V. Naszályi lakásrendelete

Várnegyed: csalódott lakosok, beváltatlan ígéretek

2020. december 8. 10:15
Beválthatatlan kampányígéretekkel nyert választást az ellenzéki összefogás az I. kerületben? Azt mondták, az örökbérlettel rendelkező lakosoknak, hogy lehetőséget teremtenek otthonuk megvásárlására, de úgy tűnik, ezt nem tudják teljesíteni.

Az I. kerületi lakásrendelet-tervezetről szóló cikkünk nyomán a Mandinert megkereste egy vári lakos, aki – több, környezetében élővel együtt – V. Naszályi Mártára szavazott a tavalyi önkormányzati választáson, mert a jelenlegi polgármester azzal kampányolt, hogy lehetővé teszi az örökbérleti joggal rendelkező lakosok részére az általuk birtokolt lakások megvásárlását.

Ígéretekkel tele a padlás

Az alábbi programbemutató kampányvideóban 50:38-tól hallható, ahogy a később megválasztott párbeszédes politikus még polgármesterjelöltként beszél a Várunk nevű ellenzéki összefogás lakásprogramjáról. 

„Kezdeményezzük, hogy akik a lakásprivatizációkor a kilencvenes években nem tudták megvásárolni a bérleményüket, most megtehessék” – fogalmazott a politikus. V. Naszályiék választási programjában (7. o.) pedig az alábbi mondat szerepel: „Rendezni kívánjuk azt a méltánytalan helyzetet, amely az I. kerületi műemléklakások elidegenítési tilalmára vonatkozik. Kidolgozzuk azt a tervet, amely alapján kezdeményezzük a vári lakások forgalomképessé tételét.”

A lapunknak név nélkül nyilatkozó bérlő elmondta, hogy ennek hatására rengeteg hasonló helyzetben lévő vári lakossal együtt V. Naszályi Mártára szavaztak a polgármester választáson, amit a Párbeszéd politikusa nagyon szoros versenyben, mindössze 121 szavazattal nyert meg. Egyértelmű tehát, hogy

amennyiben ezek az emberek nem támogatták volna, ma nem V. Naszályi lenne az I. kerület polgármestere.

V. Naszályi Márta, az I. kerület polgármestere

Hiú remények

A jelenlegi lakásrendelet-tervezetben azonban már szó sincs a lakások értékesítéséről, sőt, V. Naszályi Márta október 12-én az önkormányzat közösségi oldalán közzétett Facebook-videójában (1:22-től látható) már úgy fogalmazott: „Nem tervezzük a lakások eladását.” Majd hozzáteszi, hogy erre az önkormányzatnak nincs jogi lehetősége, és azt is kiemeli, hogy

nem is szeretnék eladni a lakásokat!  

 

Amint arról korábban beszámoltunk, Több mint 300 vári lakos tiltakozott a polgármesternél, egy helyi civil szervezet petícióját támogatva.

V. Naszályi erre a napokban tételes választ adott, szintén a Facebook-oldalán, amelyben korábbi kampányígéretével szemben – miszerint kezdeményezik az örökbérleti joggal rendelkező lakók számára a bérlemények megvásárlásának lehetővé tételét – már így fogalmazott:

 „Az önkormányzat a vagyonátadó bizottsági döntés értelmében nem jogosult eladni ezeket a lakásokat. Ez nem az önkormányzat döntése. A választási programban arra tettünk ígéretet, hogy ezt a torz jogi helyzetet megpróbáljuk rendezni. Ennek a rendezésnek az előkészítése zajlik, keressük a jogszabályi lehetőségeket. Látható, hogy az előző önkormányzati vezetésnek 25 év alatt sem sikerült ezt elérnie, így nem meglepő, hogy mi egy év alatt nem jutottunk a végére.” A polgármester itt már a kampányszövegen szereplő „kezdeményezzük” kifejezés helyett a lényegesen finomított „megpróbáljuk” szót használja, és azt is egyértelművé teszi, az önkormányzatnak nincs joga eladni a lakásokat.

Épített Világörökség részét képező Budai Vár lakóépületei (MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba)

Az ígéret szép szó?

Az ártatlanság vélelme természetesen a polgármestert is megilleti, nem feltételezzük, hogy szándékosan megtévesztette a választókat, olyan ígéretet téve, amit nem is akart megvalósítani. Ezért az eddigi információk ismeretében két lehetőség tűnik valószínűnek: V. Naszályi Márta vagy úgy fogalmazott meg választási ígéreteket, hogy nem nézett kellőképpen utána, lesz-e lehetősége beváltani azokat,

vagy úgy tett ígéretet a választóknak, hogy tudta, lehet, hogy képtelen lesz teljesíteni.

Annak eldöntését, hogy melyik lehetőség beigazolódása rosszabb az őt polgármesterré választó vári lakosokra nézve, az olvasókra bízzuk.

V. Naszályi Márta egyébként a fent említett programbemutató kampányelőadáson arra is ígéretet tett, hogy megválasztása esetén megreformálja az önkormányzat ügyfélkapcsolati rendszerét, és minden kerületi lakó megkereséseire, kérdéseire a lehető leghamarabb válaszolnak (a videó 41. percénél látható). Ehhez képest a minket megkereső lakos állítása szerint hetekig semmilyen választ kapott az önkormányzatnak küldött levelére. Mint a fenti példa mutatja, a párbeszédes politikusnak ezt az ígéretét sem sikerült betartania.

Borítókép: A Szentháromság utca a Budai Várban, jobbra a Régi Városháza, háttérben a Mátyás templom.
MTVA/Bizományosi: Róka László

Összesen 165 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Neked mindegy, milyen hülyeséget írsz, csak szerepelhess, hiszen ezért fizetnek.

Én nem bántanám a megtévesztett szavazókat. Megfizették a tanulópénzt, biztos, hogy nem szavaznak a ballibre.
Viszont az is egy tanulság, hogy az ellenzék ígéreteit ízekre kell szedni még a kampányban és cáfolni, ami lehetetlen. Ezt a fidesz itt elmulasztotta.

Válaszok:
Csigorin | 2020. december 8. 12:34

Otodik Naszalyi hazudott, eddig ertem, de ebben mi a hir?

de en bantom. mert aki egyszer belelep egy pocsolyaba az szerencsetlen, aki ketszer az figyelmetlen, aki harmadszor is belelep ugyanabba a pocsolyaba az menthetetlen hulye.

Én máris megszerettem Mártikát! Keményen dolgozik a fidesz 4/5-ért.

Szánalmas hazug vagy, mert valódi érveid nincsenek: Először 40 millió a bérleti jogért, utána a piaci ár alatt. Vagy te úgy fizetsz havi 150-et az albérletedért, hogy előtte adtál a tulajnak pár tíz milliót?

Határozott különbséget érzek aközött, hogy az örökbérletisek megvehetik a lakásukat, és aközött, hogy felemelik a bérleti díjat, amit fizetniük kell.

Ezeket a lakásokat NEM lehet annyiért eladni, amennyit az ott lakók fizetni tudnának, a tízszereséért sem. Akik beletették egy jó budai lakás árát a cserébe, felújításba, nagyon alacsony bérleti díjat fizetnek és a bérleti joguk örökölhető. Ez az út többé-kevésbé ma is követhető, időnként VAN örökbérlet hirdetés az ingatlan. com-on.

A bérleti díj idővel akár valamelyest növekedhet.

Aki elhitte a Naszálynak, h. megoldható a tényleges tulajdonszerzés, pláne hasonlóan a Nagykörúthoz, anno, az tévedett. Ha fáj, fáj.

Elnézve, h. a Fidesz kormányok mit tettek a Várért, ami kezd egy csoda lenni, azt kell mondjam, h. nagyon rossz lóra tettek.

Szociknak akkor higgyél, ha ló legel a sírján!

Ez is vicces egyébként: "V. Naszályi Márta egyébként a fent említett programbemutató kampányelőadáson arra is ígéretet tett, hogy megválasztása esetén megreformálja az önkormányzat ügyfélkapcsolati rendszerét, és minden kerületi lakó megkereséseire, kérdéseire a lehető leghamarabb válaszolnak"
Annyira tipikus, így kell "fiatalos, trendi, nyitott" imázst kelteni, ezt csinálta Karácsony is "a város mindenkié" és társai szövegekkel. Aztán a t. szavazó ugyanúgy járt, mint amikor az egyszeri vásárló a reklám hatására megvette a terméket, és rá kellett, hogy jöjjön, életérzés helyett csak egy kupac túlárazott szemetet kapott.

Az a baj, hogy ezek az emberek egy várbeli lakás árát fizették ki az örökbérlés megvásárlásáért, és azon felül fizetik azt a bérleti díjat.
Mint a párizsi taxisok, nagyon erősen le van korlátozva a számuk, ezért egy taxiengedélyt horror összegekért (akár 250000 euróért) árulnak.

Leginkább a Zorbán ellen szavaztak.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés