Pokol várhat a budapestiekre: Karácsony Gergely döntése mindent megváltoztatna a Nagykörúton

2023. október 02. 06:05

Az elhibázott Üllői úti védett kerékpársáv után újabbakat létesíthetnek Budapesten a közösségi költségvetésre és néhányezer szavazatra hivatkozva. Bár a Nagykörútra megálmodott műanyag oszlopok meg sem nyerték a saját kategóriájuk versenyét, Karácsony Gergely főpolgármester dönthet a telepítésük mellett.

2023. október 02. 06:05

Véget ért a szavazás, a budapestiek közül mindössze 25 500-an voksoltak arról, hogy a közösségi költségvetés keretében mire fordítson egymilliárd forintot a Fővárosi Önkormányzat. Az öt kategória győztesei megfelelnek Karácsony Gergely főpolgármester kedvenc témáinak, de könnyen előfordulhat, hogy a legnagyobb káoszt egy második helyezett ötlet okozza:

a Nagykörúton kialakítandó védett kerékpársáv vélhetően még inkább ellehetetlenítené a közlekedést a fővárosban.

Mi az a közösségi költségvetés?

Harmadik alkalommal kérdezték meg a budapestieket, hogy az állítólag csődközelben lévő főváros mire költhetne el egymilliárd forintot. A szakmai jóváhagyást megszerző, és a szavazáson nyertes ötleteket elviekben megvalósítják, ám eddig a 33 győztes tervből mindössze nyolc készült el, a tavalyi kiírásból pedig konkrétan egy: a híres/hírhedt Üllői úti védett kerékpársáv.

A most lezárt versenyben a helyi kis ötletek között a Boráros tér zöldítése (3591 szavazat), a nagy ötleteknél a Széll Kálmán tér árnyékosabbá tétele (3424 szavazat), az esélyteremtő Budapest kategóriában a több nyilvános mosdó a közterületeken nyert – ez 7669 szavazatot kapott azoktól, akik megpróbálták elfelejteni, eddig milyen toaletteket adott át a főváros…

A zöld Budapestnél a „beton helyett fák és bokrok” (7292 szavazat) nyert, elsősorban a belvárosban, de konkrétumok nélkül, a nyitott Budapestnél pedig a „védett kerékpáros útvonalak” kapta a legtöbb voksot, 4648-at. Utóbbi helyszín nélküli, azaz már önmagában ez a győztes elegendő lehet ahhoz, hogy totális felfordulást okozzon a belvárosban.

Miért lenne védett kerékpársáv a Nagykörúton?

Ahol viszont szerepelt konkrét útszakasz, az az ötlet második lett a saját kategóriájában, 3435 szavazattal. Leírásában ez szerepel: a nagykörúti kerékpáros infrastruktúra biztonságosabbá tétele különböző eszközökkel, például fizikai elválasztó elemekkel. Így indult az Üllői úti kerékpársáv története is.

A szabályok szerint az online és offline beérkezett szavazatok összesítését követően kategóriánként a legnépszerűbb ötletek valósulhatnak meg a rendelkezésre álló keretösszeg erejéig. Azonban, ha a legmagasabb pontszámú ötletek nem töltik ki, úgy a maradék pénz összevonva is felhasználható a kategóriák soron következő két-két ötletének valamelyikére a főpolgármester döntése alapján. Márpedig Karácsony Gergely alighanem a kerékpársávokat választja

A Nagykörútra álmodott védett kerékpársávra és a „nyitott Budapest” kategória győztesére összesen nyolcezer szavazat érkezett, ami a város összlétszámát tekintve finoman szólva sem sok. Csakhogy 

az Üllői úti kerékpársáv mellett Balogh Samunak, Karácsony Gergely kabinetfőnökének az volt az egyik legfőbb érve, hogy nyert a közösségi költségvetés szavazásán, pedig azt is mindössze 15 ezren akarták.

Mi a baj az Üllői úti védett kerékpársávval?

Bár a 70 millió forintba kerülő műanyag oszlopos megoldást sokan kritizálják, úgy tűnik, a városvezetés hajthatatlan – igaz, két hónappal az Országos Mentőszolgálat szakmai kritikája után Karácsony Gergely stábja végre talált egy jelenetet, amin a mentő elfér a kerékpársávban, és úgy tűnik, a főpolgármester szerint ezzel minden meg is van oldva.

Ellenben a repülőtéri járat, a Budapesti Közlekedési Központnak milliárdokat termelő 100E a megszűnő buszsáv helyett a dugóban araszol az Üllői úton, így a menetrendje teljesen felborult, kiszámíthatatlanná vált. Ugyan Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes egy háttérbeszélgetésen nemes egyszerűséggel hazugsággal vádolta a megoldást kritizáló Vitézy Dávid korábbi közlekedési államtitkárt, a BKK Futár alkalmazás tényszerű adatai azt mutatják, a 100E menetideje jelentősen hosszabb lett.

Vitézy Dávid hangsúlyozta, nehéz ma olyan tömegközlekedéssel foglalkozó szakembert találni, aki azonosulna az Üllői úti buszsáv megszüntetésével, ám úgy tűnik, a városvezetés a számokkal és tényekkel alátámasztott kritikákra legfeljebb sértetten képes reagálni, a hibás döntésen nem változtat.

A szerző a Corvinák újságírója

(Nyitókép forrása: Karácsony Gergely Facebook-oldala)

Ezt is ajánljuk a témában

A Blaha Lujza téren elromlott, a rakparton egyenesen életveszélyes a Karácsony-féle WC (Videó)

Úgy látszik, a városvezetésnek meggyűlik a baja a nyilvános WC-kkel.

Ezt is ajánljuk a témában

Készülj Budapest! – A Nagykörúton is jöhet a védett kerékpársáv

Szeptember 30-ig lehet szavazni arról, hogy mire fordítson egymilliárd forintot a Fővárosi Önkormányzat.

 

Karácsonyi előfizetési akció

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik