Lázár János műemléki védelem alá helyezte a XII. kerületi turulszobrot

2024. október 22. 07:39

Az építési és közlekedési miniszter ezzel a lépéssel egyszerre két ellenzéki pártnak is „megnehezítette” a dolgát.

2024. október 22. 07:39
-

Nyitókép: Attila KISBENEDEK / AFP

Csúcsra járnak a Turul-szobor körüli indulatok a nemzeti ünnep előtt. Lázár János építési és közlekedési miniszter hétfő este a közösségi oldalán jelentette be, hogy műemléki védelem alá helyezi a XII. kerületi turulszobrot. Kovács Gergely polgármester szerint ez tévedés lehet, és „valójában a MÁV-ot akarta műemlékké nyilvánítani”. Lázár János szerint „a kulturális örökség védelméért felelős miniszterként” egyik legfontosabb feladatának tartja az értékek megóvását, ezért rendelte el a szobor védelmét – írta meg a HVG.

Az építési és közlekedési miniszter bejegyzésében azt írta, hogy

»a II. világháború katonai és polgári áldozatai előtt tisztelgő, XII. kerületi emlékmű« az avatása óta politikai viták tárgya, de szerinte ez nem lehet ok arra, hogy egy »nemzeti jelképet és egy művészeti alkotást« tönkretegyenek.

Kapcsolódó vélemény

undefined

Lázár János

Facebook

Idézőjel

Ma elrendeltem a Turul-szobor műemléki védelem alá helyezését.

A Mi Hazánk alól is kihúzták a szőnyeget

A szobor hosszú ideje feszültségek forrása a kerületben, és Kovács Gergely, a kerület júniusban megválasztott polgármestere már a választás estéjén kijelentette, hogy a vitatott emlékmű szoborparkba fog kerülni. Ugyanakkor azt is mondta, hogy ez nem tartozik az első intézkedései közé, mert nem akarja úgy kezdeni polgármesterségét, hogy konfliktust szít a Mi Hazánk híveivel.

A kampány során Kovács elmondta, hogy „nagyon sok embert bánt és zavar” a szobor. Nem önmagában a turulszoborral van a gond, hanem azzal, hogy „nálunk voltak a leggázosabb nyilasok a második világháborúban”, és onnan alig 50-100 méterre volt a központjuk. Emellett Kovács hangsúlyozta, hogy nácik nevei kerültek a szoborra, ami azóta is folyamatos viták forrása. Az MKKP társelnöke szeptemberben a Facebookon azt írta, hogy „sok, úgy nagyjából 6 millió érdekes ötlet” érkezett a kerületi turullal kapcsolatban, de az egyik kedvence az, hogy a MIÉP fizetne azért, hogy elvihesse a szobrot.

Lázár lépésére Kovács közösségi oldalán azt válaszolta, hogy „ez csak valami tévedés lehet, bizonyára a MÁV-ot akarta műemlékké nyilvánítani a miniszter úr.” Hozzátette, hogy „most hirdethetjük meg a »Lázár János találkozása a műemlékvédelemmel« című szoborpályázatot”. Emellett felhívta a figyelmet arra, hogy a kerületben „sok olyan építészeti érték van”, amelyek valóban megérdemelnék a műemléki védettséget, mint például az egykori Tündérhegyi Pszichiátria épülete, amelyet éppen most kezdtek el bontani.

Lázár János az MKKP mellett a Mi Hazánknak is kellemetlenséget okozhat ezzel a döntéssel, Toroczkai László ugyanis a pont a szobor körüli vitára építve, október 23-ára tüntetést szervezett a szobor köré, a XII. kerületbe, ami így könnyen súlytalanná válhat.

***

Kapcsolódó vélemény

undefined

Hont András

Facebook

Idézőjel

Bőven lehetne akárhány turul az országban, hanem hogy teljesen alkalmatlan szimbólum a II. világháború áldozatai előtti tisztelgésre.

 

Összesen 70 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gus Fring
2024. október 22. 09:27
Ha diktafonpeti nyer 26ban és szétbassza az országot, akkor 100 év múlva a lukas zászlót vele fogják azonosítani tévesen, holott az egy 56-os jelkép? Kb ennyire náci szimbólum a turul...
Ehetős Odó
2024. október 22. 09:16
Borítékoltam, hogy ilyesmi lesz a megoldás. Nehogy már a két farok csóválja a kutyát…
Lombi
2024. október 22. 09:11
Helyes. Így kell. A hülye anarchista, punk, drogos gergő látta hogy juhász nyíltan nem ment semmire. Ő most bemászott az ablakon, viccpártnak álcázva magát, de a lénye ugyan az.
sexykitty-5000121
2024. október 22. 09:08
🍓 ️ ­É­­r­t­é­­k­­e­­­l­­d­­ ­­a­­ ­s­­z­­­e­­x­i­­ ­­p­­­u­­n­c­­i­­m­­a­t­­­ 👉 𝐖­­𝐖­­­𝐖­­­.­­­𝐗­­𝟏­𝟖­­.­­𝐅­­­𝐔­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!