Magyarországon enyhült a nyomás, de az ukránok nyögik, hogy a kormány megvédte a magyar gazdákat

2024. szeptember 07. 15:12

A friss adatok szerint megteszi hatását az Ukrajnából származó mezőgazdasági és élelmiszeripari termékre bevezetett magyar importkorlátozás.

2024. szeptember 07. 15:12

Nyitókép:  Andreas Arnold / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

 

Mint a Mandiner olvasói emlékezhetnek: 2023 szeptemberében tiltotta be a magyar kormány a termelők védelmében több, Ukrajnából származó agrár- és élelmiszeripari termék behozatalát. Az eredeti kormányrendelet az alábbi 24 termék behozatali tilalmát rendelte el:

  • Szarvasmarhafélék húsa frissen vagy hűtve,
  • Szarvasmarhafélék húsa fagyasztva,
  • Sertéshús frissen, hűtve vagy fagyasztva,
  • Juh- vagy kecskehús frissen, hűtve vagy fagyasztva,
  • Baromfi élelmezési célra alkalmas húsa, vágási mellékterméke és belsősége frissen, hűtve vagy fagyasztva,
  • Madártojás héjában, frissen, tartósítva vagy főzve,
  • Természetes méz,
  • Zöldség (nyersen, gőzöléssel vagy vízben forrázással főzve is) fagyasztva,
  • Közönséges búza,
  • Rozs,
  • Árpa,
  • Kukorica,
  • Hajdina, köles és kanárimag; más gabonaféle,
  • Búzaliszt vagy kétszeres liszt,
  • Gabonaliszt (kivéve búza- vagy kétszeres liszt),
  • Másképpen megmunkált gabonaféle, gabonacsíra egészben, lapítva, pelyhesítve vagy őrölve.

Ez a lista február 20-án változott, ugyanis a kormány egy határozatával kivette belőle a mézet. A lépést Nagy István agrárminiszter akkor azzal indokolta, hogy az unió tagországai közül egyedül Magyarország tette tiltólistára az ukrán mézet, és mivel más uniós országokba szabadon jöhetett a méz Ukrajnából, itthon pedig elfogyott a vegyes méz, félő volt, hogy a magyar szállítók nem tudják teljesíteni vállalásaikat és kilistázzák őket a nyugat-európai kiskereskedelmi láncokból. A miniszter szerint a hazai méhészek értékesítési gondjait egyébként sem az ukrán méz okozta, hanem a kétes eredetű kínai műméz.

Augusztus 10-e körül azonban jelzett az EU vészfék-mechanizmusa: addigra a vámmentesen behozott ukrán méz mennyisége elérte a kvótaként meghatározott 44,4 ezer tonnát. Augusztus 21-én megjelent a hivatalos uniós rendelet is, amely szerint az Ukrajnából származó mézre bevezetik a 17,3 százalékos általános vámtételt. A rendeletben az is szerepel, hogy a 2025. január 1-je és a 2025. június 5-e közötti időszakban Ukrajnából 18507,32 tonna méz érkezhet be az unió területére vámmentesen.

Az azonban egyelőre kérdés, hogy a jövő évben június 5-e után hogyan változik a szabályozás, megmarad-e az Ukrajnából származó termékekre vonatkozó vámmentesség. A júniusig rendelkezésre álló adatok szerint a február 20-a után ismét engedélyezett mézexport keretében Magyarországra 573,25 tonna méz érkezett Ukrajnából.

Közben azért némi változás is volt a világpiacon. Az ukrán gabona nyomása az európai piacon enyhült, aminek egyrészt az az oka, hogy a gabona és az olajosnövények termése az aszály miatt kevesebb lesz, a baromfipiacon jóideje nagy zavart okoz az unióba áramló ukrán áru.

Érdekes ugyanakkor, hogy bár összességében az import növekedését figyelték meg az év első felében, de a nagy importőrök - így Brazília és Thaiföld mellett Ukrajna – által beszállított mennyiség csökkent. Ukrajna esetében ezt a szakértők a nagy baromfitartó régiókat elérő háború miatti termeléscsökkenéssel magyarázzák. 

A közvetlenül Magyarországra érkező ukrán agrár- és élelmiszeripari termékek a vámstatisztika alapján négy termékcsoportba sorolhatók. Ezek

  • az Élő állatok, állati termékek,
  • a Növényi termékek,
  • Állati és növényi zsír, olaj és viasz, valamint 
  • az Élelmiszer-készítmények, italok, dohány.

A fentiek fedik le a mezőgazdasági és élelmiszeripari külkereskedelmi forgalmat.

 A KSH-nál júniusig vannak meg az idei adatok, amelyekből kiderül, hogy az ukrán-magyar agrárkereskedelemben a magyar import értéke mintegy háromszor nagyobb, mint az exporté: a 239,3 millió eurós behozatal áll szemben a 77,3 milliós kivitellel.

A passzívum zöme a Növényi termékek és az Élelmiszer-készítmények, italok, dohány termékkategóriában jött össze: előbbiben 29,8 millió eurós import mellett 21,7 millió euró értékű volt az export, míg a másik kategóriában 87 millió euró volt az import és 42,5 millió euró kivitt magyar áruk értéke.

Utóbbinál a behozatalt gyakorlatilag két teremékcsoport fedte le: a cukorból és cukorárukból 39,6 millió, az élelmiszeripar melléktermékei és hulladékai; elkészített állati takarmány pedig 34,7 millió euró értékben érkezett be. Az arányokat jól jelzi, hogy az Élelmiszer-készítmények, italok, dohány kategóriában az Európai Unióból érkező import értéke 231,25 millió euró volt – vagyis

az EU Magyarországon kívüli 26 tagállamából ebben a termékkategóriában kevesebb mint háromszor akkora értékű áru érkezett be.

A tilalom hatása úgy tűnik ki igazán, ha az idén júniusig beérkezett mezőgazdasági és élelmiszeripari importot az előző évek azonos időszakának adataival vetjük össze. A legnagyobb visszaesés a növényi termékeknél észlelhető: itt gyakorlatilag tizedére, a tavalyi 288,1 millió euróról 298,8 millió euróra esett a forgalom. Értékben jóval kisebb az állati és növényi zsír, olaj és viasz kategória külkereskedelmi forgalma, az import azonban itt jóval nagyobb mértékben esett vissza a tavalyihoz képest, 73.2 millió euróról 246 ezer euróra.

Vagyis az Ukrajnából származó mezőgazdasági és élelmiszeripari termékre bevezetett magyar importkorlátozás megteszi a hatását, de az engedélyezett termékkörökben nagyobb értékben érkezik ukrán áru, mint amekkora árbevételt az oda irányuló szállításokkal a magyar exportőrök elérnek. Közben ugyanakkor enyhült a nyomás a Magyarországról kitiltott, de az európai piacra szabadon érkező, így a hazai termelőknek is nagy gondokat okozó gabona- és baromfiimportban. 

 

 

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hekimeki
2024. szeptember 07. 19:59
Van ilyen föld vagy faj hogy ukrajna❓❓❓❓Jaaaaa még egy picit.....😂😂😂😂😂
bagira004
2024. szeptember 07. 19:51 Szerkesztve
Magyarországhoz Z köti magát úgy hogy a magyaroknak minél nagyobb kárt okozzon. , semmi közünk hozzá . Ukrajna nem eus tag Z nem kötelezhet .
dzso bacsi
2024. szeptember 07. 17:25 Szerkesztve
Ezzel csak az a baj, hogy a magyar mezőgazdaság az eu-s piacokra való exportálásból élt, nem a magyarból. Ahová 0rbán ugyanúgy ugyanúgy megszavazta az ukrán mezőgazdasági termékek beengedését, mint bármelyik más eu-s vezető a Tanácsban. 0rbán megszavazta a magyar mezőgazdaság halálát.
nemugatolmerkapol
2024. szeptember 07. 16:09
A mandinert onnan lehet felismerni, hogy vagy Zelenszkij, vagy Magyar Péter pofája biztos, hogy ott van.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!