„A sikereinket nem Andrissal, hanem Andris ellenére értük el!” – Leváltja Fekete-Győrt a Momentum? (VIDEÓ)

2021. október 08. 19:05

A párt elnökének pozíciója gyenge előválasztási eredménye és megosztó közéleti szereplései mellett az előválasztási taktikázás miatt is bizonytalanná vált. A megrendült tekintélyű vezető helyére pedig többen is pályáznak.

2021. október 08. 19:05
null
Pálfy Dániel Ábel

Információink szerint egyre bizonytalanabb a Momentum elnökének helyzete pártja élén. Fekete-Győr András a napokban bizalmi szavazást kezdeményezett magával szemben. Erre jó oka is volt, tekintve, hogy finoman szólva is csalódást keltő eredményt ért el miniszterelnök-jelöltként az előválasztáson, ami igencsak megrendítette a politikus tekintélyét a Momentumon belül. Úgy tudjuk, ráadásul a párt vezető politikusai közül többen is pályáznak a Momentum elnöki tisztségére, köztük olyanok, akiket a tagság jó része is szívesen látna ebben a pozícióban.

A bizalmi szavazást október 10-én, vasárnap rendezik. Ezt megelőzően, szombaton választmányi ülés lesz, ahol egy  szimpátiaszavazást is tartanak az elnökről, aminek eredménye előrevetítheti a küldöttgyűlés vasárnapi döntését. A nekünk nyilatkozó források szerint nagyjából 60 százalék az esélye, hogy megvonják a bizalmat a Fekete-Győr Andrástól.

Fekete-Győr nagyot bukott az előválasztáson

Mindennek voltak előjelei, például az Index a legalkalmasabb ellenzéki miniszterelnök-jelöltről tartott olvasói szavazásának eredménye, amely szerint még a „valaki más” opció is nagyobb támogatottságot szerzett, mint a politikus.

De, hogy mennyire gyengén szerepelt Fekete-Győr, azt az alábbi tények mutatják meg legérzékletesebben.

  • Fekete-Győr András ötödikként, azaz az utolsó helyen végzett a jelöltek között,
  •  az előválasztáson részt vevő szavazók mindössze 3,5 százaléka voksolt a politikusra
  • még az utolsó előttiként végzett Jakab Péterre is több mint négyszer annyian (!), szavaztak mint a Momentum elnökére
  • a harmadik helyen végzett Márki-Zay Péter a legrosszabb választókerületi szavazataránya pedig nagyjából megegyezik a Momentum-elnök legjobb eredményével
  • Fekete-Győrre számos választókerületben jóval kevesebben szavaztak, mint pártja helyi jelöltjeire – azaz még pártja szavazóinak bizalmát sem tudta megszerezni
  • Az előválasztáson két legsikeresebb momentumos egyéni jelölt, Orosz Anna és Hajnal Miklós együtt majdnem ugyanannyi szavazatot kapott, mint elnökük országosan 
  • Volt olyan választókerület, ahol 0,89 százalékos eredményt ért el

Mindebben persze szerepe lehetett annak is, hogy míg ellenfelei, Dobrev Klára és Karácsony Gergely járták az országot és kampányoltak (igaz utóbbinak lenne egyéb kötelessége is, de erre valószínűleg hamarosan lesz is elég ideje), addig ő a pécsi LMBTQ-felvonuláson vett részt.

Bakit bakira halmozott a Momentum elnöke

Ennél azonban vélhetően nagyobb súllyal esik latba, hogy Fekete-Győr András az elmúlt évben számos politikai ballépéssel, és gyenge szerepléssel hívta fel magára a figyelmet. Ezek között volt pár kifejezetten kínos: például az emlékezetes „nemtudom-interjú”, amelyből készült rövid összeállítást itt nézheti meg:

vagy épp a sajátos stílusú „b*szatáskás” poszt, valamint az elektromos rollerének megfürdetése

vagy az, amikor kijelentette, hogy a napelem valójában egy kis méretű atomerőmű

De volt olyan kijelentése is, amely – mint arra Schiffer András ügyvéd és expolitikus felhívta a figyelmet – egy jogi végzettséggel rendelkező ember esetén komoly ismerethiányról tanúskodik. Persze Fekete-Győrnek nem ezek voltak az első kellemetlen nyilvános szereplései – emlékezetes például, amikor engedély nélkül bement az Origo szerkesztőségébe, vagy amikor nem tudta, hogy mennyibe kerül egy liter tej.

Összességében valószínűleg jól értékelt, amikor azt mondta, „nem sikerült kormányzóképességet sugározni”. Igaz azt is hozzátette, hogy

(Ez utóbbi üzenetet már nem annyira biztos, hogy jól detektálta. Adná magát, hogy egy magyar politikai klasszikust parafrazeáljunk, de ezt talán érdemesebb magára az illetékesre bízni.)

Elégedetlenek vele a momentumosok

Volt és jelenlegi momentumosoktól is azt hallani, hogy Fekete-Győr tekintélye a párban vészesen erodálódott, és a momentumosok már korántsem bíznak benne, hogy sikeres tud lenni vele a párt. Az elnökség tagjai állítólag lassan kihátrálnak mögüle, és van olyan is, aki szívesen a helyére lépne.

A küldöttgyűlés vasárnap eldönti, maradhat-e Fekete-Győr a párt élén. Úgy tudjuk azonban, hogy a testületben sokan a pártelnök emberei, ezért nem feltétlenül fognak most azonnal megválni tőle. A bizalmi szavazást azonban más is befolyásolhatja, ugyanis mint megtudtuk

Fekete Győr András nem csak a gyenge eredményével és a kínos szerepléseivel váltott ki ellenérzést a pártban.

A vidéki alapszervezetek tagjai közül sokan kifejezetten dühösek, ugyanis úgy érzik a pártvezetés cserben hagyta őket az előválasztáson, és ezért részben az elnököt okolják.

Többen úgy vélik ugyanis, hogy a pártvezetés feladott jó pár, a Momentum számára nyerhető körzetet, és „elengedték a jelöltek kezét”, annak érdekében, hogy a vezető politikusok nyerhessenek. Érthető módon ugyanis nem bíznak túlságosan abban, hogy sok befutó hely maradna számukra az ellenzék közös listáján, így be akarták biztosítani jelöltségüket a nyerhető körzetekben.

A Momentum előválasztáson győztes jelöltjei, sárga keretben az ellenzék számára nagy eséllyel nyerhető választókerületekben indulók (Kép: Momentum)
A Momentum előválasztáson győztes jelöltjei, sárga keretben az ellenzék számára nagy eséllyel nyerhető választókerületekben indulók (Kép: Momentum)

A Momentum elnökségi tagjai bebiztosították helyüket – de milyen áron?

A Momentum jelöltjei az előválasztáson 15 választókerületben nyertek, de ezek közül mindössze hét az, amelyekben győzelmi eséllyel indulhatnak a 2022-es országgyűlési választáson. E hétből háromban kívülről igazolt politikus (Szél Bernadett, Szabó Szabolcs és Hadházy Ákos) indul.

Négy nyerhető választókerület marad, ezek közül háromban a Momentum elnökségi tagjai, Orosz Anna, Hajnal Miklós, és Tóth Endre indulnak,

a negyedik pedig Mihalik Edvin Máté, a párt szegedi elnöke. A hoppon maradt jelöltek miatt sokan igazságtalannak tartják, hogy a párt az említett politikusok kampányára csoportosított nagyobb erőforrásokat, és a többi párttal folytatott tárgyalásokon is csak a saját érdekeiket képviselték. Ezért sokan a pártelnök által képviselt „szervezeti kultúrát” okolják Úgy tudjuk, valamiféle tiltakozó írást is megfogalmaztak az ügy miatt.

Egy forrásunk így fogalmazott, 

„Sokszor felmerült már, hogy Andrist leváltjuk, de mindig az volt, hogy vagy épp nem volt kire, vagy nem volt aktuális. Egyik tagtársunk fogalmazta meg jól:

Mindenesetre Fekete-Győr nem nagyon érezheti biztonságban jelenlegi pozícióját. Ha túl is éli a bizalmi szavazást, és a választások utáni tisztújításig nem puccsolják meg a többiek, tavasszal jó eséllyel már nem ő vezeti majd a pártot. Hogy kik lehetnek esélyesek arra, hogy átvegyék tőle a Momentum vezetését? Következő cikkünkben erről is beszámolunk!

Összesen 142 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pragmatika
2021. október 10. 11:32
"vagy az, amikor kijelentette, hogy a napelem valójában egy kis méretű atomerőmű" Hú b.szki. Mindig tudtam, hogy debil a csávó, de hogy ennyire. Elképzelem, hogy valaki bead egy pályázatot, kis méretű atomerőmű támogatására :)))
tevevanegypupu
2021. október 09. 21:54
Na igen..de ha leváltják,ki hozza majd a pénzt..mert azt ugye Fekete-Győr vitte..illetve kapta, hogy alakítsa meg a Momentumot..
brekker
2021. október 09. 15:31
Pont tegnap volt a Dunán a Danton című film.
mucsay
2021. október 09. 11:58
sztem nem elég tökösek hogy leváltsák. ami azt jelenti hogy befutó lesz listán. a komcsi kontraszelekció élt él és élni fog.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!