Aki pofán vág, annak nincsenek válaszai, vagy nincsenek nyelvi eszközei

2024. július 20. 18:03

Egy közéleti vita, vagy akár trollkodás, nem végződhet pofonban, ahogyan egy vélemény se jó, ha bíróság elé kerül.

2024. július 20. 18:03
Martin Ethelwolf
Martin Ethelwolf
Facebook

Nyitókép: Mandiner/Ficsor Márton

„Az egyik tavalyi novemberi Apun, mely a beszédes »ütlegelheti-e a mester a tanítványt?« címet viseli, parázs vita alakult ki köztem és Robi barátom között. Jómagam nem tudom a testi érintésnek ezt a formáját minden esetben, kortól, kultúrától, helytől és funkciótól elvonatkoztatva teljes mértékben elutasítani, és akár történelmileg visszamenőlegesen elítélni.

A zen botütés nem azonos a deresre húzással, az egyszeri, kétségbeesett szülői pofon nem azonos a rendszeres veréssel,

és gyerekkoromban a tanárokat se ez alapján szerettük vagy utáltuk. 

Robi mereven elutasította az ütés bármely formáját, és már korábban azt hangoztatta, hogy őt ugyan sokan megütötték, ő soha életében senkit, és így is szeretne meghalni, enélkül a tapasztalás nélkül. A téma kapcsán egy dologban azonban maximálisan egyetértettem vele mindig is:

egy közéleti vita, vagy akár trollkodás, nem végződhet pofonban, ahogyan egy vélemény se jó, ha bíróság elé kerül.

A szólásszabadság szent, annak csak a tényleges uszítás, konkrét fenyegetés és hamis tényekre alapozó rágalmazás a határa. Írjon a másik ugyanolyan válaszokat. Aki pofán vág, annak nincsenek válaszai, vagy nincsenek nyelvi eszközei. 

Pár nappal ezelőtt egy régi ismerősöm, sőt, egykori haverom, aki anarchista punkból az orosz nacionalizmussal teljes mértékben azonosuló putyinista, cárimádó és Sztálin-mosdató figura lett (javarészt Oroszországban is tartózkodik), pofánvágással fenyegetett, mert a balti népeket alázó posztjához kommenteltem. Nem szidtam, nem minősítettem, nem trollkodtam szét, csak annyit írtam, hogy a balti népek jobban jártak volna a svédekkel, és testvéri szolidaritásom velük.

Ezért egy orosz propagandista pofánverést ígér a saját hazámban.

Ezt az esetet eredetileg nem akartam kiposztolni. A két eset közt csak látszólag nagy a különbség. 

Köztem és Robi közt ugyebár vannak erős karakterbeli különbségek, én például nem szoktam beleállni senkibe, és a véleményeink is szoktak eltérni.

A két esetnek azonban van egy közös pontja, és ez az a beszédmód, amit a rezsim propagandistái folytatnak jó ideje, méghozzá hatalmi helyzetből, a »tanuljátok meg, hogy nekünk mindent szabad, nektek meg semmit« szellemében. Így lesz mindenkiből, aki nem az ő brancsukbeli, kommunista, hazaáruló, a leghaloványabb rendszerkritikából is terrorizmus, miközben diktátorok a példaképeik és évek óta megy a verbális erőszak posztokban, olykor véleménycikkekben, de leginkább a kommentmezőkön, nyilván a keresztényi szeretet nevében. 

A Robit ért attakhoz azért annyit hozzáfűznék, hogy az Ábrahám posztjában olvasható »riherongy«, a ringyó, szajha, ribanc mára már kikopott szinonimája, gyerekkoromban még viszonylag gyakran használták.

Ha Ábrahámnál azért szakadt el a cérna, mert Puzsér képzelt homoszexualitással gúnyolódott, miért használja ezt kifejezést arra hetero férfira, akit épp ütlegel?”

Ezt is ajánljuk a témában

Kapcsolódó vélemény

undefined

Ábrahám Róbert

Facebook

Idézőjel

Az eset után magamtól besétáltam a rendőrségre, és elmondtam, hogy mi történt, és vállalom a felelősséget, ahogy ilyenkor a férfiak szokták.

Kapcsolódó vélemény

undefined

Puzsér Róbert

Facebook

Idézőjel

Hiába pózolsz a Bibliával, az öklöd joga jelzi, hogy keresztény se vagy, csak egy féltékeny, meleg proli.

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 135 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
macskusz-4
2024. július 22. 22:27
A puzsér faszára legyél kötve. Az a legjobb kommunikáció. Mindent megértesz.
macskusz-4
2024. július 22. 22:25
Adjon nektek nyelvi eszközt az inkvizíció.
macskusz-4
2024. július 22. 22:23
Nem is kell nyelvi eszköz. Kinizsinek sem lett volna. Helyette kitépeti a nyelveteket, és a hátatokra varratja. Filozófikus gesztus, csak hülye vagy hozzá.
galancza-2
2024. július 22. 21:41
fam elvtárs és puzsi patkány is a lehető legaljasabb magyargyűlölő sztálinista,rákosista komcsik közé tartozik. ők megfogalmazhatatlanul jobban gyűlölik a magyarokat mint az áltatluk lenácizott magyarok bárkit.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!