Hazánkban fognak össze a nemzetközi migrációkutató intézetek

2023. november 13. 05:55

A Migrációkutató Intézet létrehozta Budapesten a Nemzetközi Bevándorláskutatási Hálózatot, amelynek ünnepélyes megalakításakor sor került egy kerekasztal beszélgetésre is. A résztvevők elmondták: világszerte rossz a helyzet, mert a kormányok nem hajlandóak megoldani a problémát.

2023. november 13. 05:55
Hajdú Tímea
Hajdú Tímea

A Migrációkutató Intézet – amerikai, francia és izraeli partnerintézmények bevonásával – 

megalapította a Bevándorláskutatás Nemzetközi Hálózatát

 (International Network for Immigration Research – INIR). Elmondásuk szerint: „a hálózatépítésnek célja, hogy egy közös szervezetbe tömörítse a migrációkritikus, bevándorlással foglalkozó kutatóközpontokat; hozzájáruljon az intézetek által képviselt értékek, nézőpontok, kutatási eredmények nemzetköziesítéséhez; valamint, hogy elősegítse a résztvevők közötti tapasztalatcserét”.

Az aláírók között van az Egyesült Államokban működő Center for Immigration Studies és NumbersUSA, az izraeli Israeli Immigration Policy Center, illetve a párizsi székhelyű Observatoire de l'immigration et de la démographie.

Az együttműködés első eseménye egy kerekasztalbeszélgetés volt, amelyen az említett négy aláíró intézet képviselői vettek részt. A beszélgetés során a szakértők az országaikat érintő legégetőbb migrációs kérdéseket tárgyalták meg. 

Fotó: MCC

Mark Krikorian, a Center for Immigration Studies igazgatója elmondta: jelenleg szörnyű a helyzet az amerikai-mexikói határon. A Biden-adminisztráció már az első nap elkezdte felülírni Trump intézkedéseit, amik addig stabilizálták a helyzetet a határon. 

„Az elmúlt három évben ez az adminisztráció hárommillió olyan embert vett őrizetbe és engedett szabadon az Egyesült Államokba, akiknek nincs joga az Egyesült Államokban lenni” – mondta Krikorian. 

A migrációs szakember elmondta: már nem úgy zajlik az illegális migráció, mint néhány évvel korábban. Akkoriban az átlagos érkező mexikói volt, de ma már a világ minden tájáról érkeznek a határra. Krikorian hozzátette: a jelenlegi adminisztráció aktívan segíti a határsértést. A migránsok nem próbálnak átszökni, hanem szándékosan feladják magukat: 

azt szeretnék, hogy elkapják őket. 

„Ez a kormányzat eljutott arra a pontra, hogy elutasítja azt a gondolatot, hogy az amerikai nép egyáltalán nemet mondhat bárkinek is” – jelentette ki a szakember. 

Az amerikai helyzetről beszélt Eric Ruark, a NumberUSA kutatási igazgatója is. Ruark elmondta: kevéssé ismert történet, hogy a bevándorlás legnagyobb vesztesei az afroamerikaiak. Mint elmondta: az első nagy hullám pont a polgárháború után érkezett, és az új tömegek a felszabadított rabszolgák elől vitték el az állásokat. A szakértő szerint egészen más lenne az afroamerikai lakosság helyzete, ha több gazdasági lehetőségük lett volna a 19. század végén. 

A beszélgetés ezután áttért az európai helyzetre, mikor Nicolas Monti a francia Observatoire de l'immigration et de la démographie társalapítója kapta meg a mikrofont. Monti elmondta: Franciaországban a francia lakosság születési rátája folyamatosan csökken, miközben a bevándorlók egyre több gyermeket vállalnak. 

A franciák háromnegyede szerint túl magas a bevándorlás, de ennek ellenére nincs változás. 

Fotó: MCC

Yonatan Jakubowicz, az Israeli Immigration Policy Center alapítója kijelentette: 

Európa sokat tanulhat Izraeltől.

 A zsidó állam éveken keresztül az egyik fő célpontja volt a kelet-afrikai illegális bevándorlásnak. Mint elmondta: Izrael szinte nullára csökkentette az illegális migrációt. Senkit nem deportáltak, megadták az alapvető védelmet, de lehetővé tették, hogy az emberek biztonságos országba térjenek vissza. 

Mark Krikorian elmondta: az illegális határátlépők gyakran repülővel érkeznek Mexikóba. Egyik határlátogatásakor találkozott grúzokkal (georgiaiakkal), akikről kiderült, hogy Párizsból repültek Mexikóba. 

„Nem ők a probléma, hanem mi. Az adminisztráció állandóan arról beszél, hogy a probléma gyökerét kell megtalálni és kezelni. 

A probléma gyökere éppen a Fehér Házban szundikál”

 – mondta a szakember. 

Ruark elmondta: elsősorban a Kongresszusnak lenne hatalma arra, hogy javítsa a bevándorlási szabályokat. 

A beszélgetés végén szó esett a jövőbeni közös munkáról. Mark Krikorian elmondta: már az első napi workshop során is sokat tanultak egymástól. „Yonathan például beszélt Izrael tapasztalatairól a határkerítésekkel, hogy hasznos, de nem ez a megoldás. (...) Elmondta, hogy fontos a határkerítés, de nem oldja meg a határ problémákat. (...) Úgy gondolom, hogy a más országok tapasztalataiból való tanulás olyasvalami, amihez ez a hálózat mindannyiunknak segítséget nyújthat”.

Nicolas Monti elmondta: 

mindannyian realistán tekintenek a migrációra. 

Yonatan Jakubowicz végül leszögezte: itt az ideje, hogy a valódi problémákat tárgyalják meg. „A bevándorlásról szóló jelenlegi vita fenntarthatatlan, és sok esetben nincs is értelme. A felajánlott megoldások nagy része még az alapvető logikát sem követi” – mondta a szakember. 

A kerekasztal beszélgetést követően pedig ünnepélyesen aláírták a hálózat megalakulásáról szóló megállapodást.

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitóképen: migránsok érkeznek Lampedusa szigetéhez (MTI/EPA/ANSA/Concetta Rizzo)

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
llnnhegyi
2023. november 13. 18:05
Pelso j.! -:))))) Most nem voltál éles!! ....kellett volna még: ,.és nem Afrikában szédelegni Szalay Bobri Kristóf honvédelmi miniszternek!
Pelso j.
2023. november 13. 09:47
Nem kutatni kell, hanem megvédeni a déli határt.
nempolitizalok-0
2023. november 13. 09:01
Ha az államhatárt nem lehet megvédeni, mert az EU "nem engedi", mindez fingreszelés. Mindenki pontosan tudja, hogy lehetne változtatni. Azok is, akik miatt nem lehet.
coyote-0
2023. november 13. 08:53
"A résztvevők elmondták: világszerte rossz a helyzet, mert a kormányok nem hajlandóak megoldani a problémát." Azért, mert nem tekintik problémának. Progresszívék szerint mindenki saját kénye-kedve szerint jöhet-mehet a nagyvilágban bármerre és a jó élethez mindenkinek joga van.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!