Felveszi-e a kesztyűt a magyar mezőgazdaság az időjárási anomáliakkal? A klímakutató elárulta!

2024. október 15. 12:07

Szeptember közepén pár nap leforgása alatt volt, ahol hirtelen 20 Celsius-fokot esett vissza a hőmérséklet Magyarországon, majd a kánikulát heves esőzések váltották fel. Volt-e ilyen időjárási anomáliákra korábban is példa a történelemben? Hogy vészeli át ezeket a szélsőségeket az agrárium? Szakértőt kérdeztünk.

2024. október 15. 12:07
Krupincza Mariann
Krupincza Mariann

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

Szeptember közepén pár nap leforgása alatt volt, ahol hirtelen 20 Celsius-fokot esett vissza a hőmérséklet Magyarországon, majd a kánikulát heves esőzések váltották fel. Volt-e ilyen időjárási anomáliákra korábban is példa a történelemben? Hogy vészeli át ezeket a szélsőségeket az agrárium? Mit kell másképp tennünk annak érdekében, hogy ne csak vessünk, hanem arassunk is? Többek között ezekre a kérdésekre kerestük a választ Kovács Erikkel, az MCC Klímapolitikai Intézetének vezető kutatójával.

„A középkorban is két nagy klímaingadozást láthattunk. A 10-12. Században a mostaninál kicsit hűvösebb volt az időjárás. Az említett évszázadokban hasonló volt a klíma némileg a mostanihoz a Kárpát-medencében, de kevesebb szélsőségről maradtak fent megbízható feljegyzések. Majd a 14. században beköszöntött a kis jégkorszak, ami egészen a 18. század közepéig tartott. Ebben az időszakban a mostaninál másfél-két fokkal volt hűvösebb Európában, de akkor is azokban az évszázadokban is írtak nagyon forró nyarakról. 

Mintegy 450 évvel ezelőtt olyan szárazság volt Európában, hogy víz sem volt, a Német-római Birodalomban a gyerekek is bort ittak, 

mert a szőlőn kívül jóformán semmi sem termett meg” – idézte fel az elmúlt évszázadok időjárási anomáliát kérdésünkre Kovács Erik.

Az MCC Klímapolitikai Intézetének vezető kutatója hozzátette, hogy nagy hidegekről a 17. és 18. századból maradtak fent leírások Réthly Antal által, ezekben az időkben a Habsburg Birodalomban több tízezer ember lett a fagy és az éhínség áldozata. 

De ezekben az évtizedekben olyan szárazak voltak a nyarak is, hogy majdnem kiszáradt a Tisza, a Balaton és Velencei-tó is”

 – ismertette.

Megjegyezte, hogy ezekben az évszázadokban nagyon erős volt a vulkanikus tevékenység is a Földön, mely során kén-dioxid került a légtérbe. „Ez a vegyület pedig hűtőhatással bír, tehát pont fordítva működik, mint az üvegházhatás. Ezek a gázok nem engedik be az energiát a világűrből, hanem, mint egy tükörről visszapattan róluk a beérkező sugárzás nagy része” – magyarázta. 

Ezt is ajánljuk a témában

Rég nem a szarvasmarhák juttatják a legtöbb metánt a levegőbe

A klímakutató azzal folytatta, hogy alig ért véget a kis jégkorszak, elkezdődött az ember beavatkozása, az ipari forradalom. „Azzal, hogy nagy mennyiségben égetni kezdtük a szenet, szén-dioxidot, metánt és dinitrogén-oxidot juttattunk ki a légkörbe. Amit az 1850-es évektől kijuttattunk a levegőbe, annak a hatását egészen az 1970-es, 1980-as évekig érezték

Az a klímaváltozási folyamat, amelyet most érzünk, abba a 20. század első évtizedeinek emberi tevékenysége is bejátszik”

 – hangzott el. 

