Sárga csillaggal tiltakozott Ujhelyi Gyöngyösi kijelentése miatt

2012. november 27. 13:31

Az országgyűlés MSZP-s alelnöke mikor kedden átvette az ülés vezetést, bírálta Gyöngyösi Márton hétfői kijelentését, majd sárga csillagot tűzött a mellére. Németh Zsolt külügyi államtitkár szerint a jobbikos képviselő egy új fajelméletet fogalmazott meg. Az LMP is elítélte Gyöngyösi kijelentését, és Balczó Zoltán tétlenségét is.

2012. november 27. 13:31

Tiltakozását fejezte ki Ujhelyi István, az Országgyűlés szocialista alelnöke a keddi plenáris ülésen Gyöngyösi Márton jobbikos képviselő hétfői, a kormány zsidó származású tagjai felmérésének szükségességéről is szóló parlamenti felszólalása miatt. Ujhelyi kedden, miután átvette a levezető elnök szerepét a Házban, azt mondta: a jobbikos politikus túllépett egy határon, amely számára és a Ház „nyolcvan százaléka” számára elfogadhatatlan. Nem fordulhat elő, hogy bárkinek a származását nemzetbiztonsági kockázatokra hivatkozva a szájára vegye egy képviselő – hangsúlyozta. „Én tudtommal nem vagyok zsidó származású, de ha a Jobbik felkutatja, hogy vannak ilyen felmenőim, akkor büszke leszek rá” – jelentette ki, majd sárga csillagot tűzött a mellére. Az ügyben kedden a Házbizottság is összeült az MSZP kezdeményezésére.

Németh Zsolt külügyi államtitkár szerint Gyöngyösi Márton jobbikos képviselő hétfőn, az Országgyűlésben egy új, számára elfogadhatatlan és a leghatározottabban elítélendő fajelméletet fogalmazott meg, amikor arról beszélt, hogy a kormányban, illetve a parlamentben helyet foglaló zsidó származású személyek nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek Magyarországra nézve. Az államtitkár azt mondta: ez egy veszélyes gondolat, mert a nemzet megosztását propagálja. Továbbá ez a megközelítés ellentétes az emberi méltóság és az emberi jogok alapvető védelmével – jelentette ki. Megjegyezte: kedden találkozik az izraeli nagykövettel, s vele is megosztja ezen véleményét.

Az LMP szerint is elfogadhatatlan Gyöngyösi Márton kijelentése. Szabó Tímea, az LMP országgyűlési képviselője hangsúlyozta: egy demokratikus országban nem megengedhető, hogy származásuk, etnikai hovatartozásuk miatt megbélyegezzenek embereket. Úgy fogalmazott: reméli, hogy Gyöngyösi Márton elgondolkozik azon, hogy visszaadja országgyűlési mandátumát, mert nem méltó arra. Az LMP-s politikus Balczó Zoltán jobbikos országgyűlési alelnököt is bírálta, amiért levezető elnökként „papírjaiba temetkezve, némán végighallgatta” Gyöngyösi Márton kijelentéseit. Szabó Tímea szerint ez a viselkedés ugyanolyan tűrhetetlen, mint maga a felszólalás.

Összesen 131 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
heather
2012. november 29. 09:21
Nekem Újhelyiről csak "ifjúcucialista" kori vihorászása jut eszembe, Zuschlag Janival a Terrorháza előtt...onnantól kezve kepeszthet akár a dávidcsillagos égig is...hiteltelen.
Fakutya tizedes
2012. november 27. 21:35
A recski táborra milyen szimbólum emlékeztet? Hát az ÁVH-ra? Ki kéne tennünk nekünk is.
Fakutya tizedes
2012. november 27. 21:04
Újhülye és Botka lovaggá ütötte Milót A Story című szakirodalomban jelent meg a cikkecske. Való világ az mszp-vel. Összenő ami összetartozik.
Fakutya tizedes
2012. november 27. 20:37
Ez miféle fajzat? Mitől ilyen torz a pofája?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!