Ha Donald Trump nyer, békeköltségvetést tudunk benyújtani

2024. július 26. 18:59

Egy békeköltségvetés azt feltételezi, hogy a háború gyorsan véget ér. Interjú.

2024. július 26. 18:59
null
Nagy Márton
Nagy Márton
Infostart

Nyitókép: MTI/Mónus Márton

„A magyar gazdaságnak az Európai Unió által fölvett közös hitelre szüksége van, vagy nincs szüksége, vagy milyen kondíciók mellett van szüksége? Az ezzel kapcsolatos magyar hozzáállás változó volt.
Most az RRF-ről beszélünk, a helyreállítási tervről, annak van egy grant része, van egy hitel része. Ez a pénz a miénk, ez nekünk járna, de az unió elzár minket ettől, politikai okok miatt. Mi továbbra is harcolunk ezért, de úgy néz ki, hogy nagyon kemény falakba ütközünk.

A háborúellenes akcióterv keretében bevezetett intézkedések kisimítják, stabilizálják a következő költségvetést?
Meg kell különböztetni a 2024-es költségvetést és a 2025-ös költségvetést. A 2024-es költségvetésnél bejelentettünk olyan intézkedéseket, főleg az extraprofitadók tekintetében, a tranzakciós illeték tekintetében, az átváltási adó tekintetében, ami azt kiegyensúlyozza, és a 4,5 százalékos hiányt el fogjuk érni.

Ez már egy módosított hiány.
Ez egy módosított hiány, de a 4,5 egy nagyon szép szám, figyelembe véve, hogy 6,5-ről hozzuk le, és közben elérni egy 2 százalék fölötti növekedést, szerintem ezzel elégedettek lehetünk. A költségvetési egyensúly mellett kiegyensúlyozott növekedés, szép újraindítás. De igazából az a kérdés, hogy mi fog történni novemberben. Akkor fogjuk benyújtani a jövő évi költségvetést, az a kérdés, hogy háborús költségvetés lesz-e, vagy békeköltségvetés. Ez nagyban függ az amerikai elnökválasztástól. Ha Trump jön, valószínűleg békeköltségvetést tudunk benyújtani. 

Egy békeköltségvetés azt feltételezi, hogy a háború gyorsan véget ér, az óvatossági motívum a lakosságnál meg a vállalatoknál jobban tud oldódni. A lakosságnál van 10 százalék fölötti reálbér-emelkedés most. Van egy nagyfokú hitelkiáramlás. A vállalatok el vannak látva likviditással. Csak az a kérdés, hogy mikor indul be az aktivitás, mikor indul be jobban a fogyasztás, mikor indul be jobban a termelés vagy a beruházás. Ez, azt gondolom, hogy a háborútól és annak a befejezésétől függ. 

Ha békeköltségvetés lesz, akkor el tud indulni. Emellett viszont nekünk is kell akcióterveket raknunk mellé, méghozzá egy kkv-akciótervet és egy családvédelmi akciótervet, amivel ezt az indulást még jobban tudjuk segíteni, és meg tudjuk közelíteni jövő évben a 4 százalék körüli növekedést. Az egy másik kérdés, hogy az európai versenyképességgel mi fog történni. Mi azt reméljük, hogy Európa képes összeszedni magát, és a következő évben már magasabb exportszámok lesznek, azok is tudnak segíteni minket a 4 százalék fölé.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gyaloggos
2024. július 28. 13:59
MEG BÉKEKÖLCSÖNT igényeltek majd, KÍNÁTÓL! Hm....?
cccbasatu
2024. július 27. 17:06
A magyar honi tulajdonú gazdaság véglegesen megszűnt,a maradéka pedig romokba hever Orbán kimagaslóan kutyaütő gazdaságpolitikája miatt.Ennek a a kijavítása sok évtizedes munka lesz és évi sok milliárd dollár kell hozzá.Sajnos még igazi szakemberek sincsenek hozzá mert a mostanikat elbutultak Orbán politikája miatt. A sikeresek meg elmentek szerencsét próbálni.Meg jegyzem hogy sem az EU sem a más hitelintézet nem fog erre a célra olcsó hitelt adni.Tehát marad a saját erő amire nem is lehet alapozni mert az ország a végletekig eladósodott.Annyira nincs pénz hogy komoly problémákat okoz a hiteltörlesztések folyósítása is jelenleg és a jövő még kilátástalanabb.
zsocc44
2024. július 27. 16:21
Márton, ha Trump nyer, akkor is évek, mire a háború keltette hullámok csitulnak. De azért jó visszaemlékezni 60 évvel ezelőtti gazdasági jóslatokba! Már csak 1-2 év nadrágszíj meghúzás, efftarsak és itt a kánaán! Eltelt 40 év. Most megint…. 2025-ben már egészen biztosan nem gyűrűzik be a begyűrűzés! Akkor aztán lesz még kalács is… de most sikerült 3 évre, változó kamatozású hitelét felvenni, csak nem a hiány réseinek befoltozására? 1 milliárd euró, 400-600 milliárd forint terhelés… bravó Márton!
Lajoss
2024. július 27. 08:57
Marci,teljes csőd,amit csinálsz…jobb volt, amíg a Matolcsyt szoptad..😥
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!