Sarrazin, az obsitos német szociáldemokrata

2020. szeptember 25. 7:47

Boros Imre
Magyar Hírlap
Sarrazin kizárásával a képletes történelmi szocdem lámpa is kialudt.

„Manapság magyarázatra szorul az obsitos fogalma, hiszen a szó ma már nincs napi használatban. A hadseregből leszerelt katonát hívták így, a német szóból (Abschied, azaz elbúcsúzás) magyarítva, lévén a közös osztrák–magyar hadseregben német nyelvű volt a vezénylet. A berukkolni szó jóval tovább élt, pedig annak is régi katonai hagyományai vannak (einrücken, azaz katonának bevonulni). A mi bevonulásunkkor is még gyakran lehetett ezt a szót hallani, főként hagyományőrző vidéki környezetben. Thilo Sarrazint, a neves német közgazdász-szociológust harmadik nekifutásra pártja, az SPD – amelynek nagyon régóta tagja volt – ez év januárjában elbocsátotta, azaz kizárták, örökre elbúcsúztak tőle.Belőle így lett obsitos német szociáldemokrata. Mondhatnánk azt is, hogy Sarrazin az utolsó obsitos német hagyományőrző szocdem mohikán.

Az a szociáldemokrata párt, amelybe hajdan Thilo Sarrazin belépett, ezzel formálisan is végleg megszűnt, noha lényegét, újabban követett gyakorlatát tekintve ez már jóval korábban bekövetkezett. Sarrazin kizárásával a képletes történelmi szocdem lámpa is kialudt.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 17 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Esetleg lenne pénz a fidesz-mogulok háza táján Sarrazin legújabb könyvének (Der Staat an seinen Grenzen: Über Wirkung von Einwanderung in Geschichte und Gegenwart) magyarra fordítására és kiadására?
Mert igény lenne rá...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés