Grúzia
15:002024. június 22.
Cseh Köztársaság
Törökország
18:002024. június 22.
Portugália

Gulyás Gergely szerint a kommunista időket idézi az Európai Bíróság ítélete

2024. június 13. 10:56

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón elképzelhetetlennek nevezte, hogy a KDNP és a Tisza Párt együtt üljön az Európai Néppárt frakciójában az Európai Parlamentben.

2024. június 13. 10:56
null

Nyitókép: hirado.hu

Kormányinfót tartott Vitályos Eszter kormányszóvivő és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Ez volt az első Kormányinfó azóta, hogy a Fidesz–KDNP megnyerte az EP- és az önkormányzati választásokat. Utóbbi azonban még nem tekinthető lezártnak, a fővárosban tapasztalt szabálytalanságok miatt ugyanis részlegesen újraszámolják a voksokat.

***

Vitályos Eszter a sajtótájékoztató elején köszöntötte a védőnőket, hiszen ma van a hungarikumnak számító védőnői szolgálat napja. 

Gulyás Gergely azzal kezdte beszédét, hogy mindenkinek megköszönte a választásokon való részvételt. 

A kormánypártok több szavazatot kaptak, mint a második, harmadik és negyedik helyezettek együttvéve

 – fogalmazott, hozzátéve, hogy ez az eredmény megerősítette a kormány pozícióját, és szilárd alapot ad a kormánynak arra, hogy intézkedhessen. 

A miniszter kifejtette: a NATO-főtitkár – aki tegnap tárgyalt Orbán Viktorral – megértette, hogy a hazai választás tétje a háború és béke volt. Mint fogalmazott: a NATO főtitkárral sikerült korrekt megállapodást kötni, és ez annak köszönhető, hogy a választók megerősítették a kormányzati pozíciót. 

Gulyás Gergely leszögezte: Magyarország sem pénzzel, sem fegyverrel, sem katonával nem vesz részt a misszióban. 

Senkit nem küldünk a frontra, és senkit nem is küldünk vissza Ukrajnába sorozásra” – szögezte le.

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy az Európai Unió bírósága csütörtökön úgy döntött, megbünteti Magyarországot, mert nem tartott be egy menekültügyben hozott ítéletet.  „Ez az ítélet felháborító és teljesen szembemegy azzal, amit az uniós jogról gondolunk” – húzta alá a miniszter, hozzátéve, hogy egy normális bíróságon soha nem születhetett volna ilyen ítélet. Elmondta, hogy 

tanulmányozzák a döntést, de már most kiderült, hogy az összeegyeztethetetlen a magyar alkotmányos renddel.

A miniszer szerint a döntés a kommunista időket, a Rákosi-diktatúrát idézi, amikor valakire börtönbüntetést kértek, de halálra ítélték. 

Közölte, hogy a kormány a következő ülésen alakítja majd ki az álláspontját az ítéletről. 

Nincs helye a hazaárulásnak

Gulyás elképzelhetetlennek nevezte, hogy a KDNP és a Tisza Párt képviselői ugyanabban frakcióban üljenek majd az Európai Parlamentben. Vagy felveszik a Tisza Pártot az Európai Néppártba, vagy a KDNP kilép ebből a frakcióból – szögezte le annak kapcsán, hogy Manfred Weber, a Néppárt elnöke pénteken hazánkba érkezik, hogy a Tisza Párt felvételéről tárgyaljon Magyar Péterékkel. Hozzátette: ő nem tervezi, hogy találkozzon Weberrel. 

Hogy mit gondol a Momentum Mozgalom csúfos választási szerepléséről elmondta: hosszú ideje voltak olyan álmai, hogy egy ilyen kérdésre válaszolhasson. Vannak Magyarországon politikai véleménykülönbségek, de ennek ellenére kellene lennie valamilyen közös alapnak. 

De ebben a nyílt és büszke hazaárulásnak nincs helye

– fogalmazott. Az eredmény szerinte azt jelzi, hogy a hazaárulásnak nincs öt százalékos támogatottsága Magyarországon. 

Gulyás szerint ez is jó hír

A DK eredményei kapcsán elmondta: „mi 2004, illetve bizonyos értelemben 2006 óta azon dolgoztunk, hogy Gyurcsány Ferenc minél kevésbé határozza meg a baloldalt. Most látunk egy kis megtorpanást, és ez a jó hírek közé tartozik.”

A leginkább háborúpárti szenvedte el a legnagyobb vereséget – kommentálta a francia Ep-választási eredményeket Gulyás.

Csák János nem a választási eredmények kapcsán mondott le a miniszteri posztról – tette egyértelművé Gulyás. Ha 85 százalékot kaptunk volna, akkor is távozott volna a miniszter – mondta, aki közölve azt is, hogy 

nem várható további személycsere a kormányban.

Határozott nemmel válaszolt arra, hogy az önkormányzati választáson vesztes polgármesterek jogköreit korlátozzák. Ez nem is lenne alkotmányos. Azt ugyanakkor nem zárta ki, hogy lesz rá példa egy-két helyen, hogy a távozó polgármesterek esetleg akadályozzák a munkát, amíg át nem kell adniuk posztjukat az ősszel. 

Arról, hogy a DK szerint magyarok tízezrei veszíthetik el a munkájukat a Budapest Airport megvásárlása miatt, úgy reagált: 

felettébb vastag arcbőr kell ahhoz, hogy olyanok adjanak ki ilyen közleményt, akik a reptér 75 százalékát korábban eladták. 

El kell-e engedni Ilaria Salist?

Arról, hogy az antifa ügy elsőrendű vádlottját, Ilaria Salist Olaszországban EP-képviselővé választották és mentelmi jog illeti meg, ezért szabadon kell engedni, a Mandiner kérdésére elmondta: 

ez egy nem túl pozitív látlelet az olasz demokráciáról és a választói akarat egy részéről. 

Szerinte az, hogy köztörvényes bűnözőt küldtek az Európai Parlamentbe az nem sok jót jelent, sem az Európai Parlamentnek, sem egyébként  azoknak a választóknak, akik azt gondolták, hogy ez jó ötlet. 

Arra, hogy milyen lehetőség van ennek megakadályozására, kifejtette: a jogszabályok értelmében a magyarországi büntetőeljárás abban az esetben folytatható, ha felfüggesztik a képviselő mentelmi jogát.  A magyar hatóságnak kell majd az Európai Parlamenthez fordulni a felfüggesztés érdekében, amelynek döntést kell hoznia. Ha nem függesztik fel a mentelmi jogot, csak akkor folytatható az eljárás, ha megszűnik Salis képviselői mandátuma. 

Szórakoztató és tragikomikus

Mire számít a hazánkkal szembeni uniós eljárásokról az EP-választás után? – kérdeztük a minisztertől, aki azt mondta: az elmúlt években hozzászoktunk ahhoz a szórakoztató, de egyben tragikomikus jelenséghez az Európai Parlamentben, amelynek során néha meghallgatják Magyarországot és akik végzik, azok is tudják, hogy semmilyen jogkörük sincsen ebben az ügyben. Eddig is elvoltunk így, ezután is elleszünk – tette hozzá. 

Kérdésünkre elmondta azt is, hogy július elején áll fel az új Európai Parlament, addig lenne jó tisztán látni abban, mely frakcióhoz csatlakozhat a Fidesz. 

Remélem a XII. kerület ezután sem válik majd drogkereskedők tanyájává – reagált arra, hogy a Hegyvidéken Kovács Gergő, a Magyar Kétfarkú Kutyapárt elnöke nyerte a polgármesterválasztást. 

 

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Kapcsolódó cikkek a Választás 2024 aktában.

Lázár János: A győzelem az győzelem

A miniszter szerint még az idei év végéig el kell dönteni, kit indítanak majd a 2026-os országgyűlési választásokon a vásárhely-makói választókerületben.

15 órája

Összesen 118 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-95
2024. június 21. 14:00
🍓 ️ ­­É­­­r­t­­­é­­­k­­­e­­­l­­­d­­­ ­­­a­­­ ­­­s­z­e­x­i­­­ ­p­­u­n­­­c­­­i­m­a­­t­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­𝐖­­­.­­­𝐗­­𝟏­𝟖­­­.­­𝐅­𝐔­𝐍
Michel
2024. június 13. 21:44
Asszem már elkéstünk a Huxittal. A britek úgyis vissza akarnak menni, vállalják át ezt a büntit minket meg hagyjanak békén.
xerxesz
2024. június 13. 19:08
nekem van ötletem... vegyünk fel Ororszországtól hitelt, hogy kifizethessük a büntetést... így majd az EU kénytelen elutasítani a milliókat, ugyanis nem fogadhat el háborúsbűnös lovettát...
makapaka2
2024. június 13. 18:15
Ez egy igazságtalan , aljas ítélet az Európai bíróságtól Jellemző, hogy Poloska Peti az akarja, hogy csatlakozzunk ide.Akiket ez a jellemtelen alak alListáján kijuttatott Az EP-be, ugyanolyan hazaárulók lesznek, mint a szintén külföldről pénzelt momósok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!