Becsengettek: mutatjuk, hogyan működik a gyakorlatban az iskolai okostelefon-tilalom (VIDEÓ)

2024. szeptember 03. 11:43

A kormányzat nem ellensége az okoseszközök pedagógiai célú használatának, nagyon nagy mozgásteret kaptak az intézmények, hiszen nincs két egyforma iskola – árulta el Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár.

2024. szeptember 03. 11:43

Nyitókép illusztráció. Fotó: Iris van den Broek / ANP MAG / ANP via AFP

Szeptember 2-án becsengettek, és egy sor új szabály és változás lépett életbe az oktatási intézményekben. Ezek közül a legnagyobb figyelmet annak a rendeletnek a végrehajtása kapja, amely korlátozza a mobiltelefonok és az okoseszközök használatát az iskolákban az idei tanévtől. 

Ennek értelmében az általános iskolás és gimnáziumi diákoknak a nap elején, a tanítási órák megkezdése előtt le kell adniuk a telekommunikációs – különösen a mobiltelefonokat –, a kép- vagy hangrögzítésre alkalmas eszközöket, valamint az internetelérésre alkalmas okoseszközöket, melyeket a nap végén kapnak majd vissza.

Ezt is ajánljuk a témában

Nagy mozgásteret kaptak az iskolák és a pedagógusok

Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkárt az InfoRádió Aréna című műsorában többek között arról kérdezték, hogy hogyan  lehet az idei tanévtől mobiltelefont és okoseszközöket használni az iskolákban. Miként fogják ellenőrizni, hogy ezt a szigorú szabályt az intézmények hogy tartják be.

A Belügyminisztérium államtitkára erre azt felelte, hogy az, hogy „ez a szabály mennyire szigorú, az megítélés kérdése. A végrehajtás területén  nagyon nagy mozgásteret kaptak az intézmények, hiszen nincs két egyforma iskola”. Intézményenként eltérő a tanulók létszáma, a folyosók nagysága, illetve a tárolók kapacitása – sorolta Maruzsa. 

A köznevelési államtitkár arra is felhívta a figyelmet, hogy a pedagógusok ugyancsak nagy mozgásteret kaptak. 

A saját tanóráján az okoseszközök használatát minden pedagógus teljeskörűen és teljes szabadsággal engedélyezheti”.

„A kormányzat az nem ellensége az okoseszközök pedagógiai célú használatának”

Ezután Maruzsa leszögezte, hogy a kormányzat nem ellensége az okoseszközök pedagógiai célú használatának. „Elég csak arra gondolni, hogy kiosztottunk csaknem félmillió notebookot a gyerekek körében, mert hiszünk és bízunk a digitalizációban, és annak az okos használatában.”

„Ami a problémát okozza az az, hogyha ezt túlzásba viszik, és a szünetekben és a tanórákon nem oktatási célra használják ezeket. Az OECD felmérése szerint a magyar tanulók 31 százaléka nyilatkozta azt, hogy soha nem kapcsolja ki még tanórán sem a mobiltelefonját. S nyilván jönnek az üzenetek, amelyel elvonják a figyelmet a tanulásról” – hangzott el.

Ezt is ajánljuk a témában

A köznevelési államtitkár a beszélgetés során arra is kitért, hogy a törvény és a rendelet most felhatalmazta az intézmények dolgozóit, hogy elvegyék az eszközöket. 

Természetesen a nap végén ezeket visszaadják a tanulóknak.

 Az eszközökért pedig ugyancsak az intézmények vállalnak anyagi felelősséget –magyarázta Maruzsa Zoltán.

A fent idézett részek a beszélgetés elején hangzanak el:

Összesen 122 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zatoicsi
2024. szeptember 03. 15:32
Finnországban sem lehet, Hollandiában se lehet, Belgiumban se lehet de a hazai libernyákcsürhe vonyít, mert mást nem tud.
DrPepper
2024. szeptember 03. 14:48
Kár hogy csak most vezették be. Egyetemista gyerekeimnek már 5.-es korukban kötelező volt mobilt venni mert mindenkinek volt, és párszor cserélni mert nem volt elég menő. Az általánosban még a Huawei volt a beugró, a gimis osztályban már az iPhone volt a mérce. Aztán 4-re a füzeteket lett "kötelező" kiváltani tabletekkel több százezer forintért. Pusztán a "peer pressure" megszűntése óriási lépés lenne előre.
2024. szeptember 03. 14:46 Szerkesztve
Egy nagy büdös lószart. Rettenetes káosz van. Hiába a tantestületi döntés, a végrehajtását portások, iskolaőrök megtagadták. A rendőrségnek is düdös a kiszállni, de a fenntartó se biztosított a kormányrendelet mellé tároló zárható biztonságos fémlemez szekrényeket, így a diákok rejtett bluetooth kapcsolattal bárhonnan telefonálhatnak egy távhívó eszközzel. Amivel ha átjutnak a bejáraton (a portán) utána már akárhol elrejthetik, vagy akár használhatják is méghozzá észrevétlen (pl. zenehallgatás) Ebből is leolcsósított baszakodás lesz. Azok a hírek, hogy iskolaőr motoz meg ellenőriz kérésre egyszerűen nem műkszik, mert parancsnoki utasítások se jutottak még el hozzájuk. A rendőrségbeli parancsnoki utasítással sanyit máris elvégeztek, hogy kivonták a biztiőröket a körből, azzal, hogy nem rendőrsdégi a feladatkör, se az elvétel, se az őrzés, se a leadások biztosítása. Salátatörvénynek mindig az az ára, hogy mindenki úgy éreti, ahogy neki tetszik. Hol a retekben él ez a Maruzsa.
zabszem
2024. szeptember 03. 13:54
A szülők döntő többsége egyetért a telefonkorlátozással, úgyhogy felesleges ezen sápitozni a ballibsi FOS - nak. A telefonbegyűjtés és kiadás atomfizikai nehézségű feladata is szörnyűséges na... Amúgy kifejezetten értelmes ez az ember. Érdemes meghallgatni. Nagyon jó kezdeményezés az elméleti Kresz megszerzésének a lehetősége is... Annak idején én örültem volna a lehetőségnek. Ezekről persze nincs semmi hír, mert hát emiatt nem lehet hisztikézni... Meg Petike sem hőzönghet... Megy is róla a kuss rendesen...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!