Az emberek jól vizsgáztak, az ellenzék ismét elbukott

2020. május 27. 11:14

Novák Katalin
Magyar Nemzet
Folyamatosan résen kell lennünk, ügyelnünk kell arra, hogy megfelelő időben bölcs döntések szülessenek. Interjú.

„Milyen nehézségeket okozott a járvány a családok, kisgyermekesek életében?

Teljesen ismeretlen helyzet köszöntött be a családok életébe. Egyik pillanatról a másikra életformát kellett váltani, le kellett mondani a nagyszülőkkel való együttlétről, a gyerekek tanulásába a szülőknek is intenzíven be kellett kapcsolódni, sokszor egy kis lakásban összezárva kellett heteken-hónapokon keresztül megfelelni a családtagok előtt álló legkülönbözőbb kihívásoknak. Az egyszülős családok terhei különösen megnőttek. Örömteli azonban, hogy több időt tölthettek együtt a családtagok, sokszor a testvérek átvették a barátok szerepét, és a gyerekek egymással való kapcsolata is intenzívebb lett.

A kormány hogyan igyekezett orvosolni a problémákat?

A hitelmoratórium bevezetése sokaknak jelentett könnyebbséget. Aki akarja, továbbra is fizetheti a részleteket, de az év végéig felfüggesztettük a törlesztéseket. A gyest, a gyedet meghosszabbítottuk a veszélyhelyzet ­végéig: ha valakinek pont most járt volna le a támogatása, nem kell emiatt aggódnia. Megkönnyítettük a támogatásokhoz való hozzájutást; például meghatalmazást adhatnak egymásnak a házasok, hogy csak az egyiküknek kelljen a bankba mennie. Ahol pedig a családfenntartó ideiglenesen elveszítette az állását, a veszélyhelyzet időtartamával meghosszabbodik a jogosultsági idő, így ezek a családok sem esnek el a családtámogatásoktól.

Bizonyára segítséget jelentenek ezek az intézkedések, de az ellenzék szerint önök nem adnak tényleges, komoly anyagi támogatást a családoknak, csak hitelt.

Kézzelfogható anyagi támogatást nyújtunk, elég csak a csokra vagy a családi adókedvezményre gondolni. Július elsejétől a KRESZ-tanfolyam és -vizsga és a nyelvvizsga megszerzését is támogatjuk a cseden, gyeden, gyesen lévőknek. A babaváró támogatás és a diákhitel is csak addig számítanak hitelnek, amíg a fiatalok nem vállalnak gyermeket. Megelőlegezett bizalmat jelentenek azoknak, akiknek nincs még elegendő tőkéjük a családalapításhoz. Megadjuk a lehetőséget a fiataloknak, hogy gyermeket vállalhassanak, és még a pénzt sem kell visszafizetniük akkor, ha teljesültek az elképzeléseik. Soha ilyen lehetőség nem volt korábban Magyarországon. A babaváró támogatást ugyanis a fiatalok arra fordítják, amire szükségük van. Ha otthonra kell, akkor arra, ha felújításra, akkor arra, teljes szabadságot élveznek ebben is. A mostani helyzetben különösen nagy segítség lehet tízmillió forint egy, a közös életét tervező fiatal párnak.

Az ellenzék szerint kedvezőnek tűnő hitelkonstrukciókkal csak eladósítják a családokat. Mit válaszol erre?

A baloldal az egész országot adósította el. Az államadósság, az önkormányzatok és a lakosság eladósodása is drasztikusan és fenntarthatatlan módon növekedett az ő idejük alatt. A szocialisták fedezet nélkül szórták a pénzt. Mi viszont a munka becsületében hiszünk, és olyan kultúrát igyekszünk meghonosítani Magyarországon – most már láthatóan komoly eredményekkel –, amelyben az emberek megtapasztalják, hogy nálunk a munkából lehet megélni, és nem működnek olyan életstratégiák, amelyek arra irányulnak, hogy valakit, aki egyébként képes lenne önmagáról gondoskodni, más tartson el. Minden magyar hozzá tud tenni valamit az ország erősödéséhez, és aki így cselekszik, azt mi támogatjuk.

Milyen körülmények között lesznek megszervezhetők a nyári táborok?

Június 16-tól lehetővé tesszük a napközis és ottalvós táborok megszervezését. A szakemberek véleménye alapján nincs olyan járványügyi szempont, ami veszélyeztetné a táborokat. Jelentős igény van a gyerektáborokra, de természetesen a hatályos járványügyi szabályok betartásával kell ezeket megszervezni. A táborok nem kötelezők, mindenkinek megadjuk a lehetőséget, hogy saját belátása szerint küldje ezekbe a gyermekét. A Facebook-oldalamon indított szavazáson az emberek 72 százaléka azt választotta, hogy megfelelő óvintézkedések mellett legyenek nyári táborok. Természetesen a helyzet bármikor változhat. Az elmúlt két hónapban megszokhattuk, hogy folyamatosan résen kell lennünk, ügyelnünk kell arra, hogy megfelelő időben bölcs döntések szülessenek.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 52 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szerencse, hogy egy ilyen, eddig nem tapasztalt helyzetben nem az "európai demokraták" voltak kormányon.

Az ellenzék úgy döntött, nem akar részt venni a járvány elleni küzdelemben.
Itt meg is állhatott volna, de nem, a pálya széléről ellendrukkerkedett, gáncsoskodott, feljelentősdit játszott, hazugságokat terjesztett a nemzetközi ballib által, akik mindent elhittek.

Nekünk, természetesen. A spanyolok és a franciák választásába nem óhajtok beleszólni. Az a belügyük. J

Legyen így:-)))
De akkor világszenzációk leszünk: egypártrendszer, diktatúra, fasiszta....................

Nem annyira romhalmaz, mint szeretnénk. Néha felülnek:-)))és üvöltöznek

Akkor az már nem lehetnénk:-))

De nem is volt eddig itt diktatúra, csak a koronavírus törvénnyel kezdett megszűnni:-))) a ballib ezt mondja:-)))

Most képzeld el a ballib szavazókat:-))))))))))))))

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés