A jövőnk záloga vagy az emberiség vége? A mesterséges intelligenciáról is szó lesz az MCC Feszten

2024. július 17. 07:21

Van-e értelem előre rohanni a mesterséges intelligencia fejlesztésében, vagy ez szörnyű veszélyeket hordoz magában? Erről is szól majd a vita az MCC Feszten.

2024. július 17. 07:21
null
Mandiner

Fotó: Pixabay

Az elmúlt néhány évben a mesterséges intelligencia az egyik leggyorsabban fejlődő technológiai fejlesztésnek bizonyult, amely egyszerre kelt bámulatot és félelmet az ismeretlen következményeitől. A következmények számtalanok és az emberi létezés szinte minden területét érintik az üzleti élettől kezdve a geopolitikán át a kreativitásig és az adatkezelésig.

Eközben tény, hogy a múltban több olyan üzletember is, akik a mesterséges intelligencia (MI) fejlesztéssel foglalkoznak, arra figyelmeztettek, hogy

 lassítani kellene az istenszerű mesterséges intelligencia felé tartó versenyt. 

Egyesek szerint az effajta MI elérése hatalmas kockázatokkal járhat az emberiség számára, és ezeket a döntéseket nem szabadna kizárólag magáncégeknek hozniuk demokratikus felügyelet nélkül.

Az aggodalom fő oka, hogy

 a fejlesztők gyors ütemben haladnak az egészen kifinomult MI-rendszerek felé,

 ami történelmi és technológiai fordulópontot jelentene. Bár a szakértők között van vita arról, hogy mennyi időre van szükség az ennyire fejlett MI eléréséhez, abban egyetértenek, hogy elkerülhetetlenül elérünk ide. Egyes szakértők ezért aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy az effajta MI megépítésén fáradozó emberek nincsenek felkészülve a fejlődésből adódó potenciális veszélyekre.

A kritikusok szerint az MI jelenlegi fejlesztései, amelyek magukban foglalják az emberi értékekkel való összehangolást, még mindig járatlan terep. Az összehangolás kutatásával foglalkozó szakemberek száma elenyészően alacsony, és a fejlesztési erőforrások többsége az MI képességeinek növelésére irányul, nem pedig annak biztonságossá tételére. 

Az aggodalmakat megfogalmazó szakértők szerint erős állami kontrollra van szükség a mesterséges intelligencia-kutatások terén,

 hasonlóan a potenciálisan veszélyes biológiai kutatásokhoz. Eközben nem lehet vita, hogy hatalmas lehetőségeket is tartogat a MI.

A fentiekről is szó lesz az idén augusztusi MCC Feszten, melynek egyik eseménye a "Hype vs. Valóság: a mesterséges intelligencia, mint a felzárkozás kulcsa?" címet viseli. Panelistáink a mesterséges intelligencia dilemmájával kapcsolatos vitákba bocsátkoznak, előrejelzéseket és gondolatokat fogalmaznak meg arról, hogy a társadalom hogyan fog megbirkózni ezzel az új eszközzel, és milyen szerepet fog játszani a jövőben. Az MCC Feszt vendége Stefano da Empoli politikai elemző, az I-Com elnöke és Brent Barron, a Canadian Institute for Advanced Research stratégiai és transzformációs igazgatója lesz.

 

 

Összesen 177 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:29
🍓 ️ ­­É­r­­­t­é­k­­­e­l­­d­­­ ­­­a­ ­­­s­­z­e­­­x­­­i­­ ­­p­­u­n­c­i­­m­­a­­t­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­­𝐖­­.­­­𝐗­𝟏­­𝟖­­.­𝐅­­­𝐔­­­𝐍
lhotx
2024. július 24. 13:52
Miajóse*emet készülnek „ellenőrzés” alatt tartani? Megint egy csomóan fognak megélni, akár meggazdagodni a nagysemmi körülszimatolásából. Miközben valódi szakik régesrég elmondták, amit tudunk. A többi ködösítés, sumákolás, mellébeszélés, kertelés, vagy egyenesen hókuszpókusz.
Tallium
2024. július 17. 18:38
Optimista vagyok a témában, de jobban kéne tudnom programozni a konkrét útmutatáshoz. Először is figyusz, aki nem ért hozzá: A mesterséges intelligencia - továbbiakban AI - nem egy olyan program, mint a COD és társai. Két alapvető attribútuma van: 1. Össze van kötve minden adatbázissal 2. Tanul Aki informatikus tudja, hogy e kettő mit jelent. Egyetlen hatalmunk nekünk embereknek a konnektor. Egyelőre...
zatoicsi
2024. július 17. 13:05
Amit a képekkel művelnek az egyértelműen lopás. Szó szerint végigkaparták a világhálót, begyűjtöttek minden létező képet, besuvasztották egy bazinagy neurális hálózatba és "okos" noise-denoise függvényekkel megoldották, hogy a zajt zajmentesítsék promptok alapján amiből aztán kifosódik egy kép. Ami csupa lopott kép kutyuléka.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!