Kovács Erik itt megjegyezte, hogy a 2000-es évek óta tapasztalható intenzív melegedésért elsősorban a metán okolható, mivel a szén-dioxid lassan melegít, de sokáig marad a légkörben, addig a metán, 29-42-szer erősebb melegítő hatással bír, mint a szén-dioxid. „Metán a fosszilis energiahordozók mellett abból is származik, hogy mocsarasodnak az Egyenlítőn fekvő területek. De még a rizstermesztés is sokkal több metánt juttat ki a légkörbe, mint a zöldek és klímaaktivisták által oly sokszor említett szarvasmarha tenyésztés. Utóbbi csak negyedik vagy ötödik a listán”

A vezető kutató érdekességként azt is elmondta, hogy a 20. század első két évtizedében olyan meleg volt, mint a 2000-es évek elején a Kárpát-medencében és Európában. Az 1913-1914-es évektől ráadásul változás állt be a magyar mezőgazdaságban, kezdetét vette ebben a szektorban is az iparosodás. „Majd a ’40-es, ’50-es és ’60-as években ismét erőteljesebb vulkanizmus jellemezte a bolygót, így kisebb szünetet láthatunk a felmelegedésben. Ezt követően pedig a keleti és a nyugati blokk ipari versengése növelte meg az üvegházhatású gázok jelenlétét”.

A szakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy a ’80-as években tapasztalható intenzív melegedés az elmúlt 10-15 évben megháromszorozódott. „Ennek részben emberi okai vannak, de a természet is bejátszik. Viszont, 

ha nem lennének sem emberi beavatkozások, sem üvegházhatású gázok, akkor a hőmérséklet emelkedés 1,48 fok helyett csupán 0,1 fok lenne”

 – hangsúlyozta.

Képünk illusztráció. Fotó: Pixabay

Sem az extrém meleg, sem az extrém csapadék nem jó a mezőgazdaságnak

Kovács Erik ezután emlékeztetett, hogy a ’90-es évektől egyre gyakoribbá váltak a szélsőséges időjárási jelenségek, amelyek egyre inkább kihatottak a mezőgazdaságra. 

2002-ben és 2003-ban extrém forró nyarak voltak, míg 2010 extrém csapadékos volt. 

A klímaváltozáshoz ezek a szélsőségek hozzátartoznak. Míg korábban 30 évente volt egy-két ilyen jelenség, most pedig azt látjuk, hogy 10 évente van 4 extrém év. A mezőgazdaságnak egyik sem jó: sem az extrém hűvös, sem az extrém csapadékos időjárás. De az sem, amit az elmúlt években megtapasztaltunk, hogy extrém szárazak a nyarak. 

„Az elhangzottakat pedig továbbárnyalják az olyan geopolitikai folyamatok, mint a szomszédunkban dúló háború vagy Kína és Amerika versengése. Ráadásul Afrikában egyfolytában duplázódik a lakosság. Elég Nigériára gondolni, ahol egy év alatt több mint 15 millióval nőtt a lélekszám” –húzta alá.

Ezt is ajánljuk a témában

Ennél a pontnál merült fel, hogy mit tud tenni az agrárium, hogy „felvegye a kesztyűt” a változásokkal. Kovács Erik erre azt felelte, hogy most már nincs optimista verziója a klímamodelleknek, azonban bármilyen meglepően is hangozhat, 

nem kell ettől bepánikolni, az agrárium könnyed alkalmazkodhat a megváltozott állapotokhoz, 

és nemcsak a precíziós gazdálkodásnak köszönhetően.

A precíziós gazdálkodás egy olyan gazdálkodási rendszer, amelynek alapja, hogy minden munkafolyamatban modern technológiát alkalmazunk. Ennek a területnek általában különböző részei vannak. Az egyik terület a fedélzeti számítógépek és a műholdas helymeghatározó rendszerek alkalmazása.

A drónok és a műholdak segítenek távolról figyelni a zónák állapotát, míg a vezeték nélküli időjárás-érzékelők részt vesznek a hőmérséklet, a nedvesség, a nyomás és a tucatnyi egyéb terep mutató meghatározásában. Az ezekből gyűjtött adatok elemezhetők más precíziós gazdálkodási technológiákkal, például számítógépekkel, okostelefonokkal és mobilalkalmazásokkal. Ezek teszik lehetővé a gazdák számára, hogy hatékonyabban használják fel a vetőmagokat, műtrágyákat és növényvédő szereket, és ezzel növeljék a hozamukat is.

Ezt is ajánljuk a témában

A kutató hozzáfűzte, hogy a jövőben a nyarak egyre forróbbak és forróbbak lesznek. A júliusi, az augusztusi és a szeptemberi időszak pedig egyre szárazabbá válik: 

nem fog kevesebb csapadék hullani, csak egyre több lesz a csapadékmentes nap, 

azaz rövid idő alatt fog lehullani tetemes mennyiségű eső. Ezzel párhuzamosan a telek egyre enyhébbek lesznek, és egyre csapadékosabbak – sorolta.

Minél több vizet és csapadékot kell visszatartani

Ezután felhívta arra a figyelmet, hogy a jövő mezőgazdaságának azt kell megoldania, hogy a lehullott többletcsapadékot visszatartsa. „Ez összeurópai probléma. 

A Kárpát-medencében évente kilenc köbkilométernyi csapadék folyik le. 

Ennek 80-85 százalékát nem fogjuk meg, de ezen már a következő években változtatni kell. Azonban ennek a kivitelezése irdatlan mennyiségű pénzbe fog kerülni. Felszíni – néhány napja a Lajtán egy ilyet nyitottak meg, hogy ebbe távozzon a víz –és a felszínalatti víztározókat egyaránt létre kell hozni. Utóbbit úgy kell elképzelni, hogy a kőzetben fogják fel a vizet. Ez a módszer már bevált az Egyesült Államokban és Franciaországban is”.

A víztározók kérdése elsősorban az Alföld problémája lesz. 2100-ig ugyanis nem látszik, hogy jelentősebb változás történne a Dunántúl vízellátottságában. Szemben az Alfölddel, amely mindig is arid, szárazságra hajlamos terület volt, és a következő 50 évben is az lesz. Ezt a szárazságra való hajlamot pedig csak tovább fokozzák az évszázadokkal ezelőtt szabályozott folyók is, melyeken nem ritkán az ár is pár nap alatt levonul – magyarázta. „Továbbá ha jó mezőgazdaságot akarunk, akkor nem szabad figyelmen kívül hagyni a talajaink minőségét sem. Ehhez pedig természetes és műtrágyát is használni kell” – fűzte hozzá.

Ezt is ajánljuk a témában

Szőlőnagyhatalommá válhatunk

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy mennyire fogják a jövőben bírni az őshonos zöldség- és gyümölcsfajták bírni a szélsőséges időjárási körülményeket a Kárpát-medencében. Kovács Erik azt felelte, hogy a mezőgazdaságnál nemcsak az aszály probléma, hanem a tavaszi fagyok is veszélyeket jelentenek. „Utóbbi időjárási jelenség egyre nagyobb problémákat okoz idehaza. A telek is egyre enyhébbek, így a nyugalmi időszak is hamarabb véget ér, így a növények zöménél, mikor elérik azt a bizonyos bázishőmérsékletet, elkezdődik a nedvkeringés, amit a kipattanás, a gyümölcsfák esetében pedig a virágzás követ. Az időjárás ugyanakkor ezt nem követi, és mikor az északi hideg levegő leszakad a Kárpát-medencébe, akkor komoly problémát tud okozni az akár egy-két napra beálló éjszakai fagy. Mivel a telek enyhébbek lesznek ezért olyan gyümölcsfajtáknál, mint a kajszi, megy, cseresznye vagy szőlő ez komoly gondok adódhatnak a tavaszi fagyok miatt” – jegyezte meg.

A szakértő kitért arra is, hogy az őshonos fafajtáink sokkal ellenállóbbak a különféle időjárási jelenségekkel szemben. Ennek az az oka, hogy még a kis jégkorszak idején nemesítették őket, így jobban bírják a hűvösebb időt vagy akár a nagyobb szárazságot is. Kovács megjegyezte, hogy ezek a fajták azért kevésbé felkapottak, mert kisebb a termésük, nem akkorák, mint azok a gyümölcsök, amelyeket a boltok polcain látunk.

Azt is leszögezte, hogy 

attól nem kell tartani, hogy bármely gyümölcsfajtánk is eltűnne a következő évtizedekben. 

Sőt, az előttünk álló mintegy húsz-harminc évben szőlőből Európa legjobb termesztőivé válhatunk. Már azoknak a borvidékeknek is javulnak a nedűi, amelyeket korábban a „futottak még” kategóriába soroltak, mivel savasabbak voltak az italok. „Ilyen például a soproni vagy a zalai borvidék, ahonnan egyre jobb minőségű termékek kerülnek ki. Nem is véletlen, hogy sorra nyerik a magyar borok a világversenyeket”

„Míg a villányi borvidék borai egyre inkább hasonlítanak a közép-olasz régiók italaira, mivel szinte már ugyanolyan klímán teremnek. Tokajban pedig nagyon jól gondozzák és keresztezik a különféle szőlőfajtákat, így 

azt a történelmi borvidéket sem féltem vagy fél évszázadig, keljenek is szárnyra bármilyen híresztelések”

 – jelentette ki.

Ezt is ajánljuk a témában

Érdemes lesz új fajtákkal kísérletezni

Végül arra is kitért, hogy mik lehetnek azok az gyümölcs- vagy zöldségfajták, amelyekkel érdemes lehet idehaza a jövőben kísérletezni. A vezető kutató többek között rámutatott, hogy 

Zala, Somogy és Vas vármegye déli része az elmúlt években hatalmas kivitermesztővé vált. 

„De az Alföldön és egyes dél-dunántúli területeken is elszórtan egyre nagyobb sikerrel termesztenek olívabogyót. Míg Békés és Csongrád vármegyében pedig egyre több helyen terem meg a citrom és a narancs. A fügéről nem is beszélve, ami kifejezetten élvezi a mostani klímát”.

„De egyre jobbakká válunk száraz rizs termesztésben. Tehát, ha jól alkalmazkodunk a változásokhoz a mezőgazdaságban is, akkor 

egy percig sem kell attól tartanunk, hogy a vesztesei leszünk a jelenlegi folyamatoknak.

 Még ha a következő években, évtizedekben a kártevők elleni védekezésre is többet kell fordítanunk az enyhe telek miatt” – hangsúlyozta Kovács Erik.

 

 

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
falcatus-2
2024. október 15. 14:13
Pelso j. "Mariann... a legutóbbi kampányban Nagy István azt mondta, hogy a hazai gazdák akár húszmillió embert is képesek ellátni jó minőségű élelmiszerrel. (képzeld, kibírta ezt röhögés nélkül...) " Pedig egyszerű, mint egy faék. Ki lehet számolni! Persze nem egy faék egyszerűségű aggyal. 1./ Hány ha/m2 mezőgazdasági művelésre alkalmas területünk van? 2./ Hány kg / MJ egységnyi metabolizálható kalóriatartalmú élelmiszer termelhető meg átlagosan egy ha vagy egy m2 -en? 3./Hány MJ metabolizált energiára van szüksége egy embernek egy nap. 4./ kiszámolhatja a tücsökliszttől, a krumplin, gabonán, kenyéren, húsokon, hamburgeren, kentucky chickenen, sörön, pálinkán, zsírosdeszkán stb. át a gilisztáig. 4./ innentől csak szorzás és osztás kérdése,persze, ha ez egy átoperált, tökfejű balfenék- karámlakónak nem lenne kínaiul. Na, most tolja a sámliját egy tükör elé, másszon fel rá, nézzen bele és keressen a súlycsoportjának megfelelő értelmi képességű másik topicot, egy balfenék honlapon.
Mankel
2024. október 15. 13:56
A szántást el kéne engedni, a talaj humusztartalmát növelni. Fedő növényeket vetni "fekete" talaj ellen. A műtrágyát minimalizálni.
falcatus-2
2024. október 15. 13:50
2.rész Franciaországban abszolút terméskiesések voltak a fű és a zab esetében. 1303-ban és 1304-ben száraz lábbal keltek át a Szajnán, a Loire-n, a Rajnán és a Dunán. 1393-ban és 1394-ben nagyszámú állat pusztult el és a termés kipusztult. 1440-ben is túl nagy volt a hőség.Európa szerte 1538, 1539, 1540 és 1541-ben a folyók szinte teljesen kiszáradtak. 1556-ban különösen nagy szárazság volt Európa-szerte. 1615-ben és 1616-ban Franciaországban, Olaszországban és Hollandiában pusztító volt a hőség. 1646-ban 58 egymást követő napon volt túlzott hőség. 1678-ban egész nyáron hőség volt. Ugyanez igaz volt a 18. század első 3-4 évére. 1718-ban áprilistól októberig EGYSZER SEM ESETT AZ ESŐ! A termést elégett a folyók kiszáradtak a színházakat bezárták. A hőmérő 36 Reaumur fokot mutatott (113 Fahrenheit fok; 45 °C). Az öntözött kertekben kétszer virágoztak a gyümölcsfák. 1723-ban és 1724-ben is rendkívüli hőség volt.-írták az annalesekben. Tovább is lenne, csak 10 ezer karakter kéne még
Pelso j.
2024. október 15. 13:48
mariann, csak semmi sopánkodás. Hisz a legutóbbi kampányban Nagy István azt mondta, hogy a hazai gazdák akár húszmillió embert is képesek ellátni jó minőségű élelmiszerrel. (képzeld, kibírta ezt röhögés nélkül...)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!