Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Kik ismerik el Európában a palesztin államot?

2024. május 24. 21:44

Norvégia, Írország és Spanyolország szerdán bejelentette, hogy egyoldalúan elismerik a palesztin államot, amire Franciaország és Németország azzal reagált, hogy sem az idő, sem a feltételek nem megfelelőek egy ilyen lépéshez. Cikkünkben megnéztük, hogyan állnak hozzá a kérdéshez az európai országok.

2024. május 24. 21:44
Alaa BADARNEH / POOL / AFP

Nyitókép: Pedro Sanchez spanyol és Alexander De Croo belga miniszterelnök Mahmud Abbásszal a Palesztin Hatóság elnökével 2023 novemberében. 

 

Az ENSZ 193 tagállamából nagyjából 144 már elismeri a palesztin államot, köztük a globális dél nagy része, valamint Oroszország, Kína és India is, de az EU 27 tagállamából eddig csak néhányan tették ezt meg – írja a Times of Israel. 

Az Egyesült Államok régóta ellenzi a palesztinok arra irányuló törekvéseit, hogy egyoldalúan biztosítsák az államiságot, azzal érvelve, hogy a célt az Izraellel folytatott közvetlen tárgyalásokon keresztül kell elérni.

Az állam elismerése alapvetően szimbolikus.

Ciszjordánia vagy Júdea és Szamária, amelynek területén létre akarják hozni a palesztin államot (plusz benne lenne a Ciszjordániával földrajzilag nem érintkező Gázai-övezet) egy vegyesen izraeliek és arabok által lakott terület, ahol félmillió zsidó és kétmillió arab él. A terület 1948 és 1967 között jordániai megszállás alatt volt, Izrael a hatnapos háború során foglalta el Jeruzsálemmel együtt. A területet Oslo-i megállapodások keretében három zónára osztották: csak a C zóna áll teljesen izraeli ellenőrzés alatt, itt találhatóak a nemzetközi közösség által „izraeli telepeknek” nevezett települések, amelyek bővítése ellen rendszeresen tiltakoznak. Az A zóna teljesen a Palesztin Hatóság felügyelete alatt van, itt található Ramallah. A B zóna közös ellenőrzés alatt áll. 

Akik bejelentették, hogy elfogják ismerni 

A legtöbb nyugati nagyhatalom azért nem ismerte el a palesztin államot, mert a határok kérdéséről eddig soha nem sikerült megegyeznie a feleknek. Izrael több ajánlatot is tett, de a palesztin vezetés ezeket mindig elutasította. Az egyik legmegosztóbb kérdés Jeruzsálem, amely Izrael fővárosa (ezt csak egy csoport ország ismeri el, köztük az Egyesült Államok), és amelynek keleti részét a palesztinok is a fővárosuknak szeretnék. 

Norvégia, Írország és Spanyolország vezetői szerdán bejelentették, hogy országaik napokon belül elismerik a palesztin államot. 

Jonas Gahr Store norvég miniszterelnök és Pedro Sanchez spanyol kormányfő közölte, hogy országuk május 28-án teszi hivatalossá az elismerést, Írországgal közösen.

Várhatóan Szlovénia is csatlakozik a sorhoz. A Robert Golob szlovén miniszterelnök szerint június 13. a legkésőbbi időpont, amikor országa elismeri a palesztin államot.

Akik nem ismerik el

Az európai országok többsége: a 27 országból 16 nem ismeri el a palesztin államot. Ahogy arról a Mandiner is beszámolt: Németország nem tervezi hivatalosan elismerni a palesztin államot – jelentette ki pénteken Olaf Scholz német kancellár. 

Scholz úgy fogalmazott, nincs oka annak, hogy önálló államként elismerjék a Palesztin Hatóságot. 

Hangsúlyozta, hogy egyebek mellett nincs tisztázva az állam területe sem. Franciaország hasonló hangot ütött meg. 

Akik már elismerték

Az Európai Unió nyolc országa ismerte el a palesztin államot: Bulgária, Ciprus, a Cseh Köztársaság, Magyarország, Lengyelország, Románia, Szlovákia, és Svédország. Málta elismeri az állam koncepcióját, és jelezte, hogy Szlovéniával együtt hamarosan elismerheti az államot – írja a Times of Israel. 

Svédország az egyetlen uniós ország, amely már akkor elismerte a palesztin államot, amikor már EU-tag volt, a többi ország pedig akkor, amikor még a szovjet blokk részei voltak.

A hivatalos magyar álláspontról Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón azt mondta, hogy Magyarországon kommunista hagyaték a palesztin állam kikiáltásának elismerése. Hozzátette: a kabinet szerint a tárgyalásokat sem segíti, így nem értenek egyet a palesztin állam elismerésével.

„Véleményünk az, hogy csak akkor lesz működőképes bármilyen állam és bármilyen államiság, hogyha az a két fél közötti megegyezés alapján jön létre”mondta Gulyás Gergely a portfolio.hu beszámolója szerint. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-93
2024. június 15. 02:06
🍓 ️ ­­É­r­­t­­­é­­k­­­e­­l­d­ ­­a­­­ ­­s­­z­e­­x­i­­ ­­p­u­n­­­c­­­i­­m­a­­­t­­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­𝐖­.­­­𝐗­­𝟏­­­𝟖­.­­𝐅­­­𝐔­­𝐍
alenka
2024. május 28. 21:17
Israel egy kreált állam, cionaci...Hamas terrorista, a palesztin nép őrlődik köztük...megérdemelnek egy államot...a zsidóknak.meg kusssss
petya-806
2024. május 27. 17:37
Majd meggyőzik a vonakodókat is. A végén még "jutalomfalatot" is kapnak. :D https://youtu.be/-foaYMtJnmY?si=Zf_BCUGa4Is3dmqW
petya-806
2024. május 27. 17:30
"Akik bejelentették, hogy elfogják ismerni" Ujjé! Ha ezt én annó az általános iskola 3. osztályában így leírtam volna, az hagyján hogy akkora karót kapok, hogy az még a világűrből is látszott volna, de ráadásul Kati néni, az akkori magyartanárom úgy megrángatja a pajeszomat, hogy az eget is nagybőgőnek nézem. (Pajeszrángatásban profi volt őnagysága.) Tehát Igen Tisztelt Szerkesztőség! Nem ártana egy kissé odafigyelni az igekötős igék helyes használatára.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!