Ennek a tanulmánynak az eredményei összhangban vannak a területen több száz másik kutatás eredményeivel, de ezt az ultrafeldolgozott élelmiszerek kategóriáján belüli különböző alcsoportok kibontása teszi egyedivé, mondta Dr. Marion Nestle, Paulette Goddard professzor, a táplálkozás, az élelmiszer-tanulmányok és a közegészségügy emerita professzora a New York-i Egyetemen.
Meg kell válnunk minden ultrafeldolgozott élelmiszertől?
Song nem feltétlenül javasolja az összes ultrafeldolgozott élelmiszer teljes elutasítását, mert ez tulajdonképpen egy változatos kategória.
„A gabonafélék, a teljes kiőrlésű kenyerek például szintén ultrafeldolgozott élelmiszernek számítanak, de tartalmaznak különféle hasznos tápanyagokat, például rostot, vitaminokat és ásványi anyagokat. Másrészt úgy gondolom, hogy az embereknek meg kell próbálniuk elkerülni vagy korlátozni bizonyos ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztását, mint például a feldolgozott hús, a cukorral édesített italok és a potenciálisan mesterségesen édesített italok” – fogalmazott Dr. Mingyang Song.
Az általános étrend a legfontosabb
A kutatók azt is megállapították, hogy a halálozás kockázatának csökkentésében a legfontosabb tényező az egyén általános étrendjének minősége.
Ha az emberek általában egészségesen táplálkoznak, nem hiszem, hogy félniük kell. Az általános táplálkozási minta továbbra is a domináns tényező, amely meghatározza az egészségügyi eredményeket”
– tette hozzá Song.
A szakemberek hangsúlyozták, az egészséges táplálkozás változatos, minél több színes gyümölcsöt és zöldséget, valamint teljes kiőrlésű gabonát tartalmaz.
„Ha aggódik az élelmiszer-adalékanyagok miatt, akkor válasszon olyan élelmiszereket, amelyek alacsony adalékanyagokat tartalmaznak. Csak ügyeljen a fogyasztani kívánt (ultrafeldolgozott élelmiszerek) tápanyagtartalmára” – mondta Dr. Peter Wilde, a Quadram Institute Bioscience emeritus munkatársa az Egyesült Királyságban, majd így folytatta: