Drámai számokat mutattak be a svédek – ez Magyarországot is súlyosan érinti

2024. augusztus 03. 16:47

A drogfogyasztás és a marihuána legalizációjának veszélyeiről tartottak pódiumbeszélgetést az esztergomi MCC Feszten, ahol a Drogkutató Intézet igazgatója tanulmányokkal, Győrfi Pál mentős tapasztalataival támasztotta alá véleményét.

2024. augusztus 03. 16:47
Stockholm, Sweden.
Klein Ron

Nyitókép: AFP/Pradeep Dambarage

Egy svéd tanulmány azt bizonyítja, hogy az opiátokat fogyasztóknál 25-ször, a marihuánával élőknél 10-szer gyakoribb a korai halálozás bekövetkezése 55 éves korig, míg a dohányzásnál ez „csak” kétszeres, az alkoholnál pedig 1,2-szeres – többek között erről beszélt Prof. Dr. Haller József, a Drogkutató Intézet igazgatója az MCC Feszten, felhívva ezzel a fesztiválozó fiatalok figyelmét arra, mennyire veszélyes a szerhasználat.

Ezt is ajánljuk a témában

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs vezetője hozzátette,

az esztergomi esemény egy kifejezetten jó hírű fesztivál, ide el merné engedni bármikor a gyermekét.

A Mathias Corvinus Collegiumról megjegyezte, a tehetséggondozó is azon a helyes úton jár, hogy megpróbálja az álszabadság érzése helyett a jó irányba terelni a fiatalok gondolkodásmódját.

A pódiumbeszélgetés résztvevői a kábítószerek és a kannabisz fogyasztásának veszélyeit részletezve arra is felhívták a figyelmet, hogy a szer nem feltétlenül úgy okoz halált, mint egy méreg, ám az általa kiváltott hatások brutálisak. Haller József példaként említette a közlekedési balesetet, a hallucinogének miatt született extrém döntéseket, valamint a hosszú távú egészségügyi következményeket. 

Arról is beszéltek, hogy bár egyesek megpróbálják bagatellizálni a problémát azzal, hogy ők ismernek olyat, aki évtizedek óta szerfogyasztó, és nincs semmi baja, a történet ennél jóval bonyolultabb, ők pedig nem látják a nagy képet, csak egy-egy, olykor szélsőséges kivételnek számító esetet.

Különösen veszélyesek a designer drogok, amelyekkel macska-egér harcot vívnak a hatóságok, hiszen amint betiltanak egy vegyületet, máris átalakítják Kínában, így néhány hónapig ismét legálisan árusítható.

Kínában is olvassák a Magyar Közlönyt! Amint betiltanak egy szert, módosítanak rajta, fél évente jön egy új, miközben a gyógyszeriparban tíz-tizenkét évig tesztelik a vegyületeket. Sejthetjük, milyen biztonsági protokollt követnek Kínában

– mutatott rá Haller József, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a következményeket sem tudja átlátni senki, az elmúlt években találtak olyan szert, ami nagyon erős volt és haltak meg miatta fogyasztók, más kevésbé volt veszélyes.

Haller József a drogfogyasztás veszélyeire figyelmeztetett. Forrás: MCC/Molnár Mihály

Győrfi Pál is visszaemlékezett, hogy amikor elkezdett mentőzni a 80-as években, általában szipusokhoz kellett kimenniük, aztán jött a heroin, most pedig a designer drogok, amit olyanok is megengedhetnek maguknak, akik egy jobbfajta alkoholt sem tudnának megfizetni.

A beszélgetés moderátora, Téglásy Kristóf, a Drogkutató Intézet stratégiai igazgatója elárulta, egy biofű ára akár 500 forint is lehet, amire Haller József hozzátette, valójában se nem bio, se nem fű – Győrfi Pál pedig azzal kapcsolódott a beszélgetéshez, hogy

mivel a szerek hatóanyagai nem ismertek, a mentősöknek is kockázatos, hogy milyen hatást vált ki a betegből.

A kannabisz fogyasztásáról Haller József később azt mondta, aki heti többször él vele, 30 százalék eséllyel lesz szenvedélybeteg, serdülőkorban pedig különösen nagy a kockázat, súlyos mentális zavarokat okozhat – a legalizáció pedig eddig mindenhol csak rosszabb helyzetet eredményezett, nem javított rajta.

Téglásy Kristóf hangsúlyozta, Németországban az áprilisi legalizáció óta például jelentősen nőtt a közlekedési balesetek száma – ráadásul az intézkedés Magyarországra nézve is veszélyforrás –, Kanadában pedig az idősebbek körében emelkedett drasztikusan a marihuánát használók aránya. A közlekedési balesetekről Győrfi Pál azt mondta, szinte minden este szerepel a híradóban, ami azt a torz képet alakítja ki az ország egészségügyi helyzetéről, hogy ez a legnagyobb kockázat, pedig nyilván nem – ám gyakran találkozik olyan tragikus történetekkel, amikor összeszorul a szíve, mert ártatlanok halnak bele más felelőtlenségébe.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 82 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bell & Sebastian
2024. augusztus 03. 23:25 Szerkesztve
Csak addig vidám téma a drog, míg nem válik valaki személyesen érintetté. No nem úgy, hogy szívja, fújja, lövi és nyalja, hanem megszűnik a gyereke, volt-nincs. Úgyhogy, kívánok mindenkinek hasonló, életre szóló élményt, aki a drogot mentegeti. Még egyszer mondom, hogy minden kurva drogos és halálkereskedő értse, a saját életével azt csinál, amit csak akar. De hogy ezek mindegyike hazavágja sok más emberét is, az nem járulékos veszteség, hanem büntetendő, dílerek esetén halállal. Megelőző csapás, van ilyen.
gilou-au-clavier
2024. augusztus 03. 22:53
Jóska bácsi azért nem kicsit csúsztat, mert a hernyótól meghal kb. 1-2 tucat max. Alkoholistából meg félmillió legalább. Magyarország EU-rekorden nyelőcső meg tüdőrákban (is) arról böfögne valamit, hogy miért? Ja, hogy ja. Egyébként Jóskabácsi állítólag saját maga is egy (drogfüggő) láncdohányos, ezért mentegeti a dohányosokat is. Persze az egész intézet a politikai célú fizetett fideszes számbűvészkedés okán jött létre, kurva jó pénzekért, nem pedig független lektorált kutatásokat végezni.
gilou-au-clavier
2024. augusztus 03. 22:46
AZ MCC nem fesztivál, hanem egy nernyik foximaxi tábor maximum, ahol a fideszt meg a rezsimet és annak reklámvilágát szopkodják. Annyira trendi szexi, mint Grósz Karcsi 1988-ban, a fiatalok röhögnek ezen. A fesztivál a Sziget, az Orfű, a Bánki-tó és társai. (amíg be nem tiltják vagy el nem lopják őket).
Majdmegmondom
2024. augusztus 03. 21:08
Itt az ideje a dohányzók inkvizíciójának befejezésére!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!