Támogatja-e a Munkáspárt a Fidesz-kormány politikáját?

2013. december 15. 9:32

Thürmer Gyula
munkaspart.hu
Nem mind igaz, amit az újságírók és a politikusok mondanak. A mi esetünkben sem igaz. A Munkáspárt nem támogatja a Fideszt, nem szövetkezik a Fidesszel.

Önök támogatják a Fidesz-kormány politikáját? - kérdezte minap az egyik televízió riportere. Mondanom sem kell, hogy jobboldali televízió jobboldali riporteréről van szó, aki azt akarta bemutatni, hogy lám-lám, egy baloldali párt is támogathatja a kormányt, úgyhogy, kedves baloldali szavazó, ha megutáltad Mesterházyt, Gyurcsányt, Bajnait, nem kell feladni a hitedet, nyugodtan szavazhatsz a Fideszre, hiszen még a Munkáspárt is támogatja. Tiszta sor!

Önök támogatják a Fidesz-kormány politikáját. Ez már nem kérdés, hanem állítás, amit szocliberális újságírók mondogatnak nekünk. Ők persze mást akarnak. Azt sugallják a baloldali szavazóknak, hogy akkor se szavazzatok a Munkáspártra, ha történetesen elegetek van az MSZP-ből, mert ez a csúnya Munkáspárt a Fideszt támogatja.
Gondolom, kedves olvasó, Ön tudja, hogy nem mind arany, ami fénylik. Negyedszázad polgári demokrácia után talán már azt is tudja, legalább is nagyon bízom benne, hogy tudja, hogy nem mind igaz, amit az újságírók és a politikusok mondanak. A mi esetünkben sem igaz. A Munkáspárt nem támogatja a Fideszt, nem szövetkezik a Fideszszel.

Egészen másról van szó! Ne nézzük a tőkéseket teljesen hülyének! Még Magyarországon sem. Nem mondom, van közöttük olyan is, nem is kevés, de hidd el nekem, a csúcson okos emberek ülnek. Okosak, akik felismerték, hogy nem lehet büntetlenül újra és újra próbára tenni az emberek tűrőképességét. Ha az emberek évtizedeken át azt látják, hogy egyesek egyre gazdagabbak, ők meg egyre csóróbbak, akkor előbb-utóbb felébrednek 25 éves álmukból, és akkor akármi megtörténhet. Legalább annyi, hogy a multi fogja a cókmókját és hazamegy, mert a sztrájkolós, tüntetéses, netán osztályharcos Magyarország már nem olyan vonzó. De még az sem lehetetlen, hogy a magyar kapitalizmus történelmileg fiatal épülete megroggyan.

Na már most, okos tőkés ilyenkor csökkenti a rezsit, bevezeti a közmunkát, és csinál egy sor rokonszenves dolgot, mondjuk felújítja a Zeneakadémiát, az Erkel Színházat, a turistautakat a hegyekben.

A szocliberális társaság ezt kapásból lefikázza, mondván, hogy ez csak látszat, és egyébként sem lehet jó, amit a kormány talál ki, főleg, ha az a kormány a fasizmus szálláscsinálója. Ez nem más, mint szocliberális korlátoltság, provincializmus, baromság. Igaz, ebben a konzervatívok sem különbek. Már nagyon uncsi, hogy teleszájjal lekommunistáznak mindent, amit a szocliberális oldal mond. Mi ebből nem kérünk, s azt mondjuk: egy dunai híd vagy akár a metró nem lehet politikai kérdés, egyszerűen meg kell építeni, jól, gyorsan és olcsón.

Nos, ezért gondoljuk mi azt, hogy az Erkel Színház vagy a Zeneakadémia felújítása nagyszerű dolog, mint ahogyan az első Orbán-kormány idején a Nemzeti Színház felépítése is az volt. Ugyanakkor nem fogadjuk el, hogy a Fidesz minden magyar színházat a saját arculatára akar formálni, és még Eszenyi Enikőnek is nekimentek, aki pedig nemcsak szép, de jó színész, kiváló színházi menedzser is.

Szívvel-lélekkel támogatjuk, hogy az iskolákat állami kézbe vették. Nem diktatúrát kell keresni ebben, hanem ésszerűséget. Ugyanakkor elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a Fidesz beengedi az iskolákba az egyházat, és a maga nacionalista, kommunista-ellenes szemlétét akarja a gyerekek fejébe és szívébe verni. Első látásra szép, hogy emelik a tanárok fizetését, de mégsem adjuk a támogatásunkat hozzá, mert valójában sokkal többet kell dolgozniuk, arról nem is beszélve, hogy megfosztják a tanárokat az önállóságuktól.

A közmunka is okos ötlet, mert legalább nem segélyt osztogatnak a semmiért, és az érintettek sem szoknak el teljesen a munkától, a normális életrendtől. De mi rögtön hozzátesszük, hogy a reálgazdaságot, a magyar termelést kell segíteni, mert azok teremtenek igazi munkahelyeket. Ebből viszont keveset látunk a Fidesz-kormánynál.

A rezsicsökkentés remek ötlet, támogatjuk. De! Amíg a közüzemek (gáz, villany, víz, csatorna, szemét) magánkézben vannak, addig mindig fennáll a lehetősége annak, hogy a külföldi magáncégek végül mégis csak velünk fizettetik meg azt, amit a kormány most elvesz tőlük. Ahogyan az a banki adónál is történt. Mi a megoldás?

A közüzemeket államosítani kell, nonprofit szervezetben, önköltségi alapon kell működtetni. Ugye, hogy a látszat csal! Mi nem a kormányt támogatjuk, hanem az emberek számára keresünk jó, értelmes és tartós megoldást.

A kapitalizmus épületét lehet úgy javítgatni, hogy valamivel jobb legyen a népnek is. Egy jó reformot szívesen támogatunk, buták lennénk, ha nem tennénk, nem beszélve arról, hogy az emberek se értenék, hogy miért ellenzünk valamit, ami nekik jó. De mi mindig hozzátesszük, hogy a reform a tőkés szemével nézve engedmény, és azt bármikor visszavonhatja, ha az érdekei úgy kívánják. A kapitalizmusban mindig a pénz diktál. Ha olyat akarsz, amiben nem a pénz, hanem az ember számít, akkor le kell váltani a tőkés rendet, és közösségi társadalmat teremteni. Nos, ez a Munkáspárt politikája.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 24 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Thürmer esetében a legdicséretesebb a politikai következetessége. Több gondolata a valóságból táplálkozik, s az is biztos, hogy közelebb élnek a hétköznapokhoz, mint számos olyan politikus, aki az egyetem elvégzése óta csak a parlamenti padsorokból közelíti a társadalmi problémákat, de hangosan beszél róluk.

Thürmer téziseinek legtöbbje azért kioltja egymást.

Az viszont tény, hogy a politikai elit a pénzügyi-gazdasági lobbik kezébe, zsebébe került, jutott. Innen már nincs visszaút, legfeljebb olyan fazonigazításokra kerülhet sor, legfőképpen a kényszer okán, amelyek társadalmi lengéscsillapítóként működhetnek. Célul tűzve egy újabb tényleges forradalom kitörésének megelőzését.

Tegnap este a Hír TV-ben drámai képsorokban számoltak be Újfehértó város egykori virágzó életéről, s a mai nyomorról. A kamera végig pásztázta az egykori hatalmas,ma düledező Tsz fóliasátrakat, állattartó telepeket, s párhuzamosan élőképeket játszottak be múlt idézés gyanánt. Megdöbbentő volt a kontraszt.

Különösen, amikor bemutatta a város egyetlen "ipari parkját", azt a szociális foglalkoztatót, ahol néhány ember négy órában papírzacskókat hajtogat. Az egyik interjú alany a helyzetért a mindig csodára, irányításra váró, önmaguktól megújulni képtelen embereket tette elsősorban felelőssé.

Magam nem merek vállalkozni sommás ítélet alkotására.

Újfehértó rémes képsorai visszaköszönnek országszerte, Budapesten is, mondják, hogy Csepelen, az egykori gyáróriás területén néhány kínai cipőárus jeleníti meg az életet.

A tőkések emberbarátságáról bizonyára nagyon sokan tudnának ebben az országban is beszélni. A köztulajdon lerablásából megtollasodott magyar tőkés szép, bájos, kedves, mértéktartó, megértő,nem harácsoló, nem nagyképű, nem öntelt, nem hivalkodó,megköszöni, hogy ellophatta mindazt, amit csak lehetett, egyenrangú félnek, embernek tekinti alkalmazottait.Lehajol a szegényekhez.

Bangladesh-ben legutóbb a munkások a tulajdonossal szembeni szeretet jeleként felgyújtottak egy ruhaipari üzemet. A Zara, s a többi nagy világmárka tulajdonosai ott készíttetik német bérekért termékeiket.

