Soros: Veszélyben vannak a nyílt társadalmak

2019. november 9. 21:39
A kudarcos neoliberalizmus, Trump győzelme, a Brexit, valamint a mesterséges intelligencia fejlődése veszélyt jelent a nyílt társadalmak ügyére – írja új cikkében Soros György, aki felidézi a három évtizeddel ezelőtti rendszerváltásokat és bőkezű magyarországi tevékenységét is.

A berlini fal leomlásának évfordulójára írt cikket Soros György a Project Syndicate oldalra. A magyar származású, kilencvenedik évében élő üzletember szerint a Fal leomlása után a nyílt társadalmak győztek és a nemzetközi együttműködés lett a domináns hitvallás. „Ugyanakkor harminc évvel később a nacionalizmus erőteljesebb és diszruptívabb lett az internacionalizmusnál” – írja Soros.

Az üzletember visszaemlékezése szerint az 1989 előtti évtizedben kezdte el „politikai filantrópiáját”, miközben mentora, Karl Popper nyílt társadalom-elméletének támogatója lett. Sorost Popper arra tanította, hogy a tökéletes tudás nem megszerezhető, és a totalitárius ideológiák, amelyek magukat a végső igazság birtokosának tartják, csak elnyomó eszközökkel tudnak fennmaradni.

Párton kívüli aktivizmus

Soros úgy folytatja: a nyolcvanas években támogatni kezdte a szovjet szférában az eltérő hangokat és 1984-ben meg tudta alapítani magyarországi alapítványát is, amely pénzügyi támogatást adott mindenféle aktivizmusnak, amit nem az egypártrendszer kezdeményezett. „Az ötlet az volt, hogy a párton kívüli aktivizmus támogatásával az emberek ráébrednek a hivatalos dogma hamisságára és ez jól működött. Hárommillió dolláros költségvetéssel az alapítvány erősebb volt, mint a kulturális minisztérium” – írja Soros.

Kifejte: a Szovjetunió széthullása után országról országra hozta létre alapítványait, a költségvetés 3 millió dollárról 300 millióra növekedett néhány év alatt. 

Soros György szerint ugyanakkor harminc évvel később nagyon más a helyzet. A nemzetközi együttműködés akadályokba ütközik, és a nacionalizmus az új hívószó. Ennek Soros szerint nem kellett volna így alakulnia, csak az Egyesült Államok nem nőtt fel a felelősségéhez, amikor a világ egyetlen szuperhatalma lett. Az USA-nak jobban kellett volna támogatnia a korábbi szovjet blokk országait, amelyek ennek híján a „neoliberális washingtoni konszenzus” receptjeit kezdték követni – írja az üzletember.

Defenzívában a nyílt társadalmak

Soros úgy látja: a washingtoni konszenzus, miszerint a pénzügyi piacok ki tudják javítani saját túlzásaikat, téves alapállás, amit be is mutatott a 2007-2008-as globális pénzügyi válság. Ez a krízis az üzletember szerint kikezdte az USA globális dominanciáját és hozzájárult a nacionalizmus felemelkedéséhez, a nyílt társadalmak elleni fellépéshez. „A nyílt társadalmak defenzívába kerültek a világ körül.”

Ennek csúcspontja Soros szerint a 2016-os év volt Trump győzelmével és a Brexittel. Ráadásul – így az üzletember – a gyorsan fejlődő mesterséges intelligencia olyan társadalmi ellenőrzést tud megvalósítani, ami segítheti az elnyomó rezsimeket és halálos fenyegetést jelent a nyílt társadalmakra.

Soros végül azt írja: „Forradalmi időkben élünk, amikor a lehetőségek tárháza nagyobb a szokásosnál és a lehetséges kimenetelek is bizonytalanabbak, mint a normális időkben. Csak a meggyőződéseinkre hagyatkozhatunk. Elkötelezett vagyok a nyílt társadalmak céljai iránt, akár győznek, akár elbuknak.”

