Orbán Viktor a Le Pointnak: Történelmi jelentőségű választás jön

2024. május 29. 22:01

„Tíz év múlva valószínűleg úgy fognak tekinteni rájuk, mint azokra a választásokra, amelyek eldöntötték a békét vagy a háborút Európában” – mondta a magyar miniszterelnök.

2024. május 29. 22:01
Orbán Viktor

Nyitókép: Mandiner /Földházi Árpád

Orbán Viktor a Le Point-nak adott interjút. A Magyar Nemzet által kiszúrt terjedelmes beszélgetésben a magyar miniszterelnök öt pontban foglalta össze a közelgő uniós magyar elnökség programját.

Az uniós magyar elnökség programjai

Az első rögtön a migráció kérdése.

Mi nem értünk egyet a jelenlegi paktummal, és több migránst szeretnénk megállítani, mint amennyit az lehetővé tesz”

– fogalmazott Orbán Viktor.

Ezt követően a második téma az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos. A magyar miniszterelnök szerint tisztázni kell, hogy mennyibe kerül Európának a háború, és egyértelművé kell tenni az elérendő célokat.  

Ezt is ajánljuk a témában

„Harmadszor, az Európai Unió sokáig azt állította, hogy a zöld átállás nem ellentétes az európai versenyképességgel, sőt, növeli azt. Ennek egyértelműen az ellenkezője igaz. Újra kell gondolnunk ezt a zöld átmenetet, mielőtt megöli az iparunkat” – árulta el Orbán Viktor.

Negyedik pontként arról beszélt, hogy fejleszteni kell Európa védelmi képességeit.

Ha a biztonságunkat alapvetően az amerikaiak biztosítják, akkor nem lesz soha valódi stratégiai autonómiánk”

– jelentette ki.

Végül, az európai országoknak meg kell osztaniuk egymással a legjobb gyakorlatokat a demográfiai válság kezelésében – a bevándorlás kivételével. „Nem szabad elfelejtenünk, hogy a demográfiai problémáink fő oka a háború, de korántsem az egyetlen. A két világháború nélkül nem lenne demográfiai válság Európában” – fogalmazott a miniszterelnök.

Fontos választások jönnek

Az európai parlamenti választásokról szólva, Orbán Viktor kijelentette, hogy történelmi jelentőségű választás jön. „Tíz év múlva valószínűleg úgy fognak tekinteni rájuk, mint

azokra a választásokra, amelyek eldöntötték a békét vagy a háborút Európában”

– jelentette ki Orbán Viktor.

„Az egyik vagy másik párt által megnyert mandátumok száma mellett véleményem szerint a legfontosabb az lesz, hogy hány képviselő támogatja majd az ukrajnai háború befejezését. Miközben remélem, hogy a békepárti EP-képviselők győzni fognak, remélem azt is, hogy több szuverenista EP-képviselő lesz a nemzetek Európája mellett”

– tette hozzá Orbán Viktor.

A jobboldal helyzete

Mint mondta, „az európai szuverenista tábor és általában a jobboldal jövője most két nő kezében van. Minden azon múlik majd, hogy Marine Le Pen Franciaországban és Giorgia Meloni Olaszországban képes lesz-e együttműködni”.

A magyar miniszterelnök szerint ha sikerül együtt dolgozniuk, akár egy csoportban, akár egy koalícióban, akkor Európa erejét fogják jelenteni.

„Az együttműködésük vonzereje nagyon erős lesz. Ez elég lehet ahhoz, hogy átrajzolja az európai jobboldal konfigurációját, vagy akár ki is szoríthatja az Európai Néppártot, amelynek vezetését teljes egészében a németek vették át; valójában egy német frakcióról van szó” – fogalmazott.

Arra van szükségünk, hogy a jobboldali szavazók véleményét tükrözze és gyűjtse össze a jobboldal.

Nem pedig arra, hogy az EPP továbbra is összegyűjtse a jobboldali szavazókat, hogy azután megtévessze őket, és együttműködjön a baloldallal. Ezeket a kérdéseket az európai választások után kell tisztázni” – mondta Orbán Viktor.

***

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Ukrajnában aktában.

Összesen 217 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zokni
2024. június 08. 08:56
Utólag megjegyzem még, mert Orbánra többnyire nem érdemes figyelni, de idéztek egy mondatot tőle, ami ismét igazolja, hogy miért: “Ha nem lett volna a két világháború, és nem hal meg több millió európai és keresztény fiatal a háborúkban, most nem lenne demográfiai válság Európában.” Vagyis ahhoz, hogy Orbán mondandójával szembesüljünk, elég, ha beülünk egy estére egy kocsmába.
daermon
2024. május 30. 12:57
"Minden a nőkön áll vagy bukik - de inkább bukik" :D
catalina11
2024. május 30. 11:01
epét hánynak a libernyákok..
catalina11
2024. május 30. 10:59
cccbasatu 2024. május 30. 07:20 A fidesznyik szempontjából valóba nagy jelentőséggel bírnak a mostani választások.Mert itt Magyarországon csúfosan leszerepelnek.Az EU választások kapcsánnincs valós tétje a választásoknak mert a libsi-komcsi baloldal ismét nyer.Tehát nincs miért itt harciaskodni !Tehát az EU agytrösztben nem lesznek mértékadó változások. Ez gyakorlatilag azt jelenti hogy Orbán eltakarítása első rangú szempont marad.Szóval így vagy úgy Orbánnak mennie kell.Lehetséges hogy ezt akár erővel is elérik.Szóval Orbán szénája rosszúl áll az EU-ba is itt a hazába is." mit nem mond elvtárs?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!