Hónapokon belül talán végleg búcsút vehetünk „Marx bácsitól és cinkostársaitól”

2024. július 29. 21:07

Tovább folytatja harcát a kommunista utcanevek ellen a CitizenGo.

2024. július 29. 21:07

Nyitóképen utcanévtábla Környén. Fotó: Google térképalkalmazás

Ahogy arról a Mandiner is beszámolt, a CitizenGO csapata pár hónapja azért emelte fel hangját a kommunista utcanevek ellen, és indított petíciót, mert úgy gondolják, hogy „a véleményezéssel megbízott Magyar Tudományos Akadémia továbbra is mentegeti a vitatott utcaneveket”. Történik mindez úgy, hogy már több mint tíz éve lépett életbe az a törvény, melynek értelmében 

közterületek, közintézmények nem viselhetik olyan személy nevét, aki a 20. századi önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában részt vett, 

illetve olyan kifejezést vagy olyan szervezet nevét, amely ilyen rendszerre közvetlenül utal.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Már több mint 12 ezren üzentek az MTA-nak

A napokban a szervezet körlevelében arról írt, hogy 

a kommunista utcanevek ellen áprilisban indított petíciójukat már több mint 12 ezren írták alá. 

Mint fogalmaztak, a számtalan „pozitív visszajelzés” megerősítette őket, hogy érdemes volt „harcba szállniuk az igazságért”.

Azzal folytatták, hogy idén júniusban összejött egy találkozó az MTA titkárságvezetőjével, akitől ígéretet kaptak arra, hogy 

ha összeállítják a kifogásolt utcanevek listáját, feldolgozzák azt a hatályos eljárásrend szerint. 

Erre várhatóan a felelős szakosztály szeptemberi ülésén kerül sor – tekintettek előre.

Dolgozott a „piros ceruza”

Körlevelükben arra is kitértek, hogy 

elővettük hát a piros ceruzát… és nem volt nehéz dolgunk:

harminc utcanévre és MTA-állásfoglalásra kiterjedő szakmai anyagot állítottak össze, amiben részletesen kifejtették, „hogyan mentegeti az MTA a kommunista utcaneveket, és mit várunk tőlük a konkrét nevek ügyében” – sorolták a CitizenGo munkatársai. 

Általános megjegyzéseik között olyan megállapítások szerepelnek, hogy a 

legszembetűnőbb a »nem javasolt« és »aggályos« címkék sarkalatosságának hiánya, elégtelensége. 

Holott a törvény célja az egyértelműség: annak megállapítása, hogy valami alkalmas vagy nem alkalmas közterületek és intézmények elnevezésére.

Majd azzal folytatték, „nincs körültekintően megvizsgálva a névadás jellemző ideje, motivációja, generációkon átívelő jelentéstartalma és szocializációs ereje. Nincs mérlegelve az az értékvesztés, ami az eredeti utca- és intézménynevek helyettesítéséből fakad”. Továbbá „az életrajzi adatok rendkívül hiányosak, de még a »nem javasolt« kategóriában is számos csúsztatással találkozunk” – hívták fel a figyelmet a szakmai anyagban.

Az MTA-nál „pattog a labda”

Példaként hozták többek között Marx Károly nevét. Marx kapcsán felidézték, hogy az MTA elismeri, hogy a törvény „szó szerinti értelmezése alapján az önkényuralmi rendszer megalapozói közé sorolhatnánk Marxot, majd sietnek megjegyezni, hogy »az önkényuralmi rendszer kiépítői és fenntartói közé semmi esetre sem sorolhatjuk«. Tovább enyhítik Marx felelősségét azzal, hogy „a marxizmus leegyszerűsített változatát több, később XX. századi önkényuralmat előkészítő politikai mozgalom igyekezett kisajátítani, és a kommunista diktatúrában a »vulgármarxizmus« állami ideológiává vált”

A CitizenGO úgy véli, 

ez az érvelés ellentmondásos és nem elfogadható. 

Marx tanításai alapvetően hozzájárultak a kommunista diktatúra ideológiai megalapozásához, ezért kérjük az MTA-t, hogy vizsgálja felül állásfoglalását” – húzták alá.

A szervezet küldeményét azzal zárta, hogy „most az MTA-nál pattog a labda, hogy beváltsák ígéretüket, felülvizsgálják – remélhetőleg meg is változtassák – állásfoglalásaikat. 

Ha sikerrel járunk, búcsút vehetünk Marx bácsitól és cinkosaitól!”

– tekintettek a jövőbe.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 159 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
I_Isti
2024. július 30. 08:03
Nem hiszem el!
Ez D-dúr és e-moll
2024. július 30. 08:03 Szerkesztve
Nem az MTÁ-t kellene baszogatni, mert annak nem az a dolga, hogy ilyen vagy olyan politikai ízléseknek megfelelő álláspontokat gyártson --- láthatóan nem is megy neki ---, hanem egy értelmes és végrehajtható törvényt kellene alkotni. A jelenlegi ugyanis végrehajthatatlan, mert ha következetesen betartanák, ma Magyarországon a szervezetek, intézmények, közterületek legalább felének, ha nem kétharmadának, nevet kellene változtatnia, a szobrok nagyobb részét el kellene bontani. Az egyetlen értelmes megoldás az volna, ha az önkormányzatok hatáskörébe utalnák a közterületek elnevezésének és a közterületi szoborállítás kompetenciáját, ha nem elég bölcsen járnának el, a helyi lakosok majd számon kérik rajtuk; egyébként --- mint a jelenlegi viszonyok is jó mutatják --- a politikai játszmázások és visszaélések mocsarába süllyed ez az egész kérdés.
trash5
2024. július 30. 06:12
Nem úgy volt, hogy utáljátok a civil szervezeteket, fideszkomcsik?
Perczel Éva
2024. július 30. 06:10
Van erre törvény, ugye?.....mégis harcolni kell a komcsi utcanevek ellen? Lista, ahol még vannak ilyenek és azt nyilvánossá tenni. Aki nem akar nem megy oda nézelődni, pihenni, pénzt költeni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!