„Amit ti folytattok, az politikai tevékenység civil álruhában” – összecsapott Lánczi és Ligeti a Tranziton (VIDEÓ)

2024. augusztus 24. 17:21

Lánczi Tamás, a Szuverenitásvédelmi Hivatal elnöke és Ligeti Miklós, a Transparency International jogi igazgatója közötti vita nyitotta a Tranzit délutáni vitáinak sorát. Összefoglaló.

2024. augusztus 24. 17:21
null

Nyitóképünkön Lánczi Tamás, a Szuverenitásvédelmi Hivatal vezetője. Fotó: Képernyőfotó/Facebook 

„Hazánkra az új világrendben olyan új típusú fenyegetések is leselkednek, amelyekre korábban nem volt példa. Hogyan alakul a nemzeti szuverenitás megőrzése a globalizáció korában, különös tekintettel az olyan tényezőkre, mint az uniós tagság, nemzetközi szerződések, valamint a gazdasági és politikai nyomások. Mik a szuverenitásvédelem határai?” – olvasható Lánczi Tamás, a Szuverenitásvédelmi Hivatal és Ligeti Miklós, a Transparency International jogi igazgatója közti beszélgetés beharangozójában. 

Először Ligeti Miklós kapott szót, aki elsősorban a magyar nép és a kormány közötti kapcsolatra tette a hangsúlyt. 

„Szuverén-e az a nép, szuverén-e az a polgár, akit a saját választott kormánya nem tekint partnernek, nem tekint kellően felelősnek?”– tette fel a kérdést Ligeti Miklós. „Hiszen kérés és felhatalmazás nélkül elveszi a pénzét, eltitkolja, hogy mire költi, és nem tekinti annyira felnőtt polgárnak, hogy akár érdeklődésére választ adjon. A magyar nép a saját kormányával szemben nem rendelkezik azzal az autoritással és szuverenitással, ami ahhoz kellene, hogy számon kérje elszámoltassa. A magyarok nem rendelkeznek megfelelő információkkal ahhoz, hogy el tudják döntetni: jobb hely lett-e Magyarország 2010 óta vagy sem” – jelentette ki. 

Lánczi Tamás szerint 

Ligeti Miklós nem akar szembesülni azzal a problémával, hogy Magyarország szuverenitását kívülről támadják. Számomra nagyon megmosolyogtató és mulatságos az, hogy a magyar kormány legitimitását vonja kétségbe, annak a magyar kormánynak a legitimitását, amelyről több alkalommal, több választással a magyar emberek véleményt mondtak

– hangsúlyozta a Szuverenitásvédelmi Hivatal elnöke. „Egy olyan szervezetnek a képviselője vonja kétségbe a legitim magyar kormánynak a legitim voltát, amely mögött viszont semmilyen legitimáció nincsen. Az a politikai tevékenység, amelyet a Transparency végez – és ez az egyik fő-fő probléma – egy olyan külföldről finanszírozott, részben, nagyobb részben külföldről finanszírozott tevékenységet végez, amely viszont semmilyen legitimációval nem rendelkezik” – állította Lánczi. 

Amit ti folytattok, az egy politikai tevékenység civil álruhában

 – szúrt oda a Transparency igazgatójának Lánczi Tamás. Ligeti erre kijelentette, hogy elavult felfogás az, hogy a korrupció elleni küzdelem az a hatalom privilégiuma.

„Miért fontos az amerikai adófizetőknek, hogy Magyarországon küzdjenek a korrupció ellen?” – tette fel a kérdést Lánczi Tamás majd hozzátette: 

amit a Transparency csinál Magyarországon, azt nem tehetné meg Amerikában, mert ott „külföldi ügynöknek” kellene bejelentkeznie. 

Ligeti Miklós azzal reagált, hogy a „külföldi finanszírozás egy nagyon csalafinta dolog.”

„Mi boldogan finanszíroztatnánk magunkat, örülnénk, ha mondjuk az Alapjogokért Központ hátterében meghúzódó Jogállam és Igazságosság Kft-hez hasonlóan mi is kapnánk évi három és fél milliárd forintot a Batthyányi Lajos alapítványtól” – jegyezte meg Ligeti Miklós. A Szuverenitásvédelmi Hivatal elnöke szerint ugyanakkor Transparency International ugyanazt gondolná a magyarországi korrupcióról, ha nem Amerikától kapná a finanszírozását. 

Magyarország nem jut hozzá a neki járó uniós forrásokhoz. Lánczi Tamás szerint a korrupció érzékelését mérő index ebben az esetben azt jelenti, hogy „megkérdeztem már Soros által irányított szervezeteket és az ő véleményükre alapozva korrupciós érzékelésről állítotok ki bizonyítványt. Ez egy szubjektív dolog, mert az érzékelésen alapul, nem a valódi korrupciót méri. Olyan személyekhez fordultok, akik a ti álláspontotokat képviselik, a jelenlegi kormánnyal elvi alapon szemben állnak és nagyon súlyos milliárdokat áldoznak rá, hogy a magyar kormány tevékenységét aláássátok. Valójában ez nem a korrupcióról szól, hanem szubjektív érzékelés. Az index osztrák megalkotója is elmondta, nem alkalmas a korrupció valós mérésére” – mutatott rá Lánczi.

Erre a szubjektív indexre alapozva hoz az Európai Bizottság súlyos, húsba vágó döntéseket, ami nagyon súlyos szuverenitási kérdés.

A Transparency nem kérdez meg másokat – mutatott rá a jogi igazgató. Szerinte ők csak összenézik az IMF és a Világbank, valamint más intézmények felméréseit. A korrupcióérzékelési index azt méri, hogy mennyire hiteles és megbízható az egyes kormányok korrupcióellenes tevékenysége. Tagadta, hogy befolyásolja a szervezet korrupciós felmérését, hogy például a holland nagykövetség több ezer euróval támogatja, amely a valóságban ez konferenciák szervezésére jár.

A beszélgetés zárásaként Lánczi Tamás emlékeztetett, a Transparency nem válaszolt a Szuverenitásvédelmi Hivatal kérdéseire, például a Brüsszellel való együttműködésről, szerződésekről, melyeket nem hozzák nyilvánosságra. Ligeti azzal védekezett, ezek polgárjogi szerződések, amelyeket nem lehet nyilvánosságra hozni, mire Lánczi rámutatott: a Szuverenitásvédelmi Hivatalnak kell elküldeni ezeket, nem hozzák nyilvánosságra.

Ha nincs ezekben semmi olyan, ami a magyar szuverenitást sértené, miért ne lehetne nyilvánosságra hozni? 

– tette fel a kérdést Lánczi, aki kiemelte: most egy állami szervvel megy szembe a szervezet, nem egy másik civil szervezettel. 

Ezeket az adatokat szolgáltatni kell! Ti nem álltok a magyar állam fölött, a magyar állam legitimitása megkérdőjelezhetetlen. Ezeréves állam, a ti szervezetetek húsz éves. A saját legitimitásotokba próbáltok kapaszkodni, hogy valami nemes célért küzdötök. Ennek a játéknak most vége! 

– emelte ki a Szuverenitásvédelmi Hivatal vezetője. Hozzátette: válaszolnia kell a Transparencynek a feltett kérdésekre, a vizsgálat célja pontosan az, hogy amit el akarnak titkolni, fel legyen tárva. Ligeti Miklós szerint szereptévesztésben van a Szuverenitásvédelmi Hivatal, működése pedig alaptörvény-ellenes. Visszautasította azt a vádat, hogy a Transparency International külföldi NGO lenne, Ligeti Miklós szerint a szervezet magyar civil szervezet.

Lánczi ismét rámutatott, a Transparency a saját véleményét hangsúlyozza és a saját véleménye szerint támadja a hivatalt.

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 288 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dryanwolf
2024. augusztus 26. 20:47 Szerkesztve
Hazánkra az új világrendben olyan új típusú fenyegetések is leselkednek, amelyekre korábban nem volt példa. "Megkerestük a legolcsóbbat")
Dixtroy
2024. augusztus 25. 15:10
Érdekes ügy ez. A nem nemzetküzi, de eb és az usa által finanszírozott TIM megkérdezi a világbankot, hogy milyen a korrupció elleni küzdelem hasznosságának érzékelése, és ez alapján az eb döntése alapján Mo nem kapja meg a támogatást ami járna. HM meg arról szónokol, hogy a ner emberei ellopnak mindent és lemaradtunk Romániától. Ez kibaszott súlyos állítás, nem kéne esetleg valamivel igazolni? Ehelyett a kínai vakcinák hatékonyságának tudásáról, meg a sebtiben beszerzett lélegeztetőgépekről ketyeg a duma, és megpróbálnak polgári szerződés mögé bújni, de van itt minden, a szuverenitásvédeli hivatal nem legitim, szükségtelen és alaptörvénybe ütközik, kibaszottul megy a tekergőzés, mint mikor az ördög keze a hasított fába szorult. A végén LA már nem is mondott semmit, hiszen az üzenet nyilvánosan átment, a törvény erejével meg lesznek nézve a szerződések és hogy pontosan ki és miért rendelt meg mit, hiába hiszi a TIM azt, hogy ezek felett áll. Na fogadjunk, hogy az eb majd harákolni fog!
Robi54
2024. augusztus 25. 12:58
Ezt a Ligetit régóta figyelem,ennyire ellenszenves fickó még a libsik között is ritka.
FeketeFehér
2024. augusztus 25. 11:09
"zolka50-52" Mégis mi a fasz közöd van ahhoz, hogy hogyan és miből gazdálkodnak, ha megfelelnek a törvényi szabályozásnak. Én sem fogok senkitől engedélyt kérni, ha mondjuk elindulok egy nemzetközi pályázaton. Basszus, kapjatok már a fejetekhez.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!