Rasszizmusvád

Rasszistázza a fekete jogvédőket New York expolgármestere

2016. július 11. 9:46
Rudy Giuliani, New York volt polgármestere a CBS adásában nyíltan rasszistának minősítette a Black Lives Matter (Fekete életek számítanak) civil mozgalmat. A politikus szerint túlzott figyelmet kapnak az amúgy ritka feketék elleni rendőri túlkapások. Giuliani a feketék rapszámait is hibáztatja az a rendőrök elleni erőszakért. Barack Obama amerikai elnök viszont kiállt a mozgalom mellett.

Az afroamerikaiakkal való egyenlő bánásmódért küzdő, Black Lives Matter (Fekete életek számítanak) nevű civil mozgalom természeténél fogva rasszista – jelentette ki a CBS amerikai televíziónak vasárnap adott interjújában Rudy Giuliani, aki New York republikánus polgármestere volt nyolc éven keresztül.

Az egykoron az elnökjelöltségért is versengő Giuliani élesen fogalmazott, s kijelentései nagy visszhangot keltettek, szinte valamennyi jelentős amerikai médium foglalkozik velük. A volt polgármester ugyanis az egyedüli politikus, aki nyíltan „lerasszistázta” a polgárjogi mozgalmat, amelyet értek ugyan bírálatok az elmúlt napokban, de senki nem minősítette fajgyűlölőnek.

A fekete zenében gyökerezik az erőszak

Rudy Giuliani szerint az afrikai gyökerű amerikaiaknak „el kell magyarázniuk, hogy mit és hogyan tesznek a saját közösségeiken belül a bűnözés ellen”. „Ha meg akarod védeni a fekete életeket, akkor nem csak a rendőrségtől kell megvédened ezeket a fekete életeket” – fogalmazott Giuliani. Szerinte ritkán fordul elő, hogy rendőrök afroamerikaiakat gyilkolnak meg, de ha előfordul, akkor az nagyon nagy sajtófigyelmet kap, miközben a feketék egymás közötti erőszakáról alig esik szó. „Chicagóban minden tizennegyedik órában” előfordul feketék egymás elleni erőszakos cselekménye – állította a volt polgármester. 

Leszögezte: szerinte az afroamerikaiaknak arra kellene tanítaniuk a gyermekeiket, hogy tiszteljék a rendőröket és kerüljék az erőszakot a saját közösségeikben. „Ha én fekete apa volnék, és aggódnék a gyermekem biztonságáért, de igazán aggódnék, s nemcsak politikát csinálnék belőle, akkor azt mondanám neki, hogy tisztelje nagyon a rendőröket, mert a többségük jó ember, még ha akadnak is köztük rosszak is” – mondta Giuliani. Majd azt fejtegette, hogy az afroamerikaiak a zenéjükkel és a popkultúrájukkal hozzájárulnak a feszültség elmélyítéséhez, mert „a rapszámaik szövegei rendőrök meggyilkolásáról szólnak”. 

Ellenvélemény

Az etnikai színezetű problémák ügyében véleményt nyilvánított Jesse Jackson afroamerikai polgárjogi aktivista és baptista tiszteletes is a Fox televíziónak adott interjújában. Az amerikai feketék és fehérek közötti feszültség fellobbanásáért és elmélyüléséért Jackson Donald Trumpnak, a republikánusok várható elnökjelöltjének a retorikáját tette felelőssé.

Barack Obama elnök vasárnap Spanyolországban, amerikai riportereknek adott interjújában védelmébe vette a Fekete életek számítanak mozgalmat. 

A mozgalom a honlapján cáfolja, hogy fehérellenesek lennének. Úgy fogalmaznak: „a kijelentésben van egy sugallt »is«, vagyis »a fekete életek is számítanak«, ami arra utal, hogy a kijelentés inkább inkluzív, mint kizáró. Azonban azok a fehér emberek akik tovább folytatják a fekete életek jelentésének kifordítását fehérellenessé, azt sugallják, ahhoz hogy a fehér életek számítsanak, a feketék nem számíthatnak.

Összesen 14 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés