Hermann Róbert: Görgei megítélése a helyére került, miközben lassan már Kossuth szorul védelemre

2024. április 05. 05:29

Az újdonsült Széchenyi-díjas történész szerint Görgei-párti nem lehet valaki úgy, hogy nem Kossuth-párti.

2024. április 05. 05:29
HERMANN Róbert

Nyitókép: MTI/Mónus Márton

 

Idén március 15-én kapott Széchenyi-díjat Hermann Róbert történész, akivel a kitüntetés apropóján a Magyar Hírlap készített interjút.

A beszélgetés során szóba került a régi „Görgei vagy Kossuth”- vita is, melnyek kapcsán Hermann igyekezett tiszta vizet önteni a pohárba.

A történész elmondta, úgy látja, „hogy 

az az előítéletes gondolkodás, ami Görgeivel szemben részben tizenöt-húsz évvel ezelőtt még szakmai körökben is megvolt, napjainkra megszűnt, 

és a történelmi emlékezetben elfoglalta az őt megillető helyet. 

Lassan már Kossuth Lajos szorul védelemre, mert az ő megítélése kezd méltánytalanná válni”.

Ezek után az újságíró kérdésére azt is kifejtette, miért szorul újabban védelemre az egykori kormányzó:

Kossuthot hajlamosak sokan egy felelőtlen, szószátyárnak tekinteni, holott egyáltalán nem az volt. Kétségtelenül minden idők egyik legjobb magyar szónoka volt, de azért jelentősen több annál. 

A XIX. század legtalálékonyabb, legleleményesebb magyar politikusa, aki egyébként soha nem került igazán padlóra. Amikor azt hitték már, hogy összeomlik, akkor két hét múlva megrázta magát, és kitalált valami újat”.

Hermann azt is megjegyezte, nem szabad elfeledni, hogy Kossuthank „nagyon maradandó eredményei is voltak. A politikai nyilvánosság megteremtése az Országgyűlési és a Törvényhatósági Tudósításokkal, a modern politikai sajtó létrehozása a Pesti Hírlappal, voltaképpen az egész 1848-49-es eseménysor”.

A Széchenyi-díjas történész aláhúzta: 

Görgei-párti nem lehet valaki úgy, hogy nem Kossuth-párti, mert Görgeinek meg az összes többi katonának semmilyen szerep nem jutott volna, ha nincs Kossuth, aki az egészet vitte a vállán”.

Ezt is ajánljuk a témában

„A jobbágyfelszabadítás megvalósítása, ami Szent István óta a legnagyobb társadalomtörténeti fordulatnak tekinthető, és ebben Kossuthnak nagyon jelentős szerepe volt. Nem véletlen, hogy amíg létezett klasszikus paraszti népesség, addig olyan erős rendkívüli Kossuth-kultusz élt. 

Mostanra leértékelődött Kossuth személye, mert pályafutásából azokat a negatív elemeket emelik ki, amelyek kétségtelenek, de a magasugrókat sem a kisebb vagy a közepes ugrásaik alapján ítéljük meg, hanem a legnagyobbak alapján” 

– magyarázta Hermann.
 

 

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-79
2024. április 30. 22:50
🍓 ️ ­A­­ ­d­­ö­­­g­­­ö­­­s­ ­­l­á­­n­­­y­o­k­­­ ­­v­­á­­­r­­n­­­a­­­k­ ­­­r­­á­­­d­­­ 👉 𝗪­𝗪­­𝗪­­­.­­𝗖­­­𝗨­𝗠𝟰­.­­𝗙­𝗨­­­𝗡
vizesnyolcas
2024. április 05. 10:45
Paszkevicset tábornagy I. Miklós cárhoz írt egyik levelében Napóleonéval veti össze Görgei hadvezéri húzásait.
stormy
2024. április 05. 08:02
koshet akárcsak petrovics rothschild ügynöke volt és a feladatuk a habsburgok meggyengítése volt. közben kivéreztették magyarországot is. miután a projekt nem sikerült elhagyták a célterületet.
alexandrosz-2
2024. április 05. 07:24
Az árvák pénzének elsikkasztása nem holmi "pici ugrás" volt, hanem becstelenség. Nem is az utolsó. Széchenyi!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!