Összesen 249 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A teljes történelmi időszakot kellene TISZTÁN látod, ismerned, és akkor nem ironizálnál.

"Soros: Veszélyben vannak a nyílt társadalmak"

Csak annyi a gond, hogy ezek kamu "nyílt társadalmak" és nem azzal foglalkoznak, amivel kellene. Ez mostanra kezd mindenütt világossá válni. ezért kezdenek bajba kerülni, (legalábbis remélem).

„Ugyanakkor harminc évvel később a nacionalizmus erőteljesebb és diszruptívabb lett az internacionalizmusnál”

Hazudik.

A "diszruptívabb" bomlasztót jelent. Ilyen értelemben az internacionalizmus és a nyílt társadalom eszméje a bomlasztó. Mindkettő bomlasztja a családot a kötőszövetét, amely végül anarchiába torkol.
Az is látható a gyakorlatban, hogy mindkettő a tudatra épít és mindkettő erőszakos úton akarja elérni. Az egyik kezdeményezője a fegyveres forradalomnak, a másik támogatója.
Közös bennük a világuralomra való törekvés. Így mindkettő diktatórikus.
Természetesen mindezt leplezik, mázzal vonják be.
A nyílt társadalom eszméje mögött a tőke uralma áll. Nem véletlen, hogy Soros György támogatja és támadja a szocializmus, kommunizmus eszméjét.
A nyílt társadalom eszméjének az alapja a liberalizmus.

Kis János, liberális filozófus, a Szabad Demokraták Szövetségének egyik alapítója, és első elnöke a nyílt társadalom legfontosabb ismérveit a következőképpen fogalmazta meg: „Nyitott társadalomban egyetlen vallás, egyetlen világnézet, életfelfogás, egyetlen kultúra sem törekedhet kizárólagosságra. Az autonómiáról szólva arra az alapvető jogunkra gondolunk, hogy magunk döntsük el, milyen meggyőződésekkel, milyen kulturális mintákkal azonosulunk, és milyen célok jegyében vezetjük életünket"
Ennek azonban ellentmond a gyakorlat. Sehol nem valósult meg, ugyanakkor fegyveres konfliktusokhoz vezetett.
Az eszme két képviselője R. N. Coudenhove-Kalergi gróf, a páneurópai gondolat atyja, valamint Sir Karl Rajmund Popper, osztrák származású angol filozófus.

Ebbe illik bele az Egyesült Európa Államok eszméje is.

Ráébredtünk a Soros dogma hamisságára.

Soros nagy tévedésben van. A "nyílt társadalom" elnevezés ugyanis lényegében a nihilizmus, a relativizmus fedőneve. Továbbá: a nemzeti szuverenitás védelme, a nemzetközi kapcsolatokon belüli egészséges-arányos önállóság nem "nacionalizmus", míg az "internacionalizmus" az elnyomó elit, a technokrácia rémuralma, s ennek egyik képviselője Soros. Ott is súlyosan téved Soros, hogy tagadja a meglevő élő abszolútumot, a Szentháromságot, s helyébe a saját önző ego-ját teszi, persze jótevőnek kikiáltva-álcázva magát.

Ami veszélyben van az az európai adósrabszolgaság, amit terveztél:
„Tartsuk szem előtt, hogy a menekültválság európai probléma, és összeurópai megoldást igényel. Az EU hitelképessége magas, ám kihasználatlan. Mikor éljünk a lehetőséggel, ha nem egy sorsdöntő válságban? A történelemből tudjuk, hogy háborús időkben mindig emelkedik az államadósság.”
Forrás: Hogyan mentsük meg Európát? Szerző: Soros György, HVG, 2018. május 29.

Haha. Borz haspóló. :D

Nyílt társadalom a hangyák társadalma.

Nem úgy volt, hogy nincsen nyílt társadalom terv?

Nem létezik. Csak egy összeesküvés elmélet, ugye.

Azt miért nem idéztétek, amit a Kínai Népköztársaságról mondott?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés