Íme Lázár János öt legerősebb kijelentése a budapesti tömegközlekedésről

2024. január 09. 12:58

Lázár János építési és közlekedési miniszter Debrecenben a régió fejlesztése és az országos tömegközlekedés megújítása mellett az elmúlt hetekben kirobbant Budapest-bérlet-vitáról is beszélt.

2024. január 09. 12:58

Debreceni sajtótájékoztatóján Lázár János bejelentette, a vármegye- és országbérleteken kívül minden bérletet megszüntetnek, valamint átalakítják és egyszerűsítik a kedvezményrendszereket. Az építési és közlekedési miniszter az eseményen beszélt a budapesti tömegközlekedés finanszírozásával kapcsolatban az elmúlt hetekben kialakult vitáról is, mutatjuk legerősebb állításait. A teljes összefoglalót ide kattintva olvashatják el.

Ezt is ajánljuk a témában

***

„A kormány nem akarja szívatni a budapestieket, még csak a főpolgármestert sem”

A tárcavezető hangsúlyozta, a kormány pontosan ismeri a főváros és agglomerációjának közlekedési helyzetét, semmiféle szándéka nincs az ott élők tömegközlekedésének megnehezítésére. 

Azt azonban ne várják el sem a budapestiek, sem a máshol élő választópolgárok, hogy a kormány egy-egy polgármester helyett végezze el a munkát.

Lázár János megjegyezte, ha Karácsony Gergely elaludt vagy elbambulta a szükséges megállapodást, a számlák kifizetését, attól nem tudnak eltekinteni, pedig Budapest az egyetlen olyan város Magyarországon, amely extra támogatásban és kedvezményekben részesül, hiszen a debreceniek például nem használhatják ingyen a MÁV és a Volán járatait.

***

„Ingyen ebéd a közlekedés területén Budapesten sincs”

A miniszter kiemelte, neki mindegy, hogy az állam, a főváros, személyesen Karácsony Gergely, az LMP vagy Vitézy Dávid fizeti a számlát, de ha az országban 8 millió embernek fizetnie kell a közlekedésért, akkor 2 milliónak nem lehet ingyenes, márpedig a MÁV-HÉV és a Volán közszolgáltatást biztosít Budapest területén. Hozzátette, minden évben körülbelül 6 milliárd forint képezi a vita tárgyát.

***

„Azt hiszem, olyan gazdag Budapest, hogy ez az ügy már nem is számított”

Lázár János azt feltételezi, hogy nem volt, aki ezzel az üggyel foglalkozzon a városházán, mert ez a pármilliárdos tartozás és elszámolás a Fővárosi Önkormányzatnak, amely állítólag térdig jár a pénzben, már nem volt prioritás, máskülönben elfogadta volna a minisztérium ajánlatát. Kiemelte, nem tudja, miért nem fizeti ki tartozásait Budapest, és miért nem fogadta el a méltányos javaslatot.

Ezt is ajánljuk a témában

***

„Szívesen veszem magamra a Lázár János a patás ördög, aki minden budapestit meg akar büntetni című szerepet.”

A tárcavezető arról is beszélt, hogy kimaradt volna a fővárosi önkormányzati kampányból, ám az LMP rá is szerepet osztott. Leszögezte, a különböző állításokkal ellentétben a tárcában, a kormányban és Orbán Viktor miniszterelnökben is a megállapodás szándéka van Budapest ügyeiben.

***

„Nem tudom, elkezdődött-e már a munka a városházán, vagy még mindig pihennek az elfáradt közszolgák a Fővárosi Önkormányzatnál”

Lázár János az újságírók segítségét kérte, hogy a legújabb ajánlata eljusson a Fővárosi Önkormányzathoz. Ennek értelmében azt javasolja Karácsony Gergelynek, hogy az önkormányzat által üzemeltetett tömegközlekedési eszközökön fogadják el a vármegye- és országbérleteket, ezért cserébe pedig a MÁV-HÉV és a Volán járatain továbbra is elfogadják a Budapest-bérletet. Hozzátette, azért teszik ezt a korrekt ajánlatot, mert egyetlen fővárosban vagy annak agglomerációjában élő polgárnak sem akarnak kellemetlenséget okozni.

***

A miniszter a tömegközlekedésen túl arról is beszélt a sajtótájékoztatón, hogy 2024 és 2026 között 700 milliárd forintot fordítanak Debrecen fejlesztésére, mert olyan várost szeretnének építeni, mint Németországban Hamburg vagy München.

Debrecen legyen a legerősebb a régióban, a kelet-kárpát-medence fővárosa és gazdasági központja

– jelentette ki Lázár János.

Az eseményt itt nézheti vissza:

Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

Összesen 75 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ProletarFC
2024. január 11. 08:45
Ha elveszik a budapest bérletet, nagyobb lesz a zsúfoltság a BKK járatain és ha éppen járványhelyzet van, járványügyi szempontból is veszélyes egy ilyen lépés.
macsaiv49
2024. január 10. 08:04
Tiszta beszéd, megalapozott tényekkel. Karácsony alkalmatlan Budapest vezetésére! Szégyen minden magyarra nézve, amit tesz...illetve nem tesz. Hozzon a kormány olyan változtatást a választási törvényben, hogy minden magyarnak joga legyen a nemzet fővárosát vezető főpolgármesterre voksolni!
Türelem
2024. január 09. 20:45
Csak kérdezem? A Fidesz a választási kampányát a mandinere építi? Bukni fognak......
kiss.istvan770
2024. január 09. 20:41 Szerkesztve
"nem volt, aki ezzel az üggyel foglalkozzon a városházán, mert ez a pármilliárdos tartozás és elszámolás a Fővárosi Önkormányzatnak, amely állítólag térdig jár a pénzben, már nem volt prioritás, máskülönben elfogadta volna a minisztérium ajánlatát" Csak térdig járhatna a pénzben, ha nem fizetne negyvenvalahány analfabéta tanácsadót, nem került volna a Lánchíd, a Blaha többe, ráadásul gyengébb minőségben, mint amennyiért Tarlós szerződést kötött rá, stb. A MÁV-nak, Volánnak a BKV bérletek árából járó pénzt mikor óhajtja gergőke kifizetni?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!