Szlovákia
15:002024. június 21.
Ukrajna
Lengyelország
18:002024. június 21.
Ausztria

„Ezt az ítéletet Soros György bírósága hozta, amelynek nem volt elég bátorsága ahhoz, hogy a választás előtt döntsön” – államtitkár az Európai Unió Bíróságának döntéséről

2024. június 14. 15:08

Zsigmond Barna Pál hangsúlyozta, hogy „az igazságtalan és felháborító ítélet” ellen minden lehetséges eszközzel fel fognak lépni.

2024. június 14. 15:08
Krupincza Mariann
Krupincza Mariann

Nyitókép: Zsigmond Barna Pál Facebook-oldala

Ahogy arról a Mandiner is beszámolt, az Európai Unió Bírósága példátlan súlyos büntetést szabott ki Magyarországnak, amit azzal indokoltak, hogy hazánk nem teljesítette a bíróság egyik ítéletét. A 200 millió eurós pénzbírság mellett arra is kötelezik Magyarországot, fizessen a szabályozás betartásában mutatkozó késedelem minden egyes napjára egymillió euró összegű kényszerítő bírságot. 

A történtek kapcsán megkerestük Zsigmond Barna Pált, az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának parlamenti államtitkárát, aki arra a kérdésünkre, hogy lát-e szándékosságot az ítélet kihirdetésének időpontjában, azt felelte, „nehéz nem látni, 

az időpont mellett az bírság mértéke is erre utal”.

„Ezt az ítéletet Soros György bírósága hozta, amelynek nem volt elég bátorsága ahhoz, hogy a választás előtt döntsön. Pedig a migráció kérdése meghatározó kérdés az európai politikában és a választópolgárokat megilleti az a jog, hogy tisztán lássák azt, amit ez az ítélet is igazol, de igyekeztek titkolni a választók előtt, vagyis hogy a jelenlegi brüsszeli vezetés megszállottan, a végsőkig migrációpárti” – folytatta a politikus.

Az államtitkár ezután a bírság kapcsán megjegyezte, hogy kettőt is kiszabtak Magyarországgal szemben: „egyrészt egyszeri 200 millió eurós bírságot, ami a múltat szankcionálja, amiért nem engedtük be a migránsokat az ország területére, másrészt, ezen felül mostantól további napi 1 millió eurós összegű kényszertő bírságot, amíg hazánk meg nem teszi az ítéletnek való megfeleléshez szükséges intézkedéseket”

Példátlan bírság

„Vérlázító, hogy az átalányösszeg kétszázszorosa, míg a kényszerítő bírság hatvanegyszerese a Bizottság által a keresetben kért büntetésnek” – jelentette ki Zsigmond.

Majd arra is felhívta a figyelmet, hogy „a jogi megfontolásokon túli szempontokról árulkodik, hogy a bírság példátlan a Bíróság gyakorlatában. A bírságok kiszámolásánál elvileg egy olyan számítási módot alkalmaznak, amely az érintett ország GDP-jéhez igazodik, eddig nálunk nagyobb országok esetében is sokkal alacsonyabb volt a bírság”.

Ezt is ajánljuk a témában

A Bíróság döntése a kommunista időket idézi

Az iránti érdeklődésünkre, hogy mennyire jogszerű ez a döntés, Zsigmond Barna Pál Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Kormányinfón elhangzott kijelentését idézte. A tárcavezető ott egy „nagyon találó hasonlattal”, mely szerint 

ez az ítélet a kommunista időkre emlékeztet, amikor az ügyészség börtön vagy életfogytiglani büntetést kért, végül halálbüntetést szabtak ki”. 

„Friss döntésről van szó, a következő lépésekről még korai beszélni, de az biztos, hogy az ítélet szembe megy azzal, amit az európai jogról gondolunk. Miközben a magyar emberek több alkalommal is meghatározó többséggel arról döntöttek, hogy nem akarnak migránsokat, a brüsszeli vezetés jogi eszközökkel ránk erőlteti a vérlázító döntést, jogi értelemben az eljárás lezárult, a harcot azonban nem adjuk fel” – hangsúlyozta az államtitkár.

Ezt is ajánljuk a témában

Zsigmond Barna Pál zárásként lapunknak leszögezte, hogy 

az ítélet igazságtalan és felháborító, éppen ezért minden lehetséges eszközzel fel fogunk lépni ellene”.

 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tapir32
2024. június 16. 16:18
Illegális bevándorló nem kell!!! Nem elvárható, hogy bízzunk egy olyan emberben aki már az országunkba is törvénysértés árán jutott. Miért bíznánk abban, hogy egy ilyen alak betartja majd a törvényeinket? Miért bíznánk olyanokban akik euró ezreket fizetnek az embercsempészeknek, hogy illegálisan bejöhessenek a EU-ba? Ezek megélhetésért jönnek és nem akarják betartani a törvényeinket. Miért támogatnánk az európaiak segítségével visszaélőket? Aki, illegálisan jön a hazánkba, az bűncselekményt követ el! Bűnözők nem kellenek!!! Akiknek tisztességesek a szándékai azok jelentkeznek a hatóságoknál és nem a kerítést rongálják és a nem lőnek a határőreinkre! A magyar jog az elsődleges az EU joggal szemben!
Mindenhova
2024. június 15. 00:26
szintetikuskastellorizo 2024. június 14. 15:19 "Bírságot kiszabni sem bűn." Jogtalanul vagy igazságtalanul viszont igen. Amikor csatlakoztunk a terrorista gyarmatosítókhoz, szó nem volt róla, h. kit kell beengednünk az otthonunkba. Ez után mi jön? Holnap már a lakásunkat is át kell adnunk? Csak mert néhány fogyatékos nyugaton azt vizionálja, h. attól jobb lesz a világ?
Mindenhova
2024. június 15. 00:22
Huxit!
kőbaltás
2024. június 14. 19:31
Ez a büntetés csak a bemelegítés volt. Ha nem hagyjuk el Soros gittegyletét érkezik a többi is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!