„Fasiszta vírus”, „dísznácik” – amikor a baloldal még betiltotta volna a Jobbikot

2019. február 7. 19:36

Ujhelyi István és Vadai Ágnes feltűzte a sárga csillagot, Mesterházy „fasiszta vírusról” beszélt, a DK a Jobbik betiltását kezdeményezte, a Népszava és a Népszabadság címlapon nácizott Gyöngyösi Márton parlamenti zsidózása miatt. Ma már a baloldal összefogna a Jobbikkal. Múltidézés és részletek a cikkben.

„Pont itt lenne az ideje egy ilyen konfliktus kapcsán annak, hogy felmérjük azt: az itt élő és különösen a magyar Országgyűlésben és a magyar kormányban hány olyan zsidó származású ember van, aki nemzetbiztonsági kockázatot jelent Magyarország számára” – 2012 novemberében ezzel a mondattal tette magát egy csapásra világhírűvé a Jobbik elnökhelyettese, az Európai Parlamentbe készülő Gyöngyösi Márton.

A Mandiner azokban a napokban kommentálta is a történteket (Rajcsányi Gellért: Tovább pampog a zsidózó csürhe; 2012. november 30.); de persze vannak olyanok is a mai magyar közéletben, akik ma már kicsit máshogy gondolkodnak a Jobbikról.

Mivel 2019-ben a magyar baloldal már többször is letette a garast a Jobbikkal való összefogás mellett (Kunhalmi Ágnes itt és itt, Karácsony Gergely itt, Gréczy Zsolt itt, Bősz Anett itt), időszerű felidézni, mit reagált a balliberális politikai elit Gyöngyösi ominózus, zsidók listázásával kapcsolatos kijelentéseire a mitikus múlt ködébe veszni látszó 2012-es évben.


Ujhelyi István sárga csillaggal tiltakozott Gyöngyösi Márton zsidók listázására vonatkozó javaslata miatt.

Az országgyűlés volt MSZP-s alelnöke, Ujhelyi István rögtön a Gyöngyösi-botrány másnapján sárga csillaggal tiltakozott a jobbikos politikus kijelentései miatt. „Én tudtommal nem vagyok zsidó származású, de ha a Jobbik felkutatja, hogy vannak ilyen felmenőim, akkor büszke leszek rá” jelentette ki, majd sárga csillagot tűzött a mellére a jelenleg európai parlamenti képviselőként dolgozó szocialista politikus.


A Demokratikus Koalíció politikusai, Vadai Ágnes és Varju László is feltűzte a sárga csillagot Gyöngyösi kijelentései miatt. Fotó: MTI

„Parlamenti dísznácik”

Gyöngyösi felszólalását követően az MSZP és a DK a párt betiltását kezdte el követelni. Az MSZP felszólította a Fidesz-frakciót a Jobbik tevékenységének fölszámolását lehetővé tevő jogszabályi feltételek megteremtésére. Török Zsolt, az MSZP szóvivője pedig azt üzente az akkor még jobbikos Novák Elődnek, hogy jobban tenné,

„ha kézen fogná Gyöngyösi Mártont és a többi parlamenti dísznácit, és együtt húznának el”.

A szocialisták nevében Mesterházy Attila pártelnök-frakcióvezető és Steiner Pál képviselő akkor úgy fogalmazott: „megbocsáthatatlan szavak hangzottak el a parlamentben”. ​

A Demokratikus Koalíció azt követelte Polt Péter legfőbb ügyésztől, hogy

kezdeményezze a Jobbik betiltását,

a többi parlamenti erőt pedig arra szólította fel, hogy zárják „politikai karanténba” a pártot – ezt Molnár Csaba, a DK alelnöke közölte akkor a nyilvánossággal.

„Fasiszta vírus”, hatalmas tüntetés


„Nem kérünk a dísznácikból” címlappal jelent meg a Népszava 2012. november 30-i száma.

Gyöngyösi Márton felszólalása nem csak a politikai pártokat késztette reakcióra, de a magyar médiát is. A baloldali Népszava és a Népszabadság címlapokon, terjedelmes cikkekben számolt be a jobbikos politikus parlamenti beszédének visszhangjáról, valamint a beszéd kapcsán készülődő tüntetésről.

A 2012. december 2-án tartott tüntetésen Mesterházy Attila akkori MSZP-elnök, valamint Bajnai Gordon volt kormányfő mellett Rogán Antal, a Fidesz akkori frakcióvezetője is felszólalt. A demonstráción mindhárom politikus határozottan elítélte a Gyöngyösi Márton által elmondottakat. Érdemes Mesterházy Attila, valamint Bajnai Gordon akkori mondatait is felidézni.

Mesterházy a tüntetésen arról beszélt, hogy 

a fasizmus egy vírus. És a Jobbik a vírusgazda”.

Bajnai felszólalásában azt mondta: „a nácikkal szemben mindenkivel össze kell fogni, de még a hatalomért sem szabad összefogni a nácikkal”.

A tüntetésről a sajtó is beszámolt. A Népszava a tüntetést követően a „fasiszta vírus” kifejezést használta a címlapján, de leközölték Bárándy Péter volt igazságügyi miniszter jogi véleményét is, miszerint „ha egy párt nem tudja meggátolni tagjai ennyire anidemokratikus és borzasztó megnyilvánulásait – mindegy, hogy azok az Országgyűlésben vagy annak falain kívül hangzanak el –, akkor nem feloszlatható, hanem feloszlatandó”.


Sokatmondó címlappal jelent meg a Népszava 2012. december 3-án, hétfőn. Előző nap több ezres tüntetést tartottak Budapesten a Jobbik ellen.


A Népszava 2012. december 3-i számának heti kérdése.

A Népszabadság is címlapon hozta a december 2-i tüntetést, sőt a vezércikkük is e témában született. A lap szerint „több tízezer ember vett részt a nácizmus elleni tüntetésen vasárnap a Kossuth téren”.


A Népszabadság 2012. december 2-i lapszáma címlapon számolt be a „náciveszély” elleni tüntetésről.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/142839

Ajánljuk még a témában