Pompeo felszólította Kínát, hogy engedjenek szabadon két kanadai állampolgárt

2020. június 22. 17:23
A kanadaiakat kémkedéssel vádolják.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter két, kémkedéssel megvádolt kanadai állampolgár azonnali szabadon bocsátására szólította fel Kínát.

A közleményben az amerikai diplomácia irányítója leszögezte: az Egyesült Államok rendkívül aggódik és megítélése szerint a két kanadai férfi fogva tartása semmivel nem igazolható. „Ezek a vádak politikai okokkal magyarázhatók és teljességgel alaptalanok” – fogalmazott Pompeo.

Az Egyesült Államok Kanada mellett áll, amikor felszólítja Pekinget a két férfi azonnali szabadon bocsátására” – hangsúlyozta a tárcavezető. Egyben követelte azt is, hogy Kanada pekingi konzulátusának munkatársai kapcsolatba léphessenek a két férfivel. Pekingben pénteken jelentették be, hogy vádat emeltek a 2018 óta letartóztatásban lévő Michael Kovrig volt diplomata és Michael Spavor üzletember ellen. Kovrig korábban Pekingben teljesített diplomáciai szolgálatot, Spavor pedig tanácsadó volt észak-koreai ügyekben is. A pekingi ügyészség kémkedéssel és államtitkok kiszivárogtatásával vádolta meg őket.

Az amerikai közlemény nyilvánosságra kerülése után elemzők emlékeztettek rá: a két kanadai férfit néhány nappal azt követően hallgatták ki, hogy Kanadában amerikai kérésre őrizetbe vették Meng Van-csout, a kínai Huawei telekommunikációs óriásvállalat pénzügyi igazgatónőjét.

(MTI)

Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés