Megfejtették a hosszú és boldog élet titkát – közelebb van, mint bárki gondolná

2024. augusztus 02. 15:32

Az orvosi beavatkozásnál jóval hatékonyabb heti legalább 150 perc mozgás, a nyers ételek fogyasztása és a megfelelő mennyiségű és minőségű, lehetőleg éjfél előtt elkezdett alvás.

2024. augusztus 02. 15:32
FRANCE - HAUTES ALPES - BRIANCON - PORTRAIT IN ACTION OF THE CAMBODIAN FRANCO RUNNER LAURIE PHAI - PORTRAIT EN ACTION DE LA COUREUSE FRANCO CAMBODGIENNE LAURIE PHAI
Klein Ron

Nyitókép: AFP/Thibaut Durand

Nincs olyan orvosi beavatkozás, amely jobb hatással lenne az egészségre és a betegségekből való felgyógyulásra, mint a mozgás – jelentette ki az esztergomi MCC Feszt Mol Nagyszínpadán Schwab Richárd, Magyarország egyik legelismertebb gasztroenterológusa, belgyógyásza.

Kortól függően heti százötven perc mozgás rengeteget jelent. Vagy akár csak tíz fekvőtámasz a nap során, amikor épp eszünkbe jut

– szögezte le a szakember, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy bár a II. világháború óta az országban 25 évvel nőtt a várható élettartam, a gyógyszermentesség keveseknek adatik meg. Szerinte mélyen alulreprezentált a mozgáshiány és a rossz táplálkozás mellett az alváshiány és a fényszennyezés okozta problémák kezelése.

Ezt is ajánljuk a témában

Az esemény moderátora, Márky Ádám, az MCC Vezetőképző Akadémiájának munkatársa az étkezéssel kapcsolatban arra volt kíváncsi, a mit, mikor és mennyit dimenzióban melyik a legfontosabb. Schwab Richárd azt felelte, hogy a kalóriamennyiség a fő szempont, a túlsúllyal küzdők esetében a 30 százalékos restrikció is élethosszabbító hatású.

Úgy tűnik, pragmatikusabb hosszú távon, ha azt javasoljuk, ne reggelizzenek, mint azt, hogy az ebéd harmadát hagyják ott

– tette hozzá. A késői étkezésekről is beszélt, mondván, alvás előtt 3-4 órán belül már nem érdemes enni, mert a mélyalvás fázisát ellehetetleníti.

Forrás: MCC

Márky Ádám felvetésére, hogy a közhiedelem szerint a genetika is befolyásolja, hogy valaki éjjeli bagoly vagy pacsira, a szakember nevetve azt felelte, ugyanazzal a készlettel dolgozunk, a bagolytípusú embereknek a bagolyhoz hasonló érzékszervekre lenne szükségük, de ezzel nyilvánvalóan nem rendelkeznek. Az akadémia supervisora hozzáfűzte: az állatvilág sohasem spórol az alvással, nem maradnak ébren a zebrák „teliholdkor beszélgetni”, csak élelemhiány vagy veszély esetén nem pihennek rendesen.

A moderátor azt a témát is bedobta, hogy a nagymamája szerint az éjfél előtti alvás duplán számít, amire a belgyógyász azt mondta, megdöbbentő, de valóban beigazolták a klinikai kutatások ezt az elméletet. Megjegyezte, ha heti egynél többször felébredünk éjjel, akkor nincs rendben a mélyalvásunk, és ez a bélrendszer folyamatival függhet össze.

A feldolgozott ételek arányát kell csökkenteni, a nyersek favorizálása a jó út

– jelentette ki Schwab Richárd, aki például a lencsét is csak pirítja néhány percig.

A három fő szempont, az étkezés, a mozgás és az alvás kapcsán a szakember kiemelte, világtendencia, hogy aki sokat dolgozik, az egyik szegmensben sem tud jól teljesíteni, hiszen nem tudja kipihenni magát, nem étkezik rendesen és mozogni sincs ideje.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
21 gramm
2024. augusztus 02. 19:45
Nem vagyok táplálkozási szakértő, úgyhogy nemhogy lehet velem vitatkozni, hanem sőt, örülnék ha egy valódi szakértő is véleményt mondana... De, 1. sok, teljesen ellentmondó ajánlást lehet ú.n. szakemberektől olvasni. Esküsznek a vegetariánus étkezésre, vegánságra, paleóra, ketóra, szakaszos böjtre, mediterrán diétára, nyersvegánra stb. 2. inkább egy szakmai vitára lennék kíváncsi. 3. a fickó a nyers étkezést említi. Aki többnyire nyersen fogyaszt, az valószinűleg vegetariánus irányba megy el, az pedig sok oldalról vitatott, nyersen leginkább zöldséget, gyümölcsöt vagyis leginkább szénhidrátot, rostot, keményítőt lehet fogyasztani, tehát a makrotápanyagok közül lemarad a fehérje és a zsír - kérdőjel... a sok gyümölcs kifejezetten CH irányba tolja el a tápanyagbevitelt. 4. modern világunkban nem tudsz annyit sportolni, hogy az ellensúlyozza a magas kalóriabevitelt, különösen a szénhidrátbevitelt, ami folyamatosan magasan tartja az inzulinszintet és hullámvasúton a vércukorszintet.
kérdés
2024. augusztus 02. 17:59
Anyám is így tanította: nyugodt alvás - mértékletes, szezonnak megfelelő étkezés - jó levegőn való, mindennapi mozgás. Apám az evés utáni 1000 lépéshez ragaszkodott, és ahhoz, hogy a legízletesebb falatnál kell letenni az evőeszközt. Betartjuk. Mi az a fényszennyezés?
békalepcse2.0
2024. augusztus 02. 17:44
Nekem pont a reggeli a problémás. Ha reggelizem egyszerűen nem tudok hatékonyan dolgozni. Napota kétszer szeretek enni, a reggeli úgy délben, az estebéd hat hét tájékán.
kulszek
2024. augusztus 02. 17:36
Ezzel 100%-ban egyetértek. A legjobb a hasznost a kellemessel összekötni: Heti egy Salsa lecke és egy tánc-estnél jobb nem létezik az egészséghez és jó formában tartáshoz. Mágikus.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!