A kapitalizmus visszatérte szép hazánkba a több milliós szegénység reprodukálása mellett, eltüntette az egyébként mindig is híres magyar szellemi innovációs kapacitást. Kiváló mérnökeink, informatikusaink, szakembereink szellemi segédmunkára, vagy az ország elhagyására kényszerülnek. Ez az igazi lejtmenet.

Mindig mondják, hogy ha egy település elveszíti értelmiségét, akkor ki fog halni. Ez az országra is érvényes,s itt elsősorban az értékteremtő műszaki értelmiségre , s nem a szellemi rombolásban többségében élen járó - tisztelet a kivételnek - humán értelmiségre gondolok.

Általánosságban véve Thürmer Gyula által megfogalmazottakkal egyet lehetne érteni, ha egyik állítását nem ütné agyon a másikkal.
Leírja a kérdést; Önök támogatják a Fidesz-kormány politikáját? Ezt követően felsorolja azokat a megoldásokat amelyet a FIDESZ végez, s ennek egy részével egyetért, más részével nem. Ebből eredően a válasz nem lehet igen, vagy nem, hanem részben igen.

Az hogy a tőkések hülyék, vagy okosak lényegtelen. A lényeg, hogy mit tesznek Magyarországon. Amennyiben ténylegesen működne a versenypiac és verseny is lenne, akkor az árakat a kereslet és kínálat határozná meg. A gyakorlatban azonban nem így van. Ha úgy tetszik ezen a téren gazdasági diktatúra van.

Az iskolákban az egyházak jelenléte csak akkor lenne probléma, ha kötelező jellegű lenne a hitoktatás. Ez azonban nem kötelező, hanem választható. A tanárok fizetésével kapcsolatban annyit fűznék hozzá, hogy mindenkinek sokat kell dolgozni, mert a bérből és fizetésből élő kiszolgáltatott, mint ahogy részben az ország is. Nem igaz, hogy a tanárok önállósága veszélybe van, mert csupán arról van szó van egy rész amely kötelező alap és ezt az oktató tanár kiegészítheti. Nekem az 50-60-as években többségében ilyen tanáraim voltak, pedig akkor ténylegesen diktatúra volt.

Egyetértek a reálgazdaság fejlesztésével, de ehhez arra van szükség, hogy az ország külső eladósodottsága csökkenjen és a gazdaság struktúrája pozitív irányban változzon. Ehhez tőkére van szükség. Ezt lehet az uniós támogatás és az EIB, MNB refinanszírozási hitel. Mindezt csak lépésről-lépésre lehet véghezvinni figyelve az uniós szabályokra és ha szükséges vitába szállni velük. Ehhez partner országok kellenek. (Nem beszélve a hazai ellenzékről, amely megérne egy külön misét.) Ezért fontos e tekintetben is a külpolitika.

A közművek állami kézbe való vétele csak akkor szükséges, ha nincs más megoldás. Megfelelő piacra és versenyre van szükség, amely versenyben a kereslet-kínálat dominál és nem a diktatórikus eszközök. Ahogy már az előzőekben írtam, Magyarországon nincs verseny, hanem a szolgáltatók diktatúrája működött/működik.

Amennyiben az állam, a kormányzat megfelelően működik, a szabályzók jók, akkor nincsen szükség váltásra. Amennyiben viszont a korlátlan szabadság és az állam rossz gazda szlogennel a kormányzat a lovak közé veti a gyeplőt, akkor a kormányt kell leváltani és helyette másikat választani.

Igen, a Hír Tv hétvégi dokumentumfilmjeit (Vetítő) mindig érdemes nézni. Ez, a tegnap esti különösen jó volt, fontos volt.
Persze, akiknek leginkább fontos lenne az ilyet megnézni, akik nem látnak túl a pláza-Magyarországon, nos, ők, vszleg nem nézték meg.

Azok, akik még mindig az egykori szdsz propaganda foglyai (komcsi, nem komcsi, a mi komcsink, a te komcsitok stb.) nem fognak megérteni semmit az ország-világ dolgaiból, Zhürmerékből.
"Ha olyat akarsz, amiben nem a pénz, hanem az ember számít, akkor le kell váltani a tőkés rendet..." - mondja Thürmer.
De ha szavazással le lehetne váltani, akkor nem lehetne szavazni!
Egyébként is, leválthatatlan. Szerintem csak simán össze fog omlani, mint, a történelem során, minden rendszer.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés