Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Rombolástól rombolásig – így írta magát nullára a Momentum

2024. június 16. 13:15

A párt élére a már egyszer leszerepelt, jelenleg büntetőeljárás alatt álló Fekete-Győr András akar visszatérni.

2024. június 16. 13:15
Baranya Róbert
Baranya Róbert

Nyitókép: Donáth Anna, pártja eredményváróján június 9-én. Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Gyakorlatilag megsemmisült az eddigi ellenzék a június 9-i európai parlamenti és önkormányzati választáson, a legérzékenyebb veszteséget a DK mellett a Momentumnak kellett elszenvednie. A leginkább csak a fővárosban jelen lévő párt a választás előtt abban reménykedett, hogy sikerül megőriznie két EP-képviselői helyét, vagy ha nem, legalább egyet sikerül megmenteni.

A választók azonban másképp gondolták, a Momentum leszerepelt, a párt listájára mindössze a választók 3,70 százaléka szavazott, így nem sikerült megugraniuk az ötszázalékos küszöböt. Mindez pedig azt jelenti, hogy sem Cseh Katalin, sem Donáth Anna nem lesz tagja az új Európai Parlamentnek, az eredmény pedig nyilván kihatással lesz a pártjövőjére is. 

Donáth Anna szinte azonnal bejelentette távozását a párt éléről, a posztra pedig rögtön bejelentkezett a párt első elnöke, a jelenleg büntetőeljárás alatt álló

Fekete-Győr András, akit másodfokon hivatalos személy elleni erőszak miatt felfüggesztett börtönre ítéltek idén februárban, egy 2018-as tüntetésen való rendbontás miatt.

Az olimpia ellen

De érdemes végignézni, honnan hova jutott a liberális oldalon pár éve még az új hullámot jelentő Momentum. 

A 2015-ben mozgalomként induló, majd két évvel később párttá alakuló formáció első nagy dobása a NOlimpia elnevezésű népszavazási kampány volt 2017 elején, amelynek a 2024-es – azaz idei – olimpiára való magyar pályázat ellehetetlenítése volt a célja. Az akkor Fekete-Győr által vezetett Momentum ezt is érte, bár népszavazás nem lett az ügyből, az olimpiai pályázatot visszavonták. A „siker” annyira felbátorította a pártelnököt és társait, hogy májusban gyakorlatilag betörtek az Origo szerkesztőségébe, hogy számon kérjék a róluk szóló cikkeket. Fekete-Győr akcióját azonban saját oldalán is többen elítélték.

Bár úgy nézett ki, hogy a párt valóban lendületbe jött: 2018-as országgyűlési választáson majdnem az összes egyéni választókörzetben tudtak jelöltet állítani, így az országos listaállítás is összejött nekik. Kampányuk középpontjában már akkor az Orbán-kormány leváltása szerepelt. 

Ám a választáson nem sikerült elérni az áttörést, a párt mindössze 3,06 százalékot szerzett, nem jutott be az Országgyűlésbe. 

Donáth és Cseh az EP-ben

Egy évvel később azonban már sikert könyvelhettek el Fekete-Győrék, hiszen a 2019-es európai parlamenti választáson majdnem tíz százalékot szereztek, több mint 344 ezren húzták be az x-et a Momentum listája mellé. Ez azt jelentette, hogy két képviselőt is küldhettek az EP-be: Cseh Katalint és a Donáth Annát.

A Momentumot a legerősebb parlamenti pártnak tituláló, ugyanakkor hibát hibára halmozó Fekete-Győr számára azonban 2021-ben jött a hideg zuhany: 

utolsó helyen végzett az ellenzék miniszterelnök-jelölti előválasztásán, a résztvevők mindössze 3,5 százaléka látta volna szívesen kormányfő-jelöltként. 

Ezután a pártelnök bizalmi szavazást kért a Momentum küldöttgyűlésétől, amely pedig úgy döntött, hogy új elnökre van szükség. Ezt a posztot ügyvezetőként Orosz Anna töltötte be, majd Donáth Anna került végül a párt élére. De ő is csak fél évig.

Rossz húzás az elnöki poszton

A párt beállt 2022-ben beállta az ellenzéki összefogásba és bár a kormányváltás közelébe sem kerültek, a párt bejutott a parlamentbe, sőt, tízfős frakciót tudott alakítani. Májusban azonban gyermekvállalás miatt Donáth távozott az elnöki posztról, helyét pedig a csöppet sem karizmatikus Gelencsér Ferenc vette át. Jól jellemezte az új elnök egyéniségét, amikor az egyik saját parlamenti felszólalását káromkodással értékelte. Csakhogy mikrofonja bekapcsolva maradt, így megjegyzését az egész ülésterem hallhatta.

Már Gelencsér elnöki posztja is jelezte, hogy valami nincs rendben a Momentumban, amelynek 2023-ban mindössze a Karmelita előtti kordonbontó akciókra futotta, és amelyek egy idő után totális érdektelenségbe fulladtak. 

Visszatérés és csúfos vereség

2024 év elején Donáth Anna vissza is tért a párt élére, de még ezelőtt heves támadásokat indított akkori legfőbb riválisuk, a Demokratikus Koalíció és annak elnöke, Gyurcsány Ferenc ellen. Ez azonban saját pártjában sem okozott osztatlan sikert

Az ellenzéki vezető posztért ölre menő Momentum és DK levesébe viaskodásába ráadásul tavasszal váratlanul belecsörtetett Magyar Péter, ami nem növelte a Momentum esélyeit, ahogy a jelek szerint 

a Cseh Katalin-Donáth Anna páros brüsszeli aknamunkáját sem értékelték a szavazók. 

Pedig büszkék voltak arra, hogy éveken keresztül részt vállalhattak a hazánknak járó uniós források blokkolásában.

Új mondanivalója sem akadt a Momentumnak a kampányban, a választók pedig június 9-én meg is büntették Donáthékat, akikre feltétételezhetően nehéz idők várnak.

Ahogy Orbán Viktor a Fidesz győzelme után megjegyezte: „a Jóistennek van humorérzéke, mert a párizsi olimpia évében írta ki a történelemből a Momentumot". 

 

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Összesen 62 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyugalom
2024. június 18. 13:21
De a momos bergdani a 2.kerben? A hazaaruló férje nem hazaáruló? Csekketnő!
2024. június 17. 11:56 Szerkesztve
Jobb lett volna, ha a Momentum meg sem születik. De sajnos a választók olyan bábák, amelyeknek keze alatt sok torzszülett jön világra, néha több, mint ami elviselhetö. Magyar Péter is majd csak arra lesz jó, hogy a végén még a legmaflábbaknak is világos legyen, hogy ORBÁNNÁL NINCS JOBB. Ha a szívós munkabírását tekintjük: ORBÁN 1 GIGÁSZ Ha a politikai kreativitását tekintjük: ORBÁN 1 GÉNIUSZ Ha mint nemzetösszetartót tekintjük: ORBÁN 1 GARIBALDI Ha karizmáját, látnoki képességét tekintjük: ORBÁN 1 GURU Ha a békéért való bölcs kiállását tekintjük: ORBÁN 1 GHANDI
2024. június 17. 03:44
A "momentum" ÉS EGÉSZ BRANCSA LINK-ÜRES ÖNMUTOGATÓ KARREIRVÁGYÓ--ÉS ALAPVETŐEN ÉS MINDEN SZEMPONTBÓL ÉRTÉKTELEN(!)--SENKIHÁZIAK CSŐDÜLETE.....NEM KÁR ÉRTÜK.....nélkülük is túl sok nagyszájú ember lavirozik Magyarország tehetséges és produktiv társadalomrészének FARVIZÉN.
kir2vik
2024. június 16. 20:23
"Donáth Anna szinte azonnal bejelentette távozását a párt éléről" Mondjuk nem úgy volt. Először azt jelentette be, hogy nem mond le. Egyébként mindegy, hál'Istennek. Nem lesz akkora szerencséjük, mint eddig az mszp-nek, párbeszédnek, mert már nincs Gyurcsányi, aki a nyakába veszi őket. Majd talán a Magyar Péter.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!