Így bukott meg a világ leghíresebb egyetemének első színes bőrű vezetője

2024. július 17. 16:36

Magyarországon tart előadást Christopher F. Rufo, aki jelentős szerepet játszott abban, hogy feltárják Claudine Gay, a Harvard Egyetem vezetőjének plágiumbotrányát, amely az akadémiai integritásra is hatással volt.

2024. július 17. 16:36
null
Klein Ron

Nyitókép: AFP/Stephanie Mitchell

Az MCC Feszten is előadást tart Christopher F. Rufo, aki jelentős szerepet játszott abban, hogy feltárják Claudine Gay, a Harvard Egyetem első színes bőrű vezetőjének plágiumbotrányát – az ügy ráadásul a szakértők szerint egy sokkal mélyebben gyökerező problémára mutat az akadémiai szférában.

A 2023 júliusában kinevezett Gayt legalább 50 esetben gyanúsították meg a tudományos írásaiban elkövetett plagizálás miatt – részben ezért, részben az egyetemen szervezett antiszemita tüntetések miatt mondott le januárban.

A panelbeszélgetésen Rufo segítségével tekintik át a nyomozásban betöltött szerepét, valamint a plagizálással kapcsolatos vita következményeit az akadémiai integritásra nézve. Mindez Gay karrierje szempontjából is fontos, hiszen lemondásakor azt írta, személyek helyett az intézményre kell összpontosítani a nehéz időkben, ezért távozik, ám visszatér tudományos munkáihoz és oktatói tevékenységéhez.

A BBC a vádak kapcsán egyébként azt írta, a Harvard vizsgálatot indított, és néhány esetben a szakértők nem találtak megfelelő hivatkozásokat a munkákban, ám ez nem sérti a kutatási visszaélésekre vonatkozó szabályokat. Gay doktori disszertációjában mindenesetre három javítást is eszközöltek, például tartalmazott egy szinte szó szerint átmásolt bekezdést az egy évvel korábban megjelent cikkből.

Ezt is ajánljuk a témában

A tavaly mintegy 47 ezer látogatót vonzó MCC Feszt idén is számos programot kínál a tartalmas kikapcsolódásra: a Mathias Corvinus Collegium (MCC), mint a Kárpát-medence legnagyobb tehetséggondozó intézménye, negyedik alkalommal tartja meg fesztiválját Esztergomban augusztus 1. és 3. között, amelyen a magyar könnyűzenei élet kiválóságaival, valamint neves hazai és nemzetközi előadókkal, véleményformálókkal várja a látogatókat.

A háromnapos fesztivál gerincét idén is a neves külföldi szakemberek előadásai, beszélgetései adják. A vendégelőadók között szerepel Peter Frankopan, az Oxfordi Egyetem Bizánckutató Központjának igazgatója, a világhírű Selyemutak című könyvsorozat szerzője, Bernard Yeung közgazdász, a NUS Business School volt dékánja, valamint Rudolf Adam író, volt diplomata, a Német Szövetségi Hírszerző Szolgálat korábbi alelnöke.

Az MCC Feszt nagyszínpadán esténként olyan előadók váltják majd egymást, mint a Halott Pénz, Majka, Ákos, a ValMar vagy éppen a Tankcsapda.

Jegyek még kaphatók, az esemény programjáról és részleteiről ide kattintva lehet bővebben olvasni.

 

Összesen 272 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:29
🍓 ️ ­É­r­­t­é­k­­e­­­l­d­­­ ­­a­­ ­­s­­z­­e­­­x­i­ ­­­p­­­u­n­­­c­­i­m­­a­­­t­­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­­𝐖­­­.­­­𝐗­­­𝟏­­𝟖­­.­­­𝐅­­𝐔­­­𝐍
2024. július 24. 16:20 Szerkesztve
Ha Majka a zaklató, abuzátor majom ott lesz nem megyek, nem érezném magam biztonságban..
handral-2
2024. július 18. 11:57
Tudod. Ahogy az angol mondja "should old movies be remastered to include more people of color?" "No. People of color should be remastered."
bagoly-29
2024. július 18. 11:48
Csak tudnám, hogy mitől tudomány az amit ez a némber művel? S ezzel hogy lehetett az igencsak megkopott hírnevű amerikai egyetem vezetője.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!