Tudósok figyelmeztették Magyarországot: nagy veszélyben vagyunk, ha ez így megy tovább

2024. szeptember 26. 14:44

Nagy változások lehetnek egész Közép-Európában.

2024. szeptember 26. 14:44
People look at the flooded quay on the bank of the Danube in Budapest, Hungary, on Month Day, Year, as the peak water levels of the Danube are expected to hit today.

Nyitókép: Balint Szentgallay / NurPhoto / NurPhoto via AFP

A klímaváltozás miatt kétszer nagyobb valószínűséggel fordulhatnak elő olyan felhőszakadások, mint amilyenek szeptemberben pusztító árvizeket okoztak Közép-Európában – figyelmeztetett szerdán közzétett jelentésében a World Weather Attribution (WWA) nemzetközi tudóscsoport, amely arra szólította fel a politikai döntéshozókat, hogy tegyenek lépéseket a globális felmelegedés megállítására.

A klímaváltozással kapcsolatos szélsőséges időjárási eseményeket tanulmányozó WWA jelentésében megállapította, hogy

a négynapos esőzéssel járó Boris vihar volt a valaha mért legerősebb Közép-Európában.

Az elmúlt két évtized legsúlyosabb közép-európai áradásai 24 halálos áldozatot követeltek, jelentős anyagi károkat okoztak, épületek és hidak rongálódtak meg, a helyreállítás pedig több milliárd dollárt emészthet fel. A jelentés szerzőinek megállapítása szerint az ilyen felhőszakadások valószínűsége legalább kétszeresére nőtt, és erejük hét százalékkal hevesebb lett.

Joyce Kimutai, az Imperial College London Grantham Intézetének kutatója, a tanulmány társszerzője kiemelte, hogy az áradások ismét rávilágítanak a fosszilis tüzelőanyagok okozta felmelegedés pusztító hatásaira.

Amíg az olajat, a gázt és a szenet nem váltják fel megújuló energiával, addig a Borishoz hasonló viharok még hevesebb esőzéseket és gazdasági károkkal járó áradásokat fognak okozni”

– fűzte hozzá.

A jelentés szerint ilyen vihar várhatóan átlagosan 100-300 évente egyszer fordulhat elő a mai éghajlati viszonyok között, az iparosodás előtti szinthez képest 1,3 Celsius-fokos felmelegedésnél.

Azonban ha az iparosodás előtti szinthez képest a felmelegedés eléri a 2 Celsius-fokot, ami várhatóan a 2050-es években következik be, az ilyen viharok legalább 5 százalékkal több esővel fognak érkezni, és a mostaninál 50 százalékkal gyakrabban fordulnak majd elő – írták a tanulmány szerzői.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Kapcsolódó cikkek a Árvíz 2024 aktában.

Összesen 97 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
SyncBaer
2024. szeptember 27. 00:45
Mindig találnak "bűnöst" a klímváltozás okaként, de nem hall róla naponta az ember, hogy 1950 óta 2400 db. atombombát robbantottak a planétánkon, megtermeltünk 8,5 milliárd (!) tonna műanyagot és ennek a 12 %-át elégettük, újrahasznosítani csak 7-9 %-át sikerült, tehát közel 80 %-a szemétdombokon aprózódik, vagy az óceánokban (pl. Havaii közelében 8 magyarországnyi területű csomóban) lebeg! Ezek persze nincsenek hatással semmire, mert a fegyvergyártók és a műanyagipar finanszírozza a tudósokat.
B_kanya
2024. szeptember 26. 23:53
Doki53 2024. szeptember 26. 21:43 "Gondolom brit és japán tudósok megállapítása. Ők váltig megvannak győződve, hogy a föld milliméter pontossággal kering a nap körül és szögben sem tér el a tengelyétől." hu.wikipedia.org/wiki/Kainozoikumi_eljegesed%C3%A9s "Európában 2,4 millió évvel ezelőtt kezdett fogyatkozni a szubtrópusi növényzet. Az ekkor kezdődő Biber-glaciális rövid ideig tartott: 2,1 millió évvel ezelőtt Európa éghajlata ismét a mainál jóval melegebbé vált - ez a Biber–Duna-interglaciális. Ettől kezdve máig tartó instabil, hol lehűlő, hol kissé melegedő éghajlat alakult ki." Embericokettő, aki mást mond putyler....
B_kanya
2024. szeptember 26. 23:48
virag-os 2024. szeptember 26. 23:17 "Sajnos a tudósoknak sem lehet mindent elhinni, mert mindegyik mást mond sok pénzért. Miért nem a nagy szennyező országoknak szabnak határokat ? Mi itt az ötszáz millió lakossal fogjuk megváltani az egész világ légszennyezését. " ...és közben a Budapest-Belgrád-Pireusz vasútat és Paks II-t ott gáncsolják, ahol érik...
B_kanya
2024. szeptember 26. 23:45
kunfia1 2024. szeptember 26. 23:33 "A klímahiszti nemcsak Ausztráliában, hanem a globális közösségi médiában is a maximumra csavarta hangerejét" a cikkben ilyenek is vannak: "A globális felmelegedés azért sem okolható, mert Ausztráliában az utóbbi évszázadban épphogy nőtt a csapadék mennyisége, a középhőmérséklet emelkedése pedig messze nem drasztikus." Hiába no, a valamikori dzsobbikos kanfiú immár révész "a pedofil is ember" sanyiit követi, ő prostizott ugyanis. Ráadásul egy vinnyogva helyesbített hazugságra alapozva. Összenőtt, ami már Csurka szerint is összetartozott.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!