Spar-gate: Semmilyen vállalkozásnak nincs helye a magyar piacon, amely a magyar fogyasztók érdeke ellen űz piszkos játszmákat

2024. szeptember 12. 11:47

Nagy Márton leszögezte, „Brüsszel az árdrágítók oldalán áll és ezeknek az árdrágító multiknak semmi sem szent”. A SPAR reakcióját cikkünkben olvashatja.

2024. szeptember 12. 11:47

Nyitókép: MTVA / Róka László

Nagy Márton az Európai Unió Bíróságának csütörtöki ítéletével kapcsolatban leszögezte, hogy a bíróság a családok helyett az árdrágító és profithajhász multik oldalára állt, amelyek profitéhségüket a magyar kormány ellen vívott folyamatos harccal próbálják elfedni. Ez a magatartás, a SPAR, a brüsszeli bizottság, valamint a perben észrevételt tévők részéről is szemben áll a magyar fogyasztók, a magyar családok érdekeivel – olvasható a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményében.

A nemzetgazdasági miniszter az ítélet kapcsán kijelentette: 

Brüsszel az árdrágítók oldalán áll és ezeknek az árdrágító multiknak semmi sem szent.”

„De csinálhatnak bármit, a kormány mindvégig az árak csökkentése, így a magyar családok mellett fog állni. Semmilyen vállalkozásnak nincs helye a magyar piacon, amely a magyar fogyasztók érdeke ellen űz piszkos játszmákat” – tette hozzá a tárcavezető.

Nagy Márton szerint a SPAR által különböző perekben megfogalmazott támadások hátterében továbbra sem az érintett intézkedések állnak, hanem annak valós oka a kiskereskedelmi vállalat lesújtó gazdasági helyzete. „A SPAR Magyarország Kft. működése ugyanis nem hatékony, mivel piaci versenytársaihoz képest magasabb költségszerkezettel rendelkezik, emellett a piaci és az árversenyben is alulmaradt. 

Ahelyett, hogy hatékonyságát és versenyképességét megerősítő lépéseket tenne, a bírósággal próbálja beszedetni elmaradt, tisztességtelen profitját”

 – hangsúlyozta a miniszter.

A kormány határozottan fellépett a multik tisztességtelen áremelései ellen

Nagy Márton emlékeztetett, hogy a magyar családok megvédése érdekében a kormány határozottan fellépett a kiskereskedelmi multik tisztességtelen áremelése ellen és árstopot vezetett be a legalapvetőbb élelmiszerekre vonatkozóan. „Annak érdekében, hogy a családok kellő mennyiségben hozzá is jussanak az alapvető élelmiszerekhez, és ne alakuljon ki mesterségesen gerjesztett hiány miatt további indokolatlan áremelkedés, a kormány készleten tartási kötelezettséget is elrendelt”

Továbbá a multik által gerjesztett magas élelmiszerinfláció visszaszorítása érdekében 

korábban az árstop mellett a kötelező akciózásról és az online árfigyelő rendszer elindításáról is döntöttek.

 „A kormányzati intézkedések hatásosak és eredményesek voltak, földbe döngölték az inflációt. Az élelmiszerinfláció a legutóbbi adatok szerint 2,4 százalékra csökkent, ráadásul havi alapon megállt az élelmiszerek árának növekedése, miközben a dinamikusan emelkedő reálbérek hatására folyamatosan visszaépül a kiskereskedelmi forgalom” – idézte fel.

A tárcavezető ismételten megerősítette, hogy 

a magyar piacon csak olyan vállalkozások maradhatnak, amelyek jogkövető magatartásuk mellett figyelembe veszik a hazai fogyasztók érdekeit,

 azaz jó minőségű és jó áron elérhető termékeket kínálnak a magyar családok számára. 

„Azok számára, akik nem tartják vagy tartották tiszteletbe a magyar fogyasztókat és túláraztak, nincs helye a magyar gazdaságban. A kormány, ahogy eddig is, úgy ezután is minden esetben, minden eszközével a leghatározottabb módon fog fellépni az indokolatlan extraprofitok és a tisztességtelen, családokat megkárosító magatartás ellen” – szögezte le Nagy Márton.

Frissítés. A SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. reakciót juttatott el szerkesztőségünkhöz az üggyel kapcsolatban, amelyet az alábbiakban közlünk:

„Örülünk a Szegedi Törvényszék által az Európai Unió Bíróságánál kezdeményezett eljárás végeredményének, mely kimondta, hogy a hatósági árazással érintett termékek meghatározott áron és egy előre meghatározott mennyiségben történő árusításának kötelezettségét előíró rendelkezés nem egyeztethető össze az európai uniós joggal. A SPAR Magyarország mindenkori célja, hogy polcain a vásárlók megtalálják a szükséges termékeket a számukra megfelelő mennyiségben. Ez a hatósági árazás időszakában sem volt másképpen: a vásárlók mindig hozzá tudtak jutni az árstopos termékekhez. Bízunk abban, hogy a magyar bíróságok a folyamatban lévő több száz eljárásunkat az Európai Bíróság jogértelmezésének megfelelően fogják lezárni.”

Ezt is ajánljuk a témában

Mint ismert, az ítélet előzménye, hogy az uniós joggal ellentétesnek minősítette a bírósága azt a magyar rendelkezést, amely arra kötelezte a kereskedőt, hogy bizonyos mezőgazdasági termékeket meghatározott áron és előre meghatározott mennyiségben árusítson. Az ítélet a Spar indítványa alapján született.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 156 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
SABOTAGE
2024. szeptember 13. 17:19
Ha a pedofideszes szemetek nem lopnák el a pénzt, az embereknek nem lenne drága a spár!!! A CBA drágább, pedig az magyar pedofideszes!!!!
guszti-18
2024. szeptember 13. 04:15
Tökéletes reakció Nagy Márton Úrtól. A helyében egyetlen szóval zártam volna a nyilatkozatot : ENNYI.
rizotto
2024. szeptember 12. 22:08
Mutassuk meg a Soros bíróságának és a Sparnak, hogy a vásárlók sokasága erősebb mint ők. Volt már példa rá. A Csíki sör gyártóját a román bíróság segítségével is támadó Heineken visszakozott, miután a magyar vásárlók érezhetően nagy számban nem vásárolták a termékeiket. Ha a forgalmuk csökkenésén látják a magyar fogyasztók véleményét, vagy elhúzzák a belüket Magyarországról, vagy jobb belátásra térnek. Jó, én könnyen beszélek, én már évek óta nem vásárlok magyar Spar üzletben két alkalommal vásárolt romlott termék után. Szántód romlott svéd gombasaláta, Balatonlelle romlott marhahús után nem adok nekik több esélyt. Ausztriában egyébként eddig vásároltam Spar-ban, mert ott minőségben nagyságrendekkel jobbak.
blondibarbi
2024. szeptember 12. 21:29 Szerkesztve
A Spar a legszemetebb, amúgy legputrisabb, legkoszosabb lánc az országban, a legszarabb választékkal. 9-ig vannak nyitva, de fél 8-kor már nincs kenyér, nehogy még elbukjanak pár forintot... Holland genny profit-pumpa ! Az a baj, hogy rengeteg helyen van boltjuk. Pl. ahol lakom, 100m-en belül van 2 Spar, 1km-re egy Aldi és úgy 2km-re a Lidl.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!