Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia
Portugália
21:002024. június 18.
Cseh Köztársaság

Izrael és a világ október 7. után – Különleges vetítést tartottak Budapesten!

2024. június 05. 21:58

Az Uránia Filmszínházban sor került egy filmvetítéssel egybekötött eseményre, amelyen részt vett a Yaakov Hadas-Hendelsman izraeli nagykövet és Szalay-Bobrovinczky Vince, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára, valamint az ELTE kutatói bemutattak egy felmérést arról mit gondolnak a magyarok az izraeli háborúról.

2024. június 05. 21:58
null
Hajdú Tímea
Hajdú Tímea

A Tett és Védelem Alapítvány, a Magyar-Izraeli Baráti Társaságok és Körök Országos Szövetsége, Magyarország Torontói Főkonzulátusa, valamint az Abraham Global Peace Initiative (AGPI) június 5-én filmvetítéssel összekötött rendezvényt tartott az Uránia Filmszínházban. Az eseményen levetítésre került az október 7-ei terrortámadásról és az arra adott nemzetközi reakciókról készített The End Of The Innocence (Az ártatlanság vége) című dokumentumfilm. Az AGPI által készített film célja, hogy megvédje Izraelt a rágalmazás, delegitimizáció és dehumanizáció kampányával szemben.

A filmvetítés előtt Szalai Kálmán, a Tett és Védelem Alapítvány elnöke a nyitóbeszédében elmondta: a világ nyolc hónap alatt elfelejtette október 7-ét. Avi Benolo, az AGPI elnöke elmondta október 7. előtt a zsidóság reménykedett, hogy végre béke lesz, mert az Ábrahám-egyezmények reményt keltettek bennük. Sokként érte őket a támadás, de az is, hogy a világ ahelyett, hogy Izrael mellé állt volna, gyűlölettel fordult a zsidó állam felé. 

Szalay-Bobrovinczky Vince, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára elmondta: rengeteg hol burkolt, hol nyílt támadás éri Izrael államát.

 „Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy Izrael szövetségeseként számíthat Magyarországra. Továbbra is ki fogunk állni Izrael szuverenitása mellett minden lehetséges fórumon” 

– mondta a helyettes államtitkár.

Szalay-Bobrovinczky elmondta: a nyugati nagyvárosokban már október 7. után közvetlenül is tömegek vonultak fel Izrael ellen. Ezeket látva fel lehet tenni a kérdést: merre tart Nyugat-Európa? A palesztin párti tüntetőkkel kapcsolatban hozzátette: Magyarországon az ilyen megmozdulások teljességgel ki vannak zárva. Voltak ugyan próbálkozások, de terrorszervezetet nem lehetséges dicsőíteni a magyar törvények szerint – tette hozzá. 

A helyettes államtitkár elmondta: Magyarországon nem kell félnie a zsidó közösségnek. „Soha többet nem fordulhat elő olyan ebben az országban, hogy ne védenénk meg saját polgárainkat. Akkor (nyolcvan éve) nem tettük meg.”

A film előtt felszólalt Yaakov Hadas-Hendelsman Izrael budapesti nagykövete is, aki elmondta: október óta precedens nélküli antiszemitizmus tombol a világban. Egyre többen kicsinyítik vagy egyenesen tagadják, hogy milyen szörnyűségek történtek október 7-én. 

Az izraeli diplomata arra figyelmeztetett: lehet antiszemitizmusként kezdődik a gyűlölet, de aztán új célpontot talál. 

A The End of the Innocence című dokumentumfilm ezen az oldalon megtekinthető. 

Yaakov Hadas-Hendelsman Izrael Állam budapesti nagykövete

Ezt is ajánljuk a témában

Mit gondolnak a magyarok az izraeli háborúról?

A filmvetítés után sor került két panelbeszélgetésre. Az első témája az „Antiszemita előítéletesség Magyarországon a Fekete Szombat előtt és után”  volt. Dr. Csepeli György professor emeritus az ELTE Társadalomtudományi Karának tanára elmondta: az antiszemitizmusról készítettek felmérését október 7 előtt, és tavasszal egy újabb felmérést végeztek, hogy megvizsgálják miként látják a magyarok Izraelt és a zsidóságot október 7. előtt és után. 

„Ez egy országos reprezentatív vizsgálat volt, mindenféle embert kérdeztünk a lakosság köréből, teljesen véletlenszerűen választottunk” – mondta Dr. Csepeli György. 

A hamarosan megjelenő kutatás során a „Mit gondol a Hamász Izrael elleni háborújáról?” kérdésre a válaszadók 65 százaléka nyilatkozta azt, hogy „elítéli”, 33 százalék nyilatkozta azt, hogy „elítéli, de megérti a Hamász indokait” és 2 százalék nyilatkozta azt, hogy „helyesli.” 

A jelenlegi háborúért a kutatásban megkérdezett magyarok 39 százalék a Hamászt, 40 százalék mindkét felet, 15 százalék a nagyhatalmakat, 6 százalék pedig Izraelt tartja felelősnek. 

Az összes kérdés eredménye alapján négy csoportot hoztak létre a kutatók: filoszemiták, konzisztens antiszemiták, inkonzisztensek, és habozók. A filoszemiták 30 százalék körül voltak, az antiszemiták pedig 15 százalék körül, a többség inkonzisztens válaszokat adott vagy „habozó” volt tehát nem adott egyértelmű válaszokat. 

A kutatás egyik konklúziója az volt, hogy a magyar közvéleményben „zavarodottság tapasztalható” a témával kapcsolatban.

Ezt is ajánljuk a témában

Izrael harca a negatív médiával szemben

A záróbeszélgetésben három izraeli vett részt: Ariel Kellner, a Knesszet EU küldöttségének vezetője, Hananya Naftaly, Benjamin Netanjahu korábbi kommunikációs tanácsadója, és Mohammad Kaabia, arab-izraeli aktivista. A beszélgetés elsősorban Izrael nemzetközi megítélését járta körbe. 

Tamir Wertzberger a beszélgetés moderátora, Mohammad Kaabia, arab-izraeli aktivista,  Ariel Kellner, a Knesszet EU küldöttségének vezetője és Hananya Naftaly, Benjamin Netanjahu korábbi kommunikációs tanácsadója. 

Hananya Naftaly elmondta: Budapesten mindig úgy érzi, hogy elfogadják őt mind izraeliként, mind pedig zsidóként. Felidézte, hogy másnap lesz a D-nap 80. évfordulója, amikor az egész világ a nácik elleni harcra emlékezik. „Amikor a világ a nácik ellen harcolt, senki nem mondta azt, hogy »álljunk csak meg egy percre, tüntessünk a harcok ellen.« Képzeljük el milyen világban élnénk, ha a szövetségesek békét kötöttek volna a nácikkal!” 

Naftaly elmondta: Magyarország szerencsés, hogy nem fertőzte meg a liberalizmus. Kijelentette: szerinte Budapest az igazi konzervativizmus központja lett. 

Mohammad Kaabia kijelentette: az igazság Izrael oldalán áll. A világot nem érdeklik sem a muszlimok, sem az arabok, mert hallgattak, mikor Aszad több százezer szíriait ölt meg és hallgattak minden egyes konfliktusnál, csak akkor szólalnak meg, ha Izraelről van szó. 

Ariel Kellner kijelentette:

 ma két birodalmi ideológia kísérti a nyugati világot: az egyik a radikális iszlám, a másik pedig a progresszív woke ideológia. 

Mind a kettő a saját képére akarja átszabni a világot. Kellner szerint a progresszívek csak gyengékre és erősekre osztják a világot, és október 7. után is csak addig sajnálták Izraelt, amíg gyenge volt, amint erőt mutatott és támadott: azonnal ellene fordultak. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
time
2024. június 11. 07:51
A világvallásokat akarják felszámolni. A világvallások közül az iszlám a legalkalmasabb arra, hogy fegyverként használják a többi ellen. Később persze majd azt is bedarálják a nagy szinkretizmusba. Ezért lett célpont a zsidó állam, holott korábban ez volt a támogatott projektjük. A magyarok azért zavarodottak, mert a globalista háttérhatalmat azonosították a zsidókkal. A globaloháttér bárkit beáldoz, odadobta a zsidóságot már korábban is. Meg az egész emberiséget...És most készülnek erre harmadjára.
0123456789-2
2024. június 06. 14:12
Ömlik a nemzetiszocialista, rasszista, antiszemita lózung @Hillary Clinton bázisdemokratától, @karakter-2-től, @bodrigyuritól árad a bűz, ömlik belőlük a nemzetiszocialista fekália.
0123456789-2
2024. június 06. 14:12
Ömlik a nemzetiszocialista, rasszista, antiszemita lózung @Hillary Clinton bázisdemokratától, @karakter-2-től, @bodrigyuritól árad a bűz, ömlik belőlük a nemzetiszocialista fekália.
0123456789-2
2024. június 06. 14:12
Ömlik a nemzetiszocialista, rasszista, antiszemita lózung @Hillary Clinton bázisdemokratától, @karakter-2-től, @bodrigyuritól árad a bűz, ömlik belőlük a nemzetiszocialista fekália.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!