Magyar vétó: küszöbön a megegyezés a németek szerint!

2020. november 24. 10:35
A német külügyminiszter azt mondta, hogy a tárgyalások utolsó fázisában vannak.

„A tárgyalások utolsó fázisában vagyunk, és biztos vagyok benne, hogy napokon belül sikerül megállapodni az uniós költségvetési és a jogállamisági vitákban” – jelezte konkrétumok nélkül kedden délelőtt Heiko Maas német külügyminiszter a Reuters tudósítása szerint – írta meg a Portfolio. Ez arra utal, hogy mégsem lesznek elhúzódó tárgyalások, valamilyen gyors megoldást sikerül(t) találni a háttérben, ami nyomán rövidesen dönteni lehet az uniós költségvetésről és a helyreállítási alapról a tagállami szakminisztereket tömörítő Tanácsban, és így érdemi késedelem nélkül el tud majd indulni mindkét büdzsé.

A hírügynökség tudósítása szerint a német soros elnökséget vivő külügyi vezető úgy fogalmazott: „A tárgyalások utolsó fázisában vagyunk, amelyek nem könnyűek, mindannyian tudjuk. De abszolút biztos vagyok benne, hogy döntéseket tudunk hozni a következő napokban az uniós költségvetés és a helyreállítási alap kapcsán is és így képesek leszünk folyósítani a pénzeket.”

Mindez arra utal, hogy mégsem elhúzódó, akár hetekig tartó egyezkedés lesz a háttérben a szigorú jogállamisági mechanizmus miatt politikai vétót emelő magyar és lengyel kormány meggyőzésére, hanem sikerül(t) valamilyen olyan megoldást találni, ami minden érintett partnernek elfogadható és így megnyitja az utat a Tanácsban a 2021-2027-es uniós költségvetés és a helyreállítási alappal kapcsolatos saját forrás határozat napokon belüli formális megszavazására (akárcsak a jogállamisági mechanizmus megszavazására).

A gyors megoldás jó hír, de abból a szempontból nem meglepő, hogy a hét végén vezető európai néppárti politikusok, köztük Mandfred Weber frakcióvezető, illetve a frakció szóvivője már jelezte: támogatni fognak egy olyan megoldást, amelyet Orbán Viktor magyar kormányfő már szorgalmazott a levelében, miszerint lehetővé tennék, hogy az Európai Bíróságon meg lehessen támadni a jogállami problémák miatt kirótt EU-pénzes szankciókat. Ez azt jelentené, hogy az Európai Bizottság elindíthatja a szankciós mechanizmus alkalmazását akár már jövő év elején, majd a viszonylag gyors mechanizmus nyomán akár nyár körül szavazhatna a Tanács az egyes tagállamok elleni szankciókról és utána ezt meg lehetne támadni az Európai Bíróságon – írta meg a Portfolio.

Fotó. MTI/EPA/AFP pool/Stefanie Loos

Összesen 129 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az EU országok adófizetői attól idegesek, amit agymosással a szájukba rágnak. Akiknek több, mint 300 halott után be lehet adni, hogy az iszlám alapjában véve veszélytelen, akiknek be lehet adni, hogy ez a több mint 300 halott csak járulékos veszteség a szép, integrált jövő érdekében, és ezt el kell fogadni, azoknak az észbeli képességeit meg lehet kérdőjelezni. Vagy pedig az önálló gondolkodáshoz való jogukat vették el.

Egy értelmes konkrétumra nem futja tőled, ne erőlködj.

Mandfred Weber frakcióvezető javaslata értéktelen. Azt is mondhatjuk fából vaskarika.

Ha egy tagállam megsérti az EU szerződésesekben foglaltakat most is joga van kötelezettség elmulasztása címén eljárást indítani, majd a bírósághoz fordulnia.
Ugyanez igaz az OLAF vizsgálatok témakörben is.

Vagyis a valóság nem erről szól, hanem az állam- és kormányfők tanácsának döntési jogainak a megnyirbálásáról, megszüntetéséről és az egyhangúság minősített többséggel történő felváltásáról. A vég cél az állam- és kormányfők tanácsának a megszüntetése, amely egy ujabb lépcső lenne az Európai Egyesült Államok megvalósításához.

Szerintem a jelenlegi helyzetet kellene megváltoztatni és a költségvetés, hitel felvételhez az EP csak javaslattevő, véleménynyilvánítási joga lehet, de a döntést egyhangúsággal az állam- és kormányfők tanácsa eszközölné.

Csak megjegyzem: Az EU nem állam, hanem szuverén államok szövetsége. Így EP-re sem lenne szükség és akkor nem lehetne pártok politikai ideológiai kérdésévé tenni a döntéseket. Ha megszűnne az EP hatalmas összegeket lehetne megtakarítani és gyorsabb lenne a döntések meghozatala, az EU nem lenne a pártok csatározási színtere.

Ez NAGYON NEM megnyugtató. Sem az Európai Ügyészség, sem a Bíróság NEM pártatlan. Lehet, h. EZT NEM lehet feszegetni? Akkor is így van.

Nem bízom az ottani bíróságban: ez csapda lehet. Sokkal jobb lenne egy kodifikált alapon való, minden tagállam számára végrehajtott jogállam-ellenőrzés.

A bíróságokat a demokrácia jegyében az EU egészében a vörös tógások uralják, Orbán Viktor jogász, vélhetően nem sétál bele a jól hangzó csapdába. Csak olyan feltételeket szabad elfogadni, amelyek nem pusztán átmenetileg, hanem végleg gátat vetnek az EU sztaniolpapírjába csomagolt gátlástalan gyarmatosításnak.

Az első "mondat" trágár gyalázkodása után x-eltem.

Csak és kizárólag olyan megoldás jöhet szóba, amely

(1) EGYFORMÁN érvényes minden tagállamra,
(2) Egzaktul meghatározott, mérhető,
(3) Jogorvoslati lehetőség van mögötte, amely halasztó hatályú.

"Magyar vétó: küszöbön a megegyezés a németek szerint!"

Rosszat sejtek. Nem hiszem, hogy az a sok EU-s és német libsi bármit is belátna. Ki fognak még ezek találni valamit ellenünk az tuti. Most agyják a szerenádot, mert szükségük van arra a semmiből teremtett pénzre, de attól tartok, hogy ennek még megisszuk a levét.

Ez a fő kérdés. Ugrás közben emelik a lécet a rohadékok!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés