Szerbia
ÉLŐ
Anglia

Olaf Scholz: A palesztin állam szimbolikus elismerése nem viszi előbbre a dolgokat

2024. május 24. 19:05

A német kancellár szerint tartós tűzszünetre van szükség a Közel-Keleten.

2024. május 24. 19:05

Nyitókép: Michael Kappeler / dpa-Pool / AFP 

Németország nem tervezi hivatalosan elismerni a palesztin államot – jelentette ki pénteken Olaf Scholz német kancellár portugál hivatali partnere, Luís Montenegro oldalán tartott sajtótájékoztatóján.

Scholz úgy fogalmazott, nincs oka annak, hogy önálló államként elismerjék a Palesztin Hatóságot.

Hangsúlyozta, hogy egyebek mellett nincs tisztázva az állam területe sem. Azt is jelezte egyben, hogy az „ügy még nem ért el odáig”. A kancellár azzal érvelt, hogy ehelyett „Izrael és a palesztinok között tárgyalásos úton létrejövő rendezés kell, amely felér a kétállami megoldással”, melynek keretében a Palesztin Hatóság átvenné az ellenőrzést Ciszjordánia és a Gázai övezet felett.

„De még nagyon messze vagyunk ettől” – szögezte le Scholz. Mint mondta, jelen körülmények között egy tartós tűzszünetre és arra volna szükség, hogy a felek elkötelezzék magukat egy kétállami megoldás iránt. Scholz hangsúlyozta, hogy az utóbbi hetekben az arab országok keményen dolgoznak azon, hogy szavatolják a közel-keleti régió biztonságát, amit reménytelinek nevezett egy esetleges kétállami megoldás szempontjából.

Ugyanakkor „az államiság szimbolikus elismerésének” útja nem viszi előbbre a dolgokat

– vélekedett a német kancellár. Scholz egyben bírálta a Nemzetközi Büntetőbíróság főügyészét, Karim Khant, amiért elfogatóparancs kiadását kérte Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök és Joáv Galant izraeli védelmi miniszter és a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet több vezetőjével szemben háborús és emberiesség elleni bűnök feltételezett elkövetése miatt.

A német politikus úgy fogalmazott, hogy a kérvények egyidejű előterjesztése burkoltan egyenlőségjelet tesz az izraeli kormány és a Hamász közé. „Én és a német kormány is határozottan elutasítjuk ezt az összehasonlítást” – tette hozzá.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-93
2024. június 15. 02:07
🍓 ️ ­­­É­r­­t­­­é­­­k­­­e­­l­­­d­­ ­a­­­ ­­s­­z­­e­­x­­i­­­ ­­p­­u­n­­­c­i­­­m­­­a­­­t­­ 👉 𝐖­𝐖­­𝐖­­­.­­­𝐗­­­𝟏­­𝟖­­­.­­𝐅­­𝐔­𝐍
egonsamu
2024. május 24. 22:40
Eddigi egyetlen értelmes gondolata ennek a bünözö szocialista elvtársnak. Meg az, hogy nem ad Zelenszkinek modern rakétákat, mert nem akarja Berlinben az orosz zászlót a Reichstagon....
letsgobrandon-2
2024. május 24. 20:53
Olaf! erre adok egy hármast!.. leűlhetsz
google-2
2024. május 24. 20:21
Pedig most mindent szimbolikusan hagynak jóvá, azt a benyomást keltve, hogy az elég is lesz a jónépnek. Pl. klíma egyezmények,
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!