Unortodox jogállam

2013. december 7. 18:30

Fekete Gy. Attila
NOL

Hiába az ellenzéki tiltakozás, törvényesen nem állítható fel parlamenti vizsgálóbizottság az egykori adóhivatali dolgozó, Horváth András hivatali asszisztenciával – de legalábbis félrenézéssel – kísért, ezermilliárdos áfacsalást állító bejelentése kapcsán.

„Egyelőre mindenesetre a helyzet az, akár tetszik ez valakinek, akár nem, hogy az igazságszolgáltatás gépezete mozgásba lendült, és legalább két büntetőeljárás indult vagy indulhat a napokban az ügyben. Akkor mi a kérdés? Miről vitatkoznak a hölgyek és urak? A törvény ez esetben egyértelmű: »Nem terjedhet ki a vizsgálat olyan ügyre, amely a döntés előkészítésének szakaszában van, amely folyamatban lévő büntető-, szabálysértési, polgári vagy hatósági eljárás tárgya...«

Más kérdés, hogy Gulyást miért nem zavarta a törvényesség, pontosabban annak hiánya például a Portik–Laborc-találkozókat vizsgáló bizottság felállításakor, amely testületről már szintén a hivatkozott törvény hatálybalépése után szavaztak. A találkozók ügyében 2013 februárja óta nyomoz a Központi Nyomozó Főügyészség, Gulyás pártja mégis felállította a Mile-bizottságot. Végül is az a testület aligha állapíthat meg olyasmit, ami a Fidesznek kínos lehet, viszont nagy valószínűséggel árthat az ellenfeleinek. És ha így van, akkor kit érdekel a törvényesség? Ilyen az unortodox jogállam. Vannak ugyan törvények, de csak akkor kell betartani őket, amikor az a hatalmon lévők érdekének megfelel. Különben beszélni se kell róluk.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/61188

Ajánljuk még a témában