Jokernek nem jött be a musical, így bébi csősznek állt

2024. október 21. 15:13

Toto meg a Marvelnél ugatja az egereket, miközben Óz bármit bekamuzik, hogy megtartsa hatalmát, és bár a macskákat is szeretjük, Alita hazai megjelenése a nagyobb durranás.

2024. október 21. 15:13
null
Böjtös Gábor
Böjtös Gábor

Nyitókép: Böjtös Gábor

Az Óz, a nagy varázsló limitált kiadása

Lassan a képregénybörzére megjelent újdonságok végére érünk, de azért akad még pár nagy meglepetés és örömhír így a nagyszerűen sikerült Nick Cave-koncert után, aminek még mindig a hatása alatt vagyunk. Addig viszont a Fumax Kiadó kiadványait szedtem össze, amik ezúttal kimondottan színes felhozatalt jelentenek, noha a jelzőbe könnyen bele lehetne kötni, mivel a kiadó újdonságainak több mint a fele fekete-fehér manga.

És mondanám, hogy ezeket ezentúl inkább elengedem, de az egyik van olyan erős, hogy ilyet véletlenül se tegyek.

Ezt is ajánljuk a témában

Macska-horror vagy horror-macska?

A Junji Ito Macskanaplója: Yon és Muu című puhafedeles manga egy különleges kötet, amit Junji Ito írt és rajzolt. A japán kultúrát és a mangákat szeretők számára jól ismert mangaka (manga-művész) ugyan főleg a horror témában alkot, de lényegében macskás sztorija sem nélkülözi a zsáner bizonyos elemeit. Ezúttal azonban nem kell nagy dolgokra gondolni, nem szörnyetegek bukkannak fel a fekete-fehér oldalakon, hanem macskák.

Ami azért érdekes, mert Junji Ito kutyás, de egy nap menyasszonya, A-ko meggyőzi, hogy fogadjanak be két macskát. Yon és Muu azonban olyan, mintha átok ülne rajtuk.

Junji Ito Macskanaplója: Yon és Muu

A 112 oldalas mangában a horror leginkább az, ahogy az alkotó látja a bundás jószágokat és fura viselkedésüket, valamint az emberi karakterek eltúlzott reakcióinál érezni a műfaj jellegzetességeit. Sőt, nekem talán A-ko fehér szemei voltak a legborzasztóbbal. Ettől függetlenül a Junji Ito Macskanaplója, amit autentikusan hátulról előre, jobbról balra kell olvasni, igazából egy kedves kis történet, fura, de azért élvezhető, sokszor mégis fárasztó humorral.

Nem mindenkinek való, de a mangások és macskások sok mindent értékelhetnek benne.

Joker, a bébicsősz

A Joker: A batbébi-hadművelet 1. Satoshi Miyagawa és Keisuke Gotoh mangája, vagyis abból az első, puhafedeles kötet, amely lényegében visszakanyarodik a kezdetekhez. Talán sokan emlékeznek még a vegyi anyagokkal teli tartályra, melybe Batman ellenfele belezuhant, hogy megszülessen Joker. Nos, a bajkeverő ezúttal Batmant juttatja ugyanoda, ám a vegyszer megváltozott, ahogy ettől Bruce is.

Mert ahogy az ajánló is mondja, Batman főellenségével, a Jokerrel ezúttal egy olyan csatatéren csap össze, ahol még sosem: a pelenkázóasztalon!

Ezt is ajánljuk a témában

Joker ugyanis arra vállalkozik, hogy felneveli a Batmanből lett csöppséget, aki aztán ismét az igazság álarcos hőse lehet, hogy végre ismét megküzdhessenek. Persze ez a vállalás sokkal nehezebb, mint ahogy azt az elmebeteg bűnöző gondolná, és hát Harley Quinn sem fakad dalra a boldogságtól, hogy puding ilyesmire pazarolja az idejét. Mondjuk, én sem fakadtam. Hagyján, hogy a koncepció is abszurd, az egész nagyon elvont és bugyuta, amihez úgy tűnik, túl európai és konzervatív vagyok. Szóval csak óvatosan!

Joker: A batbébi-hadművelet

Alita végre magyarul aprít

Robert Rodriguez 2019-es filmje, a sci-fi-akció Alita: A harc angyala kifejezetten jól sikerült, Christoph Waltz és Jennifer Connelly pedig mindent megtett azért, hogy érdemleges színészek is feltűnjenek a 2 órás mozifilm alatt. A hossz ellenére azonban a sztori a mozifilmben sajnos nem ért véget, azóta is várjuk a folytatást, és ugyan nem gondoltuk volna, de a Fumaxnak hála lehet, hogy előbb olvassuk végig a mangát magyarul, minthogy mozgóképen látnánk a fejleményeket.

Hiszen megérkezett Yukito Kishiro mangaka klasszikus és kultikus mangája, az Alita, a harc angyala első puhafedeles kötete, amely a már ismert sztori egy részét mutatja, melyben Ido Daisuke, Zalem kiberorvosa a szeméttelepen talál egy kiborg lányt, aztán feljavítva harci gépezetet készít belőle.

 

A 224 oldal eleje színes, fényesebb papíron, majd átalakul normál mangává, ezúttal is autentikus módon, hogy a végére ne is csodálkozzunk azon, hogy miért kellett itt-ott változtatni az adaptációban ahhoz, hogy a filmet szélesebb közönségnek lehessen bemutatni a mozikban. Az Alita izgalmas, egészen brutális és beteg néhol, de ez jól is áll neki, így a cyber-akció tökéletesen működik a mangában, ami hiánypótló klasszikus a stílus és az ázsiai kultúra kedvelőinek.

Ezt is ajánljuk a témában

A sárga téglával kikövezett út a Marvel égisze alatt is ugyanaz a klasszikus mese

L. Frank Baum 1900-ban született meséjét talán mindenki ismeri, de legalábbis egy-egy karakterével vagy eseményével tisztában van. Főleg, hogy 1939-ben klasszikus filmfeldolgozás született a történetből, Judy Garland főszereplésével. A mese koncepciója, hogy a Dorothy nevű kislány, Toto kutyájával, egy tornádónak köszönhetően átkerül egy mesebeli világba,

ahol aztán egy madárijesztő, egy bádogember és egy oroszlán társaságában indulnak meg a Smaragdvárosba, hogy Óz, a nagy varázsló segítségét kérjék és megharcoljanak a gonosz északi boszorkával. Ki szívért, ki bátorságért, ki agyért, ki pedig azért, hogy haza juthasson Kansasba.

Óz, a nagy varázsló

A szöveget Eric Shanower adaptálta a képregényhez, melynek rajzaiért a Marvel-rajzoló Skottie Young a felelős, és mint olyan, nagyszerűen helytállt. Akár a karakterekről, akár a világról beszélünk, egy színes és élettel teli mesét kapunk, aminél a stílusnak hála sikerült elvenni az események élét.

Jómagam gyerekként nagyon szerettem a hang-mesekazettát, de amúgy valahogy soha nem volt kedvencem az Óz, amit felnőtt koromra jószerivel el is felejtettem. Így külön meglepetés volt, hogy azért itt bőven van brutalitás és csak úgy hullanak a különböző szereplők. Nos, ez a képregényben azért egész baráti módon lett megoldva, miközben a látvány maga nagyon jól néz ki, a Fumax ráadásul a normál 192 oldalas, keményfedeles kiadás mellett egy extrákkal, vázlatokkal telepakolt, 208 oldalas, védőborítós, limitált verziót is megjelentetett a Marvel különleges képregényéből. A mese rajongóinak kötelező!

Jön Gotham köpenyes igazságosztója (is)

Az évből azért van még hátra bőven, így a Fumaxnak sem ezek az utolsó idei megjelenései, avagy a normál regények és mangák mellett várható hamarosan a manga Batman – Az igazság ostora 1., a keményfedeles, A Fehér Lovagot és A Fehér Lovag átkát folytató A Fehér Lovag öröksége, sőt a napokban került bejelentésre a Supergirl: A holnap hősnője, egy új Cyberpunk-képregény és az Attack on Titan-gyűjtemény.

És persze ezek még csak a bejelentett megjelenések, avagy ki tudja, mi lapul még a mindenféle különlegességet birtokló Fumax tarsolyában?

 

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000121
2024. október 21. 16:23
🍓 ️ ­­­É­­­r­­t­­é­k­­­e­l­­d­ ­­­a­­ ­s­­z­e­­­x­i­ ­­p­u­­­n­­c­­i­m­­­a­­t­­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­𝐖­.­𝐗­­­𝟏­­𝟖­­­.­­𝐅­𝐔­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!