Új tagállamot vettek fel az Európai Unióba – és ennek a jelentős többség egyáltalán nem örül

2024. július 16. 05:23

Tíz év alatt olyan sok migráns érkezett az EU-ba, hogy lakosságarányosan megalkothatnák a tizenötödik legnagyobb országot. Az MCC Feszt előadója, Nicolas Monti látja, hogy Magyarországon konszenzus van a keménykezű bevándorlási politikáról, a francia, német és belga példa pedig az elrettentő modell.

2024. július 16. 05:23
Demonstration Of The Young Migrants Of The Maison Des Métallos In Paris
Klein Ron

Nyitókép: AFP/Telmo Pinto

Az EP-választások eredménye megerősítette, hogy a migráció az Európai Unió legnagyobb részén kiemelt politikai kérdés. Egyrészt azért, mert az uniós intézmények az elmúlt években jelentősen bővítették jogköreiket, például az Európai Parlament által elfogadott migrációs paktummal, másrészt a kontinens politikai egyensúlyát felborította, hogy a bevándorlás terén rekordokat döntő évtizeden van túl – többek között erről beszélt a Mandinernek Nicolas Monti, a bevándorlással foglalkozó francia think tank, az OID (l’Observatoire de l’immigration et de la démographie) társalapítója és igazgatója.

A tizenötödik legnagyobb ország lenne az EU-ban

Az augusztus 1–3. között rendezendő MCC Feszt egyik előadója rámutatott:

2013 és 2023 között nyolcmillió első alkalommal beadott menedékkérelmet regisztráltak, ez a folyamat demográfiai értelemben egyenértékű egy új tagállam felvételével, amely teljes egészében migránsokból állna, és lakosságszámban a tizenötödik legnagyobb ország lenne az EU-ban.

Szerinte az EP-eredmények után az Unió vezetői egy realistább megközelítést választhatnak, pláne, hogy egyre több nemzeti kormánynak is az az álláspontja, hogy változásra van szükség ezen a területen.

A szakértő a franciaországi közvélemény-kutatásokat idézte, amelyek szerint a válaszadók jelentős részénél a megélhetési költségek mellett a bevándorlás volt a legfőbb szempont a szavazatában. Ez nem is meglepő, hiszen soha nem regisztráltak még annyi bevándorlót Franciaországban, mint Emmanuel Macron elnöksége idején.

Ezt is ajánljuk a témában

Sohasem látott sebességbe kapcsolt a migráció

Az EU-n kívülről érkező bevándorlók száma elképesztő csúcsokat döntött a franciáknál: tavaly 30 százalékkal több engedélyt állítottak ki, mint 2017-ben, és 70 százalékkal többet, mint 2007-ben.

Általánosságban elmondható, hogy soha nem élt ennyi külföldi állampolgár Franciaországban, arányaiban és számaiban sem

– szögezte le Nicolas Monti.

Hozzátette, az erőteljes migrációs dinamika nem Macron idején alakult ki, hiszen már a 90-es évek végétől megfigyelhető a növekedés, ám 2017 óta eddig nem látott sebességbe kapcsolt, és ez a globális demográfiai kihívások miatt tovább gyorsulhat.

Nicolas Monti (balról a második) szerint a migráció ellenőrzését az Európai Unió politikai napirendjének előterébe kell helyezni a magyar elnökség idején. Forrás: MCC

Az OID igazgatója megjegyezte, Afrika népességének 40 százaléka 15 év alatti, 2050-re további egy milliárd fővel nőhet, miközben vannak olyan francia anyanyelvű országok, ahol a termékenységi ráta hat gyermek/nő.

A szakértő hangsúlyozta, ezekkel a kihívásokkal szembe kell nézni, a kérdés reálisabb megközelítése mellett pedig arra van szükség, hogy a kormány visszavegye az irányítást a különböző nemzetközi jogszabályok és paktumok árnyékából.

Ezt is ajánljuk a témában

Francia, német és belga elrettentő modell Magyarországon

Kérdésünkre azt mondta, ő úgy látja, Magyarországon a keménykezű bevándorlási politika ügyében konszenzus van.

Valahányszor Magyarországon vagy a régióban járok, azt tapasztalom, hogy a bevándorlást tekintve arrafelé Franciaországot, Németországot vagy Belgiumot totális elrettentő modellnek tekintik

– jelentette ki Nicolas Monti, aki azt várja, hogy az új Európai Parlament megalakulását követően, Magyarország soros elnöksége idején lehetőség nyílik arra, hogy a migráció ellenőrzését az Európai Unió politikai napirendjének előterébe helyezzék.

A francia szervezet igazgatója az esztergomi MCC Fesztről azt mondta, a migráció mítoszairól szeretne beszélni elsősorban, amely a nyugati politikai vitákban kiemelt téma. Idézte a Nemzetközi Bevándorláskutatási Hálózat – ennek tagja az MCC Migrációkutató Intézete – alapító okiratát, amelyben azt emelik ki, hogy a fenntarthatatlan migrációs politika figyelmen kívül hagyja a hosszú távú következményeket mind a származási, mind a fogadó országokban, és bizonyos esetekben a migránsokat érintő káros hatásokat is.

Az augusztusi MCC Feszt zenei fellépőiről és előadóiról ide kattintva olvasható több információ, jegyek még kaphatók.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 145 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:29
🍓 ️ ­­­É­­r­­t­­é­k­­e­­l­d­ ­­­a­ ­­­s­­­z­­­e­x­i­­ ­p­­u­­­n­c­­i­­­m­a­t­ 👉 𝐖­𝐖­­𝐖­.­𝐗­𝟏­𝟖­­­.­𝐅­­𝐔­𝐍
vaszatyi
2024. augusztus 12. 11:14
Nincs itt semmiféle gond...2 lehetőség van. 1. Mindenki a születési dátummal pályázik...az első nyerőszàm Ukrajnába megy..a második az oroszokhoz. Naponta 500-1.ooo számot húznak....aki a hónap végére meghal,annak az Ursula utal 5.000€...AKI MEGHALT. Aki túlélte,az kap 3.000€....ha ez egész Európába így lenne...szerintetek hányan jönnének. Nincs itt gond csinálni kellene egy -két migráns tábort...abba a kétországba....és ott még hancúrozhatnak is,mert férfi már nem sok van,de ha bemegy valakihez nem biztos hogy élve marad, mert a toborzók beviszik. 2. Variáció idejöttök a határhoz kaptok 100 €-ot és felültök a gyors vasútra...a tengeri.. Én mozgássérült vagyok 63800 Ft a rokkantnyugdíjas,meg kapok 33.000 ezer forintot nyomorék járulékot...ezek még... Ezek a barmok nem látják mi van európába svédemk,dánok,finnek angolok,franciáknál,,,Ausztriába az iskolába 30%-a német anyanyelvű... majdhogynem ha az Ursula 7 gyerekét bántanak mit nyivákolna
karakter-2
2024. július 16. 09:02
Semmi gond. El kell venni Franciaország kétharmadát és meg kell alakítani a Demokratikus Migráns Köztársaságot - 5 m magas szögesdróttal bekerítve.
csapláros
2024. július 16. 08:58
UztuRobert-N 2024. július 16. 07:47 ..."Törökök is vendégminkásként kezdték németországbab."... Ja, ja, de ott az állam SEMMIT nem szabályozott. Jött a boldog-boldogtalan, családostól. Dolgozott pár hónapot és utána nyújtotta a markát a segélyért. Nálunk maximum 65 ezer fő, dróttal elkerített munkás szállásokon, 1-3 év múlva pedig sipirc haza, KÖTELEZŐEN.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!