Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia
Portugália
21:002024. június 18.
Cseh Köztársaság

Brüsszel az EP-választás után bünteti Magyarországot: 200 millió eurós bírságot szabtak ki

2024. június 13. 11:17

Az Európai Unió Bírósága példátlan súlyos büntetését azzal indokolta, mert Magyarország nem teljesítette a bíróság egy ítéletét.

2024. június 13. 11:17
CDU committee meetings

Nyitókép: KAY NIETFELD / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

„Magyarország nem teljesítette a bíróságnak a befogadási feltételekről szóló irányelv és a visszatérési irányelv rendelkezéseinek megsértésével kapcsolatban 2020 decemberében hozott ítéletben foglaltakat”adta hírül csütörtökön délelőtt a luxembourgi székhelyű Európai Unió Bírósága. A szervezet ezért egy rendkívül súlyos, 200 millió eurós átalányösszeg befizetésére kötelező a magyar államot. A Euronews tájékoztatása szerint a kérdéses ítélet a nemzetközi védelmet kérelmezők befogadásával volt kapcsolatos.

Mint írták, arra is kötelezik hazánkat, hogy fizessen a szabályozás betartásában mutatkozó késedelem minden egyes napjára egymillió euró összegű kényszerítő bírságot.

A bíróság közölte, Magyarország nem teljesítette a bíróságnak a befogadási feltételekről szóló irányelv és a visszatérési irányelv rendelkezéseinek megsértésével kapcsolatban 2020 decemberében hozott ítéletben foglaltakat.

A kötelezettségszegés, amely egy uniós közös politika egésze alkalmazásának a szándékos kijátszásában áll, az uniós jog precedens nélküli, rendkívül súlyos megsértésének minősül”

– áll az ítéletben, melyet úgy folytatta, hogy „2020 decemberében a Bíróság megállapította, hogy Magyarország nem tartotta tiszteletben az uniós jog szabályait, többek között a nemzetközi védelem megadására és a jogellenesen tartózkodó harmadik országbeli állampolgárok visszatérésére vonatkozó eljárások területén. E kötelezettségszegés a nemzetközi védelem iránti eljáráshoz való hozzáférés korlátozására, az e védelmet kérelmező személyek tranzitzónákban való jogellenes őrizetére, az ilyen személyek ahhoz való jogának a megsértésére, hogy a kérelmük elutasításával szembeni jogorvoslati kérelem jogerős elbírálásáig Magyarország területén maradjanak, valamint a jogellenesen tartózkodó harmadik országbeli állampolgárok kitoloncolására vonatkozott.”

Az Európai Bizottság, mivel úgy ítélte meg, hogy Magyarország továbbra sem tett eleget a 2020. évi ítéletben foglaltaknak (kivéve a tranzitzónákat, amelyeket Magyarország már ezen ítélet kihirdetése előtt bezárt), újabb kötelezettségszegés megállapítása iránti keresetet terjesztett elő pénzügyi szankciók kiszabása iránt.

A 200 millió eurón felül is kell fizetni. 

A kormány eredetileg attól tartott, hogy az Európai Bíróság napi hatmillió forint megfizetésére kötelezi majd az országot azért, mert nem tartott be egy menekültügyben hozott bírósági ítéletet. Az eljárást az Európai Bizottság indította Magyarország ellen, keresetében napi 16 393,16 eurós bírságot kérve, ami hatmillió forintnak felel meg. Ehelyett ennek nagyságrendileg többszörösét, napi egymillió eurót, azaz közel napi négyszázmillió forintot kell fizetnie az államnak június 13-tól.

 

Összesen 370 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kétes
2024. június 16. 04:44
Jó lenne, ha meg tudnánk úszni a migránstáborok létesítést, de nem vagyok benne biztos, hogy meg tudjuk úszni. A horvátok hogyan csinálják? Ha nem kerülhető el, akkor van egy javaslatom. A határ közeli “szabad” városok vezetése bizonyára szívesen fogadják a migránsokat. Legyen Szegeden, Pécsett és Nagykanizsán, esetleg Pakson és Dunaújvárosban befogadótábaor.
obi-wankenobi
2024. június 15. 23:47
Én támogatnám a kilépést az unióból. Ott rohadjanak meg a buzi migránsaikkal.
obi-wankenobi
2024. június 15. 23:42
Ursula von Darth Vaderről mutatnék egy jó fotót. A link beillesztését számomra letiltották, azért Videán keress rá. Videa/ ursula von Darth Vader
llnnhegyi
2024. június 14. 14:41 Szerkesztve
Brüsszeli bíróság ítéletéről A számban felgyülemlett nyálat , Ursulára nézve,el csattentottam
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!