Nincs ember, aki Karácsony Gergelynél jobban félhet attól, hogy Budapestet ellepi a hó

2023. november 03. 05:52

A mentősök mellett a hókotrók munkáját is megnehezítheti a pollerekkel elválasztott védett kerékpársáv. Eközben a Nagykörúton újabb kerékpársávot alakítanak ki a budapestiek szavazataira hivatkozva, pedig csupán kevesebb, mint 3500 véleményről van szó.

2023. november 03. 05:52
null
Klein Ron

Hatalmas káoszt okozhat Budapesten, ha az elmúlt évekkel ellentétben az idei télen nagy hó lepné el a belvárost – jelentették ki a Mandinernek nyilatkozó, városvezetési ügyekben jártasnak számító források, akik azért nem vállalták véleményüket névvel, mert nem kívántak Karácsony Gergely főpolgármester csapatának célkeresztjébe kerülni.

Ezt is ajánljuk a témában

Miért jelenthet problémát a hó a védett kerékpársávokban?

Bár a Fővárosi Önkormányzat stábja két hónappal (!) az Országos Mentőszolgálat szakmai kritikája után talált egy videót, amin az látszik, hogy a mentő elfér a pollerekkel elválasztott kerékpársávban, a hókotró erre biztosan nem lesz képes.

A Fővárosi Közterület-fenntartónak vannak olyan eszközei, amelyek alkalmasak a hagyományos kerékpársávok takarítására, ám a védett sáv ennél jóval szélesebb, a poller miatt viszont a nagyobb gépjárművek számára szinte használhatatlanok.

Miért változik a kerékpársáv a Nagykörúton?

Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke büszkén jelentette be közösségi oldalán, hogy végre körbeér a nagykörúti kerékpársáv, mert „a budapestiek megszavazták, mi megcsináljuk”. Ez a valóságban azt jelenti, hogy az úgynevezett Közösségi költségvetés keretében kevesebb, mint 3500 szavazó támogatta az ötletet, ez pedig elég is volt a megvalósításhoz.

A budapestieket harmadszor kérdezték meg, hogy az állítólag csődközelben lévő főváros mire költhetne el egymilliárd forintot, ám az érdektelenség látványos, mindössze 25 500-an mondták el véleményüket.

Ráadásul a Nagykörút kerékpársávja nem is nyerte meg a saját kategóriáját, ám második helyezettként is megvalósulhat Karácsony Gergely döntése értelmében.

Milyen lesz a nagykörúti kerékpársáv?

A Budapesti Közlekedési Központ bejelentése alapján november 2-ától indul a Nyugati téren és a Jászai Mari téren a Szent István körúti kerékpársáv kialakítása.

A Margit híd és a Nyugati tér közötti szakaszon a Nyugati tér irányába pollerekkel védett kerékpársávot,

más szakaszokon a buszok és a biciklizők közlekedését segítő közös sávokat alakítanak ki.

A teljes kivitelezés várhatóan három hét alatt készül el, a munkakezdést és a befejezés időpontját azonban az időjárási körülmények is befolyásolhatják.

Mennyibe kerülhet a nagykörúti kerékpársáv?

Ezt majd csak a munkálat befejezését követően tudhatjuk meg, ám az már nyilvános, hogy az eddigi védett kerékpársávok mennyibe kerültek. A Világgazdaság arról írt, hogy bár Budapest a csőd szélén táncol, nem sajnálta a pénzt a pollererdőre:

mintegy százmillió forintból jött lére az Üllői úti és a Váci úti védett kerékpársáv.

A lapnak a Budapesti Közút úgy reagált, hogy a biztonságos kerékpársávok kialakítása egy koncepció része. A tervezés, az előkészítés, illetve a megvalósítás folyamatos, de a megvalósítás lehetősége „a főváros ismert anyagi helyzetétől nagymértékben függ”. Úgy tűnik, az ismert anyagi helyzet ellenére megengedheti magának a Fővárosi Önkormányzat ezt a beruházást.

A szerző a Corvinák újságírója.

Nyitókép: Karácsony Gergely hivatalos Facebook-oldala

Összesen 69 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2023. november 03. 16:12
Ha A Fidesz csak 49%-ot kap, akkor illegitim, mert 51% nem rájuk szavazott. De ha 200.000 ember aláír egy fecnit, akkor Magyarország Kormányának kötelessége az olimpiai kandidálást feladni, ha pedig 3500 ember kér valamit, akármilyen formában akkor azt meg kell tenni. Monjuk ki: a demokrácia súlyosan diktatórikus, mert mindig a többség érdekében cselekszik. A liberális demokrácia viszont a helyes út, mert ott bármilyen kisebbség érvényesülni tud, a többségnek pedig ezt kötelező tolerálni.
Csányi Gyuri
2023. november 03. 12:37
A Gergő sötét oldala.
moltib54
2023. november 03. 10:58
Elmebeteg városvezetés szerint Budapest lakosságának 50%+1 fő egyenlő 3500 szavazóval.
KBA98
2023. november 03. 10:25
Ünneplőben várnám azt a villamost, mely őt a dk-val együtt elüti!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!