A baloldal egy önmagát beteljesítő jóslatnak szeretné látni a kutatások eredményeit – szakértő a Mandinernek

2024. október 24. 16:26

Látványos szakadék tátong a Nézőpont Intézet-féle és a baloldali médiában felkapott közvéleménykutatások eredményei között, amivel kapcsolatban megkérdeztük a politológust.

2024. október 24. 16:26
null

Nyitókép: YouTube/Partizán

Mint megírtuk: a Nézőpont Intézet mérései szerint változatlan a pártverseny állása szeptember vége óta: vezet a Fidesz-KDNP (46 százalék) a Tisza Párt (35 százalék), a Mi Hazánk (6 százalék) és a Demokratikus Koalíció (5 százalék) előtt. 

Forrás: Nézőpont Intézet

Valamilyen oknál fogva a baloldali média mégis azzal a téves információval haknizott a hét első felében, hogy a Tisza már nemcsak utolérte népszerűségben a Fideszt, de a szavazóerő tekintetében meg is előzte, így átvéve a vezetést. Ez persze nagyon jó kis akció volt ahhoz, hogy megdobja a párt népszerűségét az október 23-ai rendezvényre, így még több embert csábítva az eseményre, de ettől még a Nézőpont mérései alapján nem tükrözi a valóságot.

Éppen emiatt kereste meg lapunk Kiszelly Zoltán politológust, aki arra a kérdésünkre, hogy miképpen lehetséges ekkora különbség a különböző kutatások között, azt válaszolta, hogy „a kettő egyszerre nem lehet igaz”. Mint fogalmazott, a 21 Kutatóközpont „internetes SMS-alapú kutatása nem megbízható”.

„Az a módszertan, amivel a baloldalhoz köthető intézetek működnek, nem megbízható” – foglalta össze a politológus, aki úgy nevezte a stratégiát, mint „egy önmagát beteljesítő jóslat”, legalábbis a baloldalon ennek szeretnék látni.

Ezt is ajánljuk a témában

Kiszelly emlékeztetett arra is, hogy „már az előválasztásnál is ez volt”. Mint elmondta, „ugyanezek az intézetek, az előválasztás idején, tehát három éve, ugyanúgy kihozták, hogy a Dobrev Klára népszerűbb a Karácsonynál”, hozzátéve azt is, hogy „ugyanezeket a játékokat játszották”. Kérdésünkre válaszolva azt is egyértelműsítette, hogy „ez igazából egy mini kampány”.

A szakértő szerint úgy érdemes ezekre a számokra tekinteni, mint egy minikampányra, aminél milyen érdekes, hogy pont 23-ára meg is előzte a Tisza a Fideszt.

Ezt is ajánljuk a témában

A politológus a baloldali közvéleménykutatást egy „kommunikációs terméknek” nevezte, amiket „leginkább manipulációnak lehet tekinteni, melyeknek az a célja, hogy az ellenzéki vagy baloldali pártoknak a megmaradt szavazóit a Tisza párt felé terelje”. Kiszelly arra is felhívta a figyelmet, hogy „látjuk, hogy a Partizán rendelte meg, vagy a 21 Kutatóintézet, amelyek mind a guruló dollároknak voltak a kedvezményezettjei a 2022-es kampányban, amikor ugyanilyen üzeneteket küldtek”.

A szakértő arra emlékeztetett, hogy „a Nézőpont Intézet meg folyamatosan végzi ezeket a méréseket, szerinte nyilván megalapozottabban, sokkal kifinomultabb és stabilabb módszerekkel, nem ilyen online esetleges módszerekkel”. Mint hozzátette, „nem hiszem, hogy ha a nagyanyám SMS-ben kap egy linket, akkor ő azt megnyitja meg kitölti a kérdőívet”.

Továbbra is négypárti parlament alakulna, ha most vasárnap tartanák az országgyűlési választásokat.

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000124
2024. október 24. 18:05
🍓 ️ ­É­­­r­­t­­é­­­k­­e­­l­­­d­­­ ­a­ ­­s­­­z­­e­­­x­­i­­ ­p­­­u­­n­­c­i­m­a­­­t­­­ 👉 𝐖­­­𝐖­𝐖­.­­𝐗­𝟏­𝟖­.­𝐅­­­𝐔­­­𝐍
lemez
2024. október 24. 18:02
Sokan azt válaszolták akiktöl megkérdezte a riporter miért szeretik poloskát,hogy megnézzék mennyien vannak.Egy bolond százat csinàl.
2024. október 24. 17:51 Szerkesztve
Értelmetlen agymenés az egész , a bulgár tehenet is 25 %-on mérték a választások előtt , aztán lett belőle 8 % ! Ekkorát még az asztrológusok sem hibáznak , akik a csillagok állása alapján prognosztizálnak .
CsakOlvas
2024. október 24. 17:51
Ez D-dúr és e-moll 2024. október 24. 17:31 • Szerkesztve: Van itt három dolog, amit összekeversz. Nem tudom, mi a szándékod, de ha nekünk most "rossz sorsok kívánsz" bármiért is, azt nagyon rosszul teszed. Nem értek vele egyet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!