A CSEKA a vörös terror megtestesítője volt

2020. december 7. 18:37
Ma 103 éve hozták létre a kegyetlenségéről hírhedt szovjet-orosz erőszakszervezetet.

Noha létrehozásakor, 1917. december 7-én vélhetően maguk az alapítók sem gondolták, hogy a megszületett szervezet, az Összoroszországi Rendkívüli Bizottság az Ellenforradalom és Szabotázs elleni Harcra – röviden CSEKA – emberek tíz-, vagy százezreinek halálát hozza el Szovjet-Oroszországra, írja a Moszkva tér. A CSEKA kijelölte azt az utat, amelyen haladva utódszervezetei – a GPU, az NKVD és a KGB – a kegyetlen módszereket a tökélyre fejlesztették.

Az alapító csekisták között alig voltak oroszok, a vezetője a lengyel származású Feliksz Edmundovics Dzerzsinszkij volt, míg az elnök két helyettese közül az egyik szintén lengyel – Józef Unszlicht – míg a másik, a fő ideológusuk, a lett Martin Latsis volt. De a 40 fővel megalakult erőszakszervezet tagjai között szép számmal voltak grúzok és zsidók is.

A szervezet megítélésére két szélsőséges megközelítés nyomja rá a bélyegét. Az egyik szerint a CSEKA tagjai olyan, már-már hibátlan hősök, akik egyfajta „tiszta erkölcsiség” fényében olyan „fehérkesztyűs lovagoknak” vannak beállítva, akik az eszméért, a forradalomért az életüket is készek voltak feláldozni. A másik megítélés szerint ördögi gépezetként üzemelt, akik nemcsak üldözték, hanem le is gyilkolták a másként gondolkodókat. Hogy mi az igazság? Vélhetően valahol a kettő között.

(Moszkva tér)

Összesen 43 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A szervezetről az egyik legfontosabb könyvet George Leggett írta: The Cheka: Lenins Political Poltice (A Cseka, Lenin politikai rendőrsége) címmel (Clarendon Press, 1981)
Vegyünk néhány idézetet, amivel a kommunista rendszer véres hétköznapjainak hangulatát érzékelhetjük már annak születésétől fogva.
"Lényeges az, hogy a Szovjet Köztársaságot az osztályellenségtől védelmezzük, mégpedig úgy, hogy koncentrációs táborokban szigeteljük el őket." - áll egy bolsevik parancsban. (179. old.)
"Bárki, aki meg meri azt tenni, hogy agitál a szovjethatalom ellen, azonnal le lesz tartóztatva és koncentrációs táborba lesz zárva." - részlet egy bolsevik körlevélből. (179. old.)
"Mi nem folytatunk háborút egyes emberek ellen. Mi a burzsoáziát semmisítjük meg, mint társadalmi osztályt. A vörös terrornak ez a lényege." - Martin Latsis, lett származású Cseka vezető. (114.old.)
"A vörös terror nem más, mint a forradalom ellenségeinek megsemmisítése az osztály-hovatartozásuk alapján és a forradalom előtti foglalkozásuk alapján." - Félix Dzserzsinszkíj. (114.old.)
"Szovjet-Oroszország 100 milliós lakosságából magunkkal kell vonszolnunk 90 milliót. Ami a fennmaradó 10 milliót illeti, számukra nincs mondanivalónk. Őket meg kell semmisíteni." - Grigoríj Zinovjev (Apfelbaum)
"Csak nem képzelik azt, hogy győzhetünk anélkül, hogy alkalmaznánk a legkegyetlenebb forradalmi terrort?" - Vlagyimír Iljics Lenin. (57.old.)

A „különleges osztag” névsora a következő neveket tartalmazza: Gorvat Laoisz, Fiser Anzelm, Edelstein Izidor, Fekete Emil, Nad Imre, Grinfeld Viktor, Vergazi Andreasz, majd külön (!) három orosz név Vagamov Szerge(j), Medvegyev Pav(el), Nyikulin. Végül a lap alján a „főnök” neve: Jurovszki(j). Azaz a legvalószínűbb transzkripcióban: Horvát Lajos, Fischer Anzelm, Edelstein Izidor, Fekete Emil, Nagy Imre, Grinfeld Viktor, Verhas András, és külön Szergej Vagamov, Pavel Medvegyev, Nyikulin, és végül Jurovszkij.
Az első hét személy neve egyértelműen magyar eredetűnek látszik.
Bár az irodalomban az is felmerült, hogy Meier listája pusztán hamisítvány, vagy kitaláció („a KGB manipulációja”), maguk a jekatyerinburgi adatok tökéletesen visszaigazolják annak hitelességét.
(Gyóni Gábor)

Robert Wilton: The Last Days of the Romanovs (A Romanovok utolsó napjai) című könyvében:

Az ottmaradt papírok között találtak egy befejezetlen levelet, melyet magyarul írtak, de amelyről megállapították, hogy nyilvánvalóan egy némettől származott, mert a főneveket nagybetűvel kezdte, alkalmazott néhány gót betűt és kiugró nyelvtani hibákat vétett, amelyek egy magyartól nem várhatók el.

Wilton folytatja: A "lettek" közül egy másik még beszédesebben bizonyította nemzetiségét. A cári család meggyilkolása előtti napon az egyik géppuskás belső őr a következő felírást ceruzázta az Ipatyev ház falára:
Verhás András
Őrségen 1918 VII / 15
Mellette oroszul is megpróbált emléket hagyni, de nem tudta jól betűzni az orosz "karaul" szót.

Honnan veszed, hogy a cikk fényképe a kivégzőket ábrázolja?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés