Odesszában az ukránpártiak felgyújtottak egy épületet

2014. május 3. 9:42
Odesszában az ukránpártiak felgyújtottak egy szakszervezeti épületet, mert állítólag onnan lőttek rájuk. A tűz miatt 38-an haltak meg. Közben Szlovjanszkot visszafoglalják az ukrán „terrorellenes” erők: itt is vannak áldozatok, de nem tudni, mennyi. Az akció szombat hajnalban Kramatorszkban folytatódott.

Odesszában azt követően kezdődtek összecsapások, hogy pénteken a kormányerők megkezdték Szlovjanszk visszafoglalását. Az ukránpártiak felgyújtottak egy szakszervezeti épületet: azt állították, hogy onnan lőttek rájuk az oroszpártiak. Négy Kijev-párti demonstráló vesztette életét az összecsapásokban, köztük hárman lőtt sebet kaptak. Az ukránpártiak előbb az oroszbarátok aláírásgyűjtő sátrait gyújtották fel, majd azt az épületet, ahová bemenekültek.

A tűzben 38-an haltak meg: többen kiugráltak az épület emeleti ablakaiból, vagy füstmérgezést kaptak. Az ukrán hírügynökség szerint az oroszbarát szakadárok a háztetőkről is lőtték az ukrán hatalom híveit, a rendőrség pedig nem avatkozott közbe. Utóbb viszont a hatóságok százharminc embert vettek őrizetbe. A helyi rendőrfőnök azt mondta: a zavargásokban való részvétellel, továbbá előre megfontolt szándékkal elkövetett bűncselekménnyel vádolhatják őket.

Az orosz külügyminisztérium közleménye szerint a kijevi hatóságok „bűnös és felelőtlen” magatartása az oka az Odesszában történteknek. Szergej Lavrov ugyanakkor azon EBESZ-megfigyelők elengedését sürgeti, akiket Kelet-Ukrajnában ejtettek foglyul az oroszbarát szakadárok. Az orosz külügyminiszter arra kérte az EBESZ soros elnökét, hogy vesse latba elnöki jogköreit a megfigyelők szabadon bocsátása érdekében. Hozzátette, hogy ebben Oroszország is hajlandó együttműködni – írja a Magyar Nemzet.

Az ukrán kormenyéerők műveletei szombat hajnalban Kramatorszkban folytatódtak, a tévétornyot már el is foglalták – jelentette be a belügyminiszter.

Az ukrán hivatalos információk szerint Szlovjanszkban is sok szakadár meghalt, ugyanakkor a helyiek nem tudnak áldozatokról, azt mondják: a kormányerők csak körbevették a várost – írja az Index.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa közben újra összeült Ukrajna ügyében, de nem sikerült előbbre jutniuk. Vitalij Csurkin orosz nagykövet követelte „az összes erőszakcselekmény gyors leállítását” és arra figyelmeztette a kormánya által illegitimnek tekintett kijevi vezetést és „nyugati segítőit”, hogy ne kövessenek el „végzetes hibát” és állítsák le a kelet-ukrajnai offenzívát. A BT tagjai viszont azzal vádolták Oroszországot, hogy az fegyverezte fel azokat az oroszpárti erőket, amelyek 10 kelet-ukrajnai városban középületeket foglaltak el és „műfelháborodásnak” nevezték Csurkin szavait. A Biztonsági Tanácsban Oroszországnak vétójoga van, a testület eddig semmiről nem tudott megállapodni Ukrajna ügyében.

Az ügyben közben megbeszélést folytatott az amerikai elnök és a német kancellár. Obama és Merkel egyaránt hangsúlyozták: ha nem stabilizálódik a helyzet, újabb gazdasági szankciókat vetnek be Oroszországgal szemben.

Az amerikai védelmi miniszter pénteken arról beszélt: a NATO-tagállamoknak növelniük kell védelmi kiadásaikat az Ukrajna elleni orosz fellépés fényében, mert Oroszország hosszú távon próbára fogja tenni a NATO célját, az állóképességét és elkötelezettségét.

Összesen 118 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ezt nagyon eltólta Obama, hogy lehetnek ilyen ostobák?

Ha amcsik lennének az áldozatok, reggelre Ukrajna már por és hamu lenne.
De persze a világ agresszorai, akik gond nélkül évekig megszállás alatt tartanak tőlük ezer kilométerre lévő országokat, ami ellen senkinek egy szava nem lehet, nyugalomra intik Putyint, miközben a szomszédban ölik az orosz kisebbséget.

Elment az eszed. Már nem most.
Menjél máshová provokálni!

Így van, aki nem tapsikol annak, hogy az emberarcú Ukrajna lazán asszisztált 38 ember humánus megsütéséhez, az nyilván Putyin fizetett ügynöke.

Húzzál haza a sivatagba, te barom állat provokátor!

Érdekes, ha egy zsidó hülye, az nagyon hülye. De miért reklámozod magad itt?

Íme, egy idióta, gyűlölködő, bosszúért lihegő hülye picsa szavai:
"....az Oroszországi Föderáció területén egy autoriter rezsim jött létre, zárt gazdasággal, és az eddigieknél is egészségtelenebb folyamatokkal. A világ eddig is azon gondolkodott, hogyan lehetne normalizálni ezt a helyzetet."

Nos, nem a világ gondolkodott ezen, csak Amerika és nem normalizálni szeretné, hanem semlegesíteni.
Hát én megmondom hogyan lehetne: sehogy.

Most ugyanis éppen annak vagyunk tanúi, hogy az oroszok nem hagyják azt, amit Amerika szeretne.
A borzasztóan veszélyes ebben a szituációban az, hogy a NATO nem érzékeli a helyzet tragikus voltát.
Oroszország nem demokrácia a nyugati értelemben, azon kívül az orosz nép nagyon hazaszerető és néhány romlott moszkvai lokalitástól eltekintve, lényegét tekintve még ma is fertőzés mentes a nyugati demokratikus gubanctól.
Ha a Nyugat túllép egy már elfogadhatatlan határon, az oroszok egészen biztos, hogy lépni fognak.
És egyetlen orosz liberális hang sem fog megnyikkanni ennek ellenében.
Ez az egyik.

A másik: hogy mekkora ma Oroszország GDP-je szart sem számít. Ami számít, hogy potenciálisan mekkora adottsággal bír.
Technikai fejlettséget - már ami a hadiipart illeti - durván azonos szintű a NATO-val, anyagi értelemben kimeríthetetlen, területileg beláthatatlan, a lakosságot illetően pedig szinte egy emberként Putyin mellett állnának.
És éppen azért, mert egy autoriter hatalom vezeti az országot, egy pillanatig sem állna elő semmiféle liberális rinya, békés balfaszoskodás. A békeidős termelési módot szinte egyik napról a másikra alakítanák át háborús üzemre.
Márpedig ott a békés feltételek a nullára redukálódnak.
Szeretnék emlékeztetni a II. világháborúra. Továbbá Leningrádra, hogy mekkora kitartásra képesek. Szinte semmiért!
Ez a nyugati, ú.n. fejlett világban nem képzelhető el.

Harmadszor:
Nem hiszek benne, hogy a demokráciával szétzilált, zagyva amerikai társadalom akár csak egyetlen - semmivel sem indokolható - háborús lépést is eltűrne az USA vezetésétől.
Elegük volt Viet-Namból, Kuvaitból, Irakból és Afganisztánból.

Száz szónak is egy a vége, Oroszország úgy gondolom, elérte a tűrhető szintet, ami a NATO felőli bekerítési veszélyt illeti.
Nem hiszem, hogy Putyin ezt az újabb eszkalációs próbálkozást tovább tűrné.
Ugyanis egy nyugati ellenséges zóna létrehozása, valóban már a létét fenyegetné.
Abban sem vagyok biztos, hogy a nyugati csapatmozgolódásokat sokáig hang nélkül fogja hagyni!!
Nyugat-Európának érdeke lenne átgondolni, megéri-e Ukrajna - amely tulajdonképpen nem is volt a nyugaté, csak egy kósza reményként vetődött fel, hogy lenyúlható - szóval megéri-e a háború kockázatát.
Mert nekem semmi kétségem, hogy az oroszok a háborút is vállalni fogják, ha úgy alakul.

Ja és még egy apróság: merő tévedés azt hinni, hogy ez esetben Oroszország ebbe a konfliktusba egyedül, önmaga kényszerülne.
Márpedig, ez akkor már akár a III. világháború is lehet.

Ön is az USA budapesti nagykövetségéről mérgezi a magyar étert.

Nem hiszem, hogy megértettél. Nem érintettem egyáltalán azt, hogy a konfliktus milyen eredménnyel járna.
Csak azt igyekeztem megvilágítani, hogy Oroszország a tolerancia maximumát elérte és nem valószínű, hogy hagyja magát tovább megközelíteni.
Szerintem háborúra is kész.
A háború kimenetele pedig legalább két esélyes.

Én minden esetre azt gondolom, az oroszoknak több indíttatásuk van a háborúra, mint a Nyugatnak.
Az USA csak packázik, más faszával veri a csalánt, míg Oroszországnak az ügy életbevágó.

Valahol itt van a lényeg, képzeljük el ezt fordított helyzetben, ahol az USA hasonló érdekeltségeit fenyegetik.

http://www.origo.hu/gazdasag/2..

Az USA a világ minden részén gyilkolt és rombolt már vélt, valós érdekei mentén. Oroszország miért nem léphet fel akkor, ha USA befolyással felforgatják Ukrajnát?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés