Budapestnek újra választania kell: egymilliárd forint és a 20 milliós barátkozópad sorsa a tét

2024. október 07. 16:02

A Fővárosi Önkormányzat évek óta azt ígéri, hogy a közösségi költségvetés keretében győztes projektekre költ egymilliárd forintot, ám eddig alig-alig valósult meg valami a megszavazott ötletek közül, a tavalyiakból például egyetlen egy sem. Már az új ciklus első közgyűlésén is szóba került a sikertelenség.

2024. október 07. 16:02
HZ1_0882
Klein Ron

Nyitókép: Magyar Nemzet/Havran Zoltán

Október 7-ig lehet szavazni arról, hogy mire fordítson a Fővárosi Önkormányzat egymilliárd forintot – aztán majd kiderül, hogy megvalósítja-e a közösségi költségvetés keretében győztes ötleteket vagy sem. Az eddigi tapasztalatok alapján az utóbbi forgatókönyv a valószínűbb.

Káoszt okozó védett kerékpársávot hozott

A 2020 óta létező program szűrt „döntőjébe” általában azok az ötletek kerülnek be, amelyek Karácsony Gergely főpolgármesternek fontosak, azaz főképp védett és más típusú kerékpársávok, zebrák, fedett biciklitárolók, zöldítés és járdaszélesítés közül választhatnak a budapestiek.

Bár a tömegközlekedési eszközökön és egyéb felületeken óriási reklámot kap a projekt, a szavazatok száma nem igazolja, hogy százezreket érintő döntéseket kellene meghozni ennek alapján.

Balogh Samunak, Karácsony Gergely bukott kabinetfőnökének például az volt az egyik legfőbb érve az Üllői úton hatalmas káoszt okozó védett kerékpársáv mellett, hogy a közösségi költségvetés szavazásán ez kapta a legtöbb voksot – ez mindössze 15 ezer szavazatot jelentett, miközben értelemszerűen sokkal több fővárosi életét nehezítette meg a döntés.

Ezt is ajánljuk a témában

A budapestieket tavaly harmadszor kérdezték meg, hogy a csődközelben lévő főváros mire költhetne el egymilliárd forintot, ám az érdektelenség látványos volt, mindössze 25 500-an mondták el véleményüket.

A győztes ötletek sem valósulnak meg

A projekt más szempontból is kudarc, hiszen a győztes ötletek alig-alig valósulnak meg: a 2021/2022-es versenyben 18-ból négyet adtak át, a tavalyi 18 esetében pedig mindegyiknél az a felirat szerepel, hogy „szavazáson nyert, megvalósítás alatt áll”. Sőt, még a közösségi költségvetés első, 2020/2021-es fordulójából is akad több olyan ötlet, amit nem valósítottak meg Karácsony Gergelyék.

Nem véletlen, hogy az új ciklus első, káoszba fulladó ülésén is szóba került a közösségi költségvetés ügye.

Ezt is ajánljuk a témában

A Kutyapárt javaslatára megvizsgálják, hogy a hiányzó projektek miért maradtak el vagy készültek el késve, a Fidesz frakciója pedig azt kérte, hogy ne csak magát a közösségi költségvetést és projektjeit, hanem annak minden részletét vizsgálják meg.

Barátkozópadoktól a békásmegyeri street art aluljáróig

Most a 700 beérkezett javaslatból egy szakmai előszűrést követően született meg az a 175 ötletből álló lista, amelyből október 7-ig választhatnak a fővárosiak, összesen öt kategóriában: helyi kis és nagy ötletek, esélyteremtő, zöld és nyitott Budapest.

Az opciók között szerepel többek között

  • 20 millió forintért barátkozópadok kijelölése, „amelyekre ha leül valaki, az azért van, mert szeretné, hogy mások mellé üljenek beszélgetni vagy meghallgatni őt”;
  • 50 millió forintért közösségi tér létrehozása a Könyves Kálmán körúti hajléktalanellátó intézmény előtt;
  • 10 millió forintért kutyagumi-mentesítés a VIII. kerületben;
  • 60 millió forintért a Corvin-negyed aluljárójának felújítása „művészeti projektként”;
  • 25 millió forintért „társadalmilag érzékeny témákban” street art művészeti alkotások a békásmegyeri aluljáróban;
  • 80 millió forintért felnőttek számára is használható játszóterek építése.

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
masikhozzaszolo
2024. október 07. 17:16
/20 millió forintért barátkozópadok kijelölése, „amelyekre ha leül valaki, az azért van, mert szeretné, hogy mások mellé üljenek/ Legyünk már reálisak. Ez a project megvalósult. Be kell írni "szopófantom". Egy csomó helyen van pad.
pesti051
2024. október 07. 17:03
Kerékpársávot, százat, ezeret! Csináljatok, csináljatok!
Syr Wullam
2024. október 07. 16:57
A cikk végén felsorolt hat tétel ötletgazdáját sürgősen fel kell akasztani. A saját beleire. És nem, nem vagyok agresszív. 😌
nemecsek-3
2024. október 07. 16:33
Én egy kamion érett szarvasmarhatrágyára szavazok a fővárosi közgyűlésre beöntve. Zsebből osztogatnak tízmilliárdokat prémiumra maguk között és a többszáz milliárdos éves költségvetésükből van pofájuk bájologva földobni 1,5 millió embernek kvázi ajándékképp 1milliárdot, fejenként 2 kiló akciós krumpli árát közös szavazásra valami kurva ütős cuccra úgy, mintha minden rendben lenne és nem tüntettek volna el az elmúlt ciklusban 800 milliárdot nyom nélkül. Hát pofán bőrből nincs kevés.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!