Több mint 300 vári lakos tiltakozik V. Naszályiék igazságtalan lakásrendelete ellen

2020. december 01. 07:00

A budai Várban lakó örökbérleti joggal rendelkező bérlők egy civil csoport segítségével aláírásokat gyűjtenek, mert az I. kerület párbeszédes polgármestere drasztikusan emelné a lakbéreket, és megszüntetné az örökbérleti jogot az önkormányzati lakások esetén. A fideszes Böröcz László lapunknak elmondta, a tervezet több ezer embert tenne tönkre.

2020. december 01. 07:00
null
Pálfy Dániel Ábel

Több mint háromszázan írták alá az I. kerület párbeszédes polgármestere, V. Naszályi Márta lakásrendelet-tervezete ellen indított petíciót. Az aláírásgyűjtést egy Várban élő emberek alkotta nyolcfős civil csoport indította, miután V. Naszályi november 5-én a Facebookon tartott fogadóóráján az általa tervezett új lakásrendelet újabb részleteiről beszélt.

A legnagyobb felháborodást az váltotta ki, hogy ahogy arról lapunk is beszámolt, a polgármester által tervezett új rendelet alapján egyes lakásokat 120.000 Ft/fő jövedelem fölött költségelvű alapon bérelhetnének a lakók, ezzel pedig az eredeti bér akár 250 százalékára emelkednek az eddigi lakbérek. A költségelvű lakbér azt jelenti, hogy amennyibe az önkormányzatnak kerül a lakás fenntartása, annyiért lehet azt bérelni. 

V. Naszályi Márta

Bizonytalan helyzet – állítólag egyeztetés van, nyilvános tervezet nincs

V. Naszályi állítása szerint a kerületi önkormányzati bérlakások helyzete rendezetlen, az önkormányzat feladata lenne bérlakások megőrzése, üzemeltetése, amit jelentős költségekkel jár. A lakások egy része műemléki védettség alatt áll, ezek legtöbbje a Várban található. V. Naszályi azt is állítja, hogy az előző kerületvezetés a lakókra terhelte a felújítás költségeit, ezen szeretnének változtatni.

A tizenegy hónapja beharangozott lakásrendeletnek eddig egyetlen tervezetét sem tette közzé a polgármester, azonban állítólag folyamatosan egyeztetnek a képviselőkkel és a kerületi lakosokkal. Ezek szerint biztosan nem mindenkivel, hiszen

az aláíró lakók felháborodásának elsődleges oka az önkormányzat által generált bizonytalanság,

ugyanis nem tudni, melyik lakásokra vonatkoznak majd az egyes tervezett rendelkezések.

Sérelmezik továbbá, hogy az egyeztetések facebookos fogadóórákkal zajlanak, illetve a vírushelyzet előtt is csak megszűrt résztvevőkkel bonyolított személyes alkalmak voltak, ahová például nem mindenkit engedtek be.

Azért nagyon lényeges tudni az érintett lakások körét, mert az I. kerület műemléképületeiben lévő lakások – köztük a Várban található ingatlanok – helyzete abszolút egyedülálló.

A rendszerváltoztatást követően ugyanis ezeket a „tanácsi” lakásokat nem engedték privatizálni, így az önkormányzati tulajdonba kerültek. Az ezekben az ingatlanokban lakó emberek egy része olyan lakásban élt, amelyet tőle vagy családjától államosítottak a szocializmus idején.

Így tehát a saját lakásukat tudták tovább bérelni az önkormányzattól. Az igazságtalan helyzetet úgy kívánták rendezni, hogy az érintettek részére rendkívül alacsony szociális bérleti díjat állapítottak meg (252 forint négyzetméterenként), és úgynevezett örökbérleti jogot szereztek, vagyis e lakások bérleti joga örökölhető lett. Ezt a bérleti jogot emellett az önkormányzat hozzájárulásával el is cserélhették egyéb ingatlan tulajdonjogára. A lakáscsere után az új bérlőnek továbbra is örökölhető volt a bérleti joga, azonban már költségelvű lakbért kellett fizetnie, amit jelenleg 425 forint négyzetméterenként. Ez viszont csak a nettó összeg, a bérleti jog tulajdonosainak áfával együtt 650 forint/négyzetméter a lakbére.

Napsugaras régi kapuk a főváros I. kerületében, az Épített Világörökség részét képező Budai Vár Fortuna utcájának két régi lakóépületén.
(MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba)

Igazságtalan tervek

Az új tervezet alapján megszüntetnék a bérlakások örökölhetőségét, ami eddig kárpótolta azokat, akik számára nem volt megvehető a lakás. Bár V. Naszályi állítása szerint a szerzett jogok ezzel nem vesznek el, mindez felvet kérdéseket. Amennyiben megemelik a költségelvű bért, egy szociális bérleti díjat fizető, örökbérleti joggal rendelkező lakó lakásáért cserealapon potenciálisan jóval kisebb értékű ingatlant tud megszerezni, vagyis a

bérleti jogának értéke az emeléssel egyenes arányban csökken.

De ugyanígy csökken a lakáscserével lakáshoz jutott és így költéselvű lakbért fizető, örökbérleti joggal rendelkező lakók bérleti jogának értéke, ami olyan mintha jóval kisebb értékű lakást kapott volna az ingatlanért, amit arra cserélt.

A lakásrendelet-tervezet szerint nem vennék figyelembe a lakók által elvégzett felújításokat, amik tulajdonképpen az önkormányzati ingatlanvagyon értékét növelték. Nem mellékes szempont az sem, hogy a műemlékvédelem alatt álló lakások felújítási költsége sokszorosa is lehet annak az összegnek, mint amennyibe egy egyszerű ingatlan korszerűsítése kerül. A lakók közül sokan több millió, sőt akár több tízmillió forintot költöttek a felújításra, így esetükben igazságtalan és aránytalan lenne, ha az önkormányzat csak azért, mert a bérlő jövedelme magasabb, mint a meghatározott összeg, megemelné az általuk fizetett lakbért.

Mindez persze nem egyértelmű, hiszen a végleges tervezetet eddig nem tették közzé, de ha igazságosan akarnak eljárni, akkor egy nagyon alaposan differenciált szabályozást kell megalkotni, ugyanis rengeteg egyedi helyzetű lakást érintenek a változtatások. Világos tervezetnek azonban nincs nyoma, és a polgármester asszony kommunikációja sem világos. 

Az Úri utca a Budai Várban (MTVA/Bizományosi: Nagy Zoltán)

Utcáról a lakásba - de melyikbe?

Tovább növeli a tanácstalanságot, hogy eközben a V. Naszályi vezette önkormányzat az Utcáról a Lakásba Egyesület segítségével lakásügynökséget kíván üzemeltetni. A civil szervezet, mint a neve is mutatja, hajléktalan embereknek biztosít kedvezményes lakhatást, többek között úgynevezett szociális lakásügynökségeken keresztül. Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy üresen álló, kihasználatlan magánlakásokat vesznek kezelésbe, és szociális alapon kiadják azt a rászorulóknak, cserébe vállalják az ingatlanok kiadásával járó munkát és a lakások karbantartását és akár felújításukat is. Kérdés, hogy V. Naszályi és támogatói, valamint az Utcáról a Lakásba Egyesület együttműködése a kerület melyik részeit és milyen lakásokat érint, és

hogyan változtatja meg önkényesen a budai vár mikrotársadalmi szerkezetet egy ilyen akció.

Böröcz László szerint több ezer ember mehet tönkre, ha megvalósul a rendelet

V. Naszályiék február óta ígérgetik, hogy kidolgozzák az új lakásrendeletet, augusztusban azt mondták, hogy már majdnem készen vannak vele, és a szeptemberi testületi ülésen már beterjesztik, ehhez képest most is összevissza beszélnek arról, hogy van-e erről bármilyen írásos tervezet, vagy nincs – mondta megkeresésünkre Böröcz László, a Fidesz frakcióvezető-helyettese, aki az üggyel kapcsolatban korábban nyílt levélváltásba kezdett V. Naszályi Mártával a Facebook-on.

Böröcz László elmondta, hogy rengeteg olyan önkormányzati tulajdonú ingatlan létezik, amelynek lakói örökölt, vagy szerzett örökbérleti joggal rendelkeznek, és

ha V. Naszályiék jelenlegi tervezete megvalósulna, az több ezer embert tenne tönkre.

Példaként említette, hogy amennyiben egy cserével vári lakást szerzett örökbérletijog-tulajdonostól, aki az összes pénzét ráköltötte a felújításra, hogy a Várban élhessen, elveszik a bérleti jog örökölhetőségét, és a felújítási költségekeit sem térítik meg, azzal gyakorlatilag kisemmizné az önkormányzat.

A politikus hozzátette azt is, hogy a polgármester ugyan azt mondja, hogy a költségelvű bérlakások jelenlegi bérleti díjai nem fedezik az önkormányzat lakásfenntartási kiadásait, de erre vonatkozóan semmilyen felmérést, tanulmányt sem mutattak be. Hozzátette, amennyiben V. Naszályiék ígéretei szerint ezentúl az önkormányzat állja majd az ingatlanok felújítási költségeit, akkor a jelenlegi kiadások többszörösét fogják a lakásokra költeni.

Böröcz László elmondta azt is, hogy a budai vár egész Európában kuriózumnak számít, hiszen alig van ilyen történelmi belváros, ahol életvitelszerűen laknak emberek,  Az, hogy a budai vár nem kizárólag üzletekkel, irodákkal, meg befektetési céllal vásárolt ingatlanokkal van tele, hanem emberek élnek benne, az annak köszönhető, hogy önkormányzati tulajdonban maradtak, és az önkormányzat rengeteg pénzt költött felújításra – mondta Böröcz László. 

V. Naszályi korábban egyeztetésre hívta a fideszes politikust, aki ezt elfogadta, de egyelőre nincs hír arról, hogy tartottak-e megbeszélést a lakásrendelet ügyében.

Borítókép: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

 

Összesen 230 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hentes
2020. december 01. 19:34
Majd megnyugszanak. Kell nekik adni három nap gondolkodási időt. Aztán mehetnek Isten hírével dupla ennyiért a nyolcba, határozatlan időre. Örökbérleti jog, meg a kutya farka az.
matykox
2020. december 01. 19:05
Na, ennek az ócska repedtsarkúnak elég a püffedt pofájára és hurkáira ránézni. Látható, hogy semmi jó nem várható egy ilyen izétől.
balbako_
2020. december 01. 18:01
Aki hülyén választ a szív!
toef36
2020. december 01. 17:38
Ki ez a SPINÉ? MICSODA GAZWOMEN!... Hány tanácsadója van? Annyi, mint Karácsonynak...?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!