Mindenki a klímaváltozással foglalkozik, de van, amiről senki sem beszél

2024. július 24. 13:02

Bár a globális éghajlatváltozás esetében többnyire a tudományos jellege kerül a középpontba, valójában a hatása főképp társadalmi – erről is lesz szó az augusztus 1. és 3. között Esztergomban rendezendő MCC Feszten.

2024. július 24. 13:02
Barcelona Daily Life And Economy
Klein Ron

Nyitókép: AFP/Jakub Porzycki

Amikor a globális éghajlatváltozásról beszélünk, szinte kizárólag annak tudományos jellegére összpontosítunk, ám míg a klímaváltozás oka tudományos, addig a hatása szinte teljes mértékben társadalmi jellegű – hívják fel a figyelmet az MCC Feszt szervezői. Az esztergomi esemény záró napján, augusztus 3-án az összetett téma megértése érdekében „Hogyan gondolkodjunk az éghajlatváltozásról és a zöld energiáról?” címmel rendeznek panelbeszélgetést.

A résztvevők boncolgatják a problémát, kifejtik az éghajlatváltozás és a társadalom közötti ok-okozati összefüggéseket, a nemzetek és nemzetközi intézmények szerepét a válaszok megfogalmazásában, az állami szuverenitás helyét a globális éghajlatváltozással szemben, valamint az energiapolitika szerepét a "zöldítésben".

A három megszólaló Johan Gardebo, az éghajlatváltozási politikák szakértője, Ralph Schoellhammer, a bécsi Webster Egyetem politológia adjunktusa, a Wall Street Journal, a Newsweek, a Washington Examiner és az American Spectator állandó szerzője, valamint Liliana Smiech, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem nemzetközi főigazgatója, a Warsaw Institute agytröszt korábbi elnöke lesz.

A tavaly 47 ezer látogatót vonzó MCC Feszt idén is számos programot kínál a tartalmas kikapcsolódásra augusztus 1. és 3. között, a magyar könnyűzenei élet kiválóságaival, valamint neves hazai és nemzetközi előadókkal, véleményformálókkal várja a látogatókat.

Színpadra lép többek között Nicolas Monti, a bevándorlással foglalkozó francia think tank, az OID (l’Observatoire de l’immigration et de la démographie) társalapítója és igazgatója, aki úgy látja, Magyarországon konszenzus van a keménykezű bevándorlási politikáról, a francia, német és belga példa pedig az elrettentő modell. De természetesen lesz szó a mesterséges intelligencia fejlődéséről, a civilizációs betegségekről, a világ leghíresebb egyetemének első színes bőrű vezetőjének bukásáról, továbbá a konzervatív pedagógiai módszerekről.

Ezt is ajánljuk a témában

A Mol Nagyszínpadon Szalai Zoltán, az MCC főigazgatója és Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója társaságában

az EP-választások eredményeit elemzi majd Sebastian Kurz volt osztrák kancellár, de a legnagyobb színpadon tart előadást Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Hernádi Zsolt Mol-vezér is.

A Mandiner a fesztiválon újságírói vitát szervez, augusztus 2-án Hont András, Dull Szabolcs és Lentulai Krisztián keresi a választ arra a kérdésre, hogy „mi a gond a másikkal?”.

Esténként pedig a zenéé a főszerep: az MCC Feszt nagyszínpadán olyan előadók váltják majd egymást, mint a Halott Pénz, Majka, Ákos, a ValMar vagy éppen a Tankcsapda. Jegyek még kaphatók, az esemény programjáról és részleteiről ide kattintva lehet bővebben olvasni.

Összesen 185 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:31
🍓 ️ ­­­É­­­r­t­­­é­­k­e­­l­­d­­ ­­­a­ ­s­z­e­x­­­i­­ ­p­­­u­­­n­­­c­i­­m­­­a­­t­­ 👉 𝐖­­𝐖­­𝐖­­­.­𝐗­­­𝟏­­­𝟖­­.­𝐅­𝐔­𝐍
Zolotarjov
2024. július 24. 15:25
Klímaváltozás van, volt, lesz..
letsgobrandon-2
2024. július 24. 14:47
megyek is... meglocsolni a narancsfákat
Okodiktatura
2024. július 24. 14:01
A tudomány eléggé kudarcot vallott e téren, mert túlságosan kis területet vizsgálnak az egyes szakértők. Ezért is beszélnek ma már többen posztnormál tudományról, ami igyekszik ezt meghaladni. A klímaváltozás egy tünet a sok közül (túlzott verseny, túlzott tőkekoncentráció, tengerek elszennyezése, fajpusztulás, talajelvékonyodása, stb). Ezek oka közös: az elavult gazdasági berendezkedés. Jelen civilizációnk eddigi legnagyobb kihívása lenne ezt megváltoztatni. Globálisan, a haszonélvezőinek érdekei ellenében... Önmagában nem lehet kezelni a klímaváltozást, mert a közös okot kellene kezelni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!