Csatatérré változott egy mexikói nagyváros

2019. október 18. 10:10
Egy drogkartell túlerőben levő fegyveresei megakadályoztak egy rendőri elfogást.

Szinte csatatérré változott Culiacán mexikói nagyváros csütörtökön, azután hogy egy rendőregység rajtaütött egy házban A Köpcös, vagyis Joaquín Guzmán bebörtönzött drogbáró egyik fián és három másik férfin. Le akarták tartóztatni őket, de a drogkartell túlerőben lévő fegyveresei megakadályozták ezt, és randalírozni kezdtek a 750 ezer lakosú városban.

A harmincfős rendőregység a kábítószer-kereskedelemmel vádolt Ovidio Guzmánon és három társán ütött rajta a házban, Sinaloa állam székvárosában. A várost uraló Sinaloa kartell emberei azonban körbevették a házat, és géppuskával felfegyverzett kisteherautóikon elárasztották a várost. A rendőrök a vérontás elkerülése érdekében elengedték Ovidio Guzmant és társait – közölte a mexikói kormány.

Guzmanék elengedése ellenére Culiacánban ezután heves összecsapások voltak a dogkereskedők és a rendőrség, valamint a hadsereg között. Az állam kormányzója felszólította a lakosokat, hogy keressenek fedezéket, aki épületben tartózkodik, maradjon ott.

Közben a helyi börtönből több rab kiszabadult, egyelőre nem lehet tudni, hányan. A kaotikus állapotok az éj leszállta után sem értek véget a városban. Az állam rendőrfőkapitányának tudomása szerint a csütörtöki erőszaknak két halálos és 21 sebesült áldozata van. A mexikói belbiztonsági erőket mozgósították, és összeült a kormány válságstábja is. A Sinaloa vezére, Joaquín Guzmán az Egyesült Államokban tölti életfogytig tartó börtönbüntetését.

(MTI)

Összesen 6 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Rajtaütés? A bomba nagyot ütött volna. A többi akkor is megmarad, de egymást addig nyírták volna, míg az új főnök át nem veszi a hatalmat. Civil áldozat így is, úgyis lesz ez után is.

A központi hatalom eltűnése a káosszal és a csőcselék uralmával egyenlő. Az államhatalom - ha képes még rá -azonnal kell, hogy megmutassa, ki az úr az országban. Ha nem, akkor Mexikó is venezualizálódik.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés