Jakab Péter nyerte az Index szavazását arról, ki legyen Orbán kihívója 2022-ben

2021. május 11. 22:04

A második helyen Karácsony Gergely végzett. Az abszolút utolsó Fekete-Győrnél még a „valaki más” opció is több szavazatot kapott.

2021. május 11. 22:04
null

Szavazást indított az Index arról, hogy ki legyen az ellenzék miniszterelnök-jelöltje a 2022-es választáson. A legnagyobb magyar közéleti lap oldalán csaknem harmincezer olvasó voksolt. (Összehasonlításképpen: a közvélemény-kutatók általában ezerfős mintán dolgoznak, igaz, sokkal reprezentatívabb adatokat hoznak ki korra, nemre, településtípusra és végzettségre tekintettel is.)

Fekete-Győrt még a „valaki más” opciója is verte

Mindenesetre a reprezentatívnak semmiképp sem nevezhető felmérésen Jakab Péter zárt az első helyen. A Jobbik elnöke 9101 szavazatot kapott, jócskán megelőzve ezzel a másodikként befutó Karácsony Gergelyt. A főpolgármesterre 5164 voks érkezett. Vele közel fej-fej mellett végzett Márki-Zay Péter, aki kilenc szavazattal maradt le.

Negyedikként Dobrev Klára futott be 4165 szavazattal.

A Partizánban csúnyán megégő Momentum-elnök, Fekete-Győr András csúnyán lemaradva az utolsóként végzett, 1214-en látnák őt szívesen Orbán Viktor kihívójaként. Nála még a „valaki más” opció is több szavazatot kapott.

Egyébként Jakab Péter elsőségét néhány közvélemény-kutató közelmúltbéli mérése is alátámasztja: a Medián és a Nézőpont is a Jobbik elnökét hozta első helyen az április kutatásában.

Mi lesz Karácsonnyal?

A legfrissebb, Publicus által jegyzett felmérés szerint azonban a főpolgármester nyerné az előválasztást – noha még be sem jelentkezett hivatalosan a versenybe. Értesüléseink szerint a baloldalon nyílt titok, hogy az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek előválasztása valójában előre megírt forgatókönyv szerint fog történni, a hatpárti összefogás végső jelöltje Karácsony lesz. 

Erre utal a hvg napokban megjelent cikke is, amelyben ezt írják: „Többekkel beszélve az a valószínű forgatókönyv, hogy az előválasztás végén Karácsony Gergely lesz a közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt”.

Erről írt a napokban megjelent cikkében a Magyar Nemzet is. A lap szerint, Dobrev Klára indulásának nyilvánosságra kerülése miatt egyre nagyobb a nyomás a főpolgármesteren, hogy ő is bejelentse, megméretteti magát. Ezt látszik alátámasztani az előválasztáson induló Fekete-Győr András hétfőn tett nyilatkozata. A Momentum elnöke az ATV-ben úgy fogalmazott, „nagyon várjuk, hogy Gergővel teljes legyen a csapat”.

azonban a főpolgármester nyerné az előválasztást – noha még be sem jelentkezett hivatalosan a versenybe.  a baloldalon nyílt titok, hogy az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek előválasztása valójában előre megírt forgatókönyv szerint fog történni, a hatpárti összefogás végső jelöltje Karácsony lesz.  Erre utal a hvg napokban megjelent cikke is, amelyben ezt írják: „”. Erről írt a napokban megjelent cikkében a Magyar Nemzet is. A lap szerint, Dobrev Klára indulásának nyilvánosságra kerülése miatt egyre nagyobb a nyomás a főpolgármesteren, hogy ő is bejelentse, megméretteti magát. Ezt látszik alátámasztani az előválasztáson induló Fekete-Győr András hétfőn tett nyilatkozata. A Momentum elnöke az ATV-ben úgy fogalmazott,

Ön kit választana? Írja meg kommentben!

Címlapkép: MTI/Illyés Tibor

Összesen 192 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reggedieh
2021. május 14. 17:02
A bromikake neki mirtanema? Hapakulászni vanol hondereg? S osztán nacibukin mihhez vedelálsz?
Somaa
2021. május 14. 16:58
A fingdex seggnyaló csicska troll szenykanális szavaztatott... ó de érdekes... szavazott a trollfalka... nem vet jó fényt Jakabra, mert Jobbikosoknál mindig ott a kétely, hogy tán csak titkolja a korábbi náciságát, valamit tán a korábban nyilván szarbángeci csicska szatelit párt lelkes híve, azaz a szarbánmaffia ügynöke...
rókabácsi
2021. május 13. 11:44
sajnos csak duma van az ellenzéknél, teljesítmény semmi! de még ország vezetésére sem alkalmas egyik sem! és hát akármilyena jelenlegi kormány!? jobb nincs!
syphax
2021. május 12. 18:20
PETYUSKÓ SEGGHÜJJJE VAGY